Organisch koolstof, een vormloze soort koolstof, wordt gebruikt als gas absorbent en bleekmiddel. Koolstofdioxide wordt gebruikt als prik in frisdrank, in brandblussers en, in vaste toestand, als koelmiddel. Koolmonoxide wordt gebruikt als reductor in de metaalbewerkende industrie.
Koolstof komt voor in de vorm van koolwaterstoffen, met name de fossiele brandstoffen aardgas en aardolie. Uit aardolie wordt in de petrochemische industrie onder andere benzine en kerosine gedestilleerd en het dient als basis voor veel synthetische stoffen, waaronder plastics.
Actieve kool kan in theorie gemaakt worden van verschillende materialen met een hoog koolstofgehalte. In de praktijk worden meestal steenkool, hout en kokosnootschillen gebruikt. De grondstof is belangrijk omdat het een zeer grote invloed heeft op de uiteindelijke eigenschappen en efficiëntie van actieve kool.
Koolstof kan een enorme variëteit aan verbindingen vormen; het zit in 80% van alle bekende moleculen. Het menselijk lichaam bestaat voor 23% uit koolstof. In zuivere vorm komt het in de natuur voor als amorf koolstof, grafiet en diamant. Grafiet is een van de zachtste materialen; diamant een van de hardste.
Het massagetal van een atoom is gelijk aan het aantal protonen + neutronen. Voorbeeld het massagetal van koolstof kan 12, maar ook 13 zijn. Dit hangt af van het aantal neutronen, want koolstof heeft per definitie zes protonen. 12 C heeft zes neutronen en massagetal 12, maar 13 C heeft zeven neutronen.
Ze bestaan voor meer dan 90% uit zuivere koolstof. Door hun hoge elasticiteitsmodulus zijn koolstofvezels ideaal voor toepassingen waar stijfheid de belangrijkste vereiste is. Terwijl glas- en aramidevezels hoge elektrische isolatie-eigenschappen hebben, zijn koolstofvezels elektrisch geleidend.
Natuurlijke koolstofcyclus
In de atmosfeer wordt CO2 door de wind goed gemengd. De biosfeer (planten op land maar ook oceanisch plankton) neemt koolstof op tijdens de fotosynthese. Ook de oceanen nemen CO2 op, dat in opgeloste vorm naar diepere delen wordt getransporteerd of wordt opgenomen door plankton.
Inslikken: Er zijn geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten. Carcinogeniciteit: Zwarte koolstof is door het International Agency for Research on Cancer (IARC) ingedeeld als een stof uit Groep 2B (mogelijk kankerverwekkend voor de mens).
De koolstofatomen gebruiken drie van hun vier buitenste elektronen voor een binding met hun buren in een vlak. Het vierde elektron is dus zwak gebonden en kan relatief vrij bewegen in het vlak.
Carbon Black is geclassificeerd als brandbaar stof. 2.2 GHS etiketteringselementen, inclusief veiligheidsaanbevelingen. WAARSCHUWING: kan een explosief stof-luchtmengsel vormen als het wordt verspreid. Uit de buurt houden van alle ontstekingsbronnen inclusief warmte, vonken en vlammen.
Actieve kool wordt al jaren gebruikt in het geneesmiddel Norit. Je kent Norit waarschijnlijk als diarreeremmer. Maar het Nederlands Huisartsengenootschap raadt het gebruik van actieve kool bij diarree af. De werking is namelijk niet bewezen.
Actieve Kool is bewerkte koolstof. Het is dus niet hetzelfde als houtskool die je zou gebruiken voor een barbecue. Actieve Kool wordt bereid via een thermisch proces waarbij gassen en onzuiverheden uit de kool worden verwijderd.
3 000 – 4 500 EUR per ton geïmpregneerde actieve kool incl. ophaling verzadigde kool [2]
Als koolstof wordt gebruikt als bouwsteen voor glucose, eiwitten en vetten, dan bevindt het zich in een organische stof. Koolstof kan ook gebruikt worden voor het vormen van een koolstofdioxide molecuul. Koolstof zit dan in een anorganisch molecuul.
Een deel van de energierijke stoffen wordt niet verteerd en verlaat het lichaam met de uitwerpselen. Waar komen de koolstofatomen in de energierijke stoffen vervolgens terecht? In bacteriën en schimmels, en daarna in de lucht (in de koolstofdioxide die ontstaat bij de verbranding).
De C is de Latijnse afkorting van carboneum, de O van oxygenium. Carboneum betekent koolstof, oxygenium zuurstof. CO2 betekent: kooldioxide (ook wel koolzuur genoemd).
Dit wijst op een duidelijk verband tussen elektrische geleiding en warmtegeleiding. Metalen die goed warmte geleiden, zoals zilver, geleiden ook goed elektriciteit en andersom. Metalen die relatief slecht warmte geleiden, zoals lood, geleiden ook minder goed elektriciteit.
De meeste kunststoffen zijn isolatoren. Niet voor niets zit om elke stroomdraad een dikke laag plastic. Toch is er een speciale klasse van kunststoffen (de pi-geconjugeerde polymeren) die wel stroom kunnen geleiden. De hoofdketen van deze kunststoffen bestaat afwisselend uit enkele en dubbele bindingen.
Een thermische geleider is een stof die de warmte goed geleid. De mate waarin een stof warmte geleid, wordt weergegeven door de thermische geleidbaarheid. Zeer goede warmtegeleiders zijn diamant, goud, en zilver. Stoffen die een zeer slechte warmtegeleiding hebben heten (warmte)isolatoren.
Actieve kool kan stoffen aan zich binden en ze onschadelijk maken. Bij vergiftigingen en bij bepaalde vormen van jeuk door problemen aan de lever of de nieren. Het pakt de oorzaak van de jeuk niet aan. Werd vroeger gebruikt bij diarree, maar daartegen werkt het niet.
Gevolgen bij eenmalige blootstelling
Inademen: De effecten zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, zwakheid en verwardheid. Bij blootstelling aan hoge concentraties kan bewusteloosheid snel optreden waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan.
Norit is gemaakt van geactiveerde kool. Deze kool is van plantaardige herkomst en dus 100% natuurlijk. Deze actieve kool zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken in het maagdarmkanaal geadsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten.
Duurzaam belang
Voor de meeste natuurtypen (behalve in bossen) is de koolstofvoorraad in de bodem vele malen hoger dan de voorraad bovengronds in bomen en planten. De Nederlandse bossen leveren een beperkte bijdrage aan de vastlegging van CO2, wanneer dit vergeleken wordt met de uitstoot (1,3 %).
CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer.
Meest voorkomende element op Aarde: zuurstof (49 %), ijzer (19 %), silicium (14 %), magnesium (12,5 %), aluminium (8,2 %) (koolstof daarentegen maar 0,099 %)