Dat betekend dat je in de beginperiode vaak naar buiten moet. Een volwassen Labrador voldoet aan 4 wandelingen per dag. Tijdens deze wandelingen kan hij al zijn energie kwijt, genieten van de buitenlucht en spelen met andere honden die jullie tegenkomen. Een Labrador wordt van al deze dingen enorm blij.
De Labrador Retriever is een vriendelijke, opgewekte hond. Van nature zijn deze dieren graag bij mensen en zijn ze niet eenkennig. Het ras is gemakkelijk te trainen en staat bekend als gehoorzaam, wanneer ze goed zijn opgevoed. Deze honden zijn vooral in hun jonge jaren bijzonder actief en hebben veel beweging nodig.
Labradors houden erg van hun baasje, vooral van kinderen. Ze willen overal bij zijn en blijven niet graag lang alleen. De honden vallen vooral op door hun geduldige en evenwichtige aard. Met hun rustige aard en hun onverstoorbare vriendelijkheid dragen ze bij aan de harmonie binnen het gezin.
Je moet een Labrador minstens 4x per dag uitlaten op een vast tijdstip. Dit kan het beste vroeg in de ochtend, vóór of ná het ontbijt, tussen de middag, rond het avondeten en vóór het slapen gaan. Wanneer het mogelijk is om jouw Labrador los te laten lopen en te laten spelen met andere honden is dat ideaal.
Een maximum van 30% koolhydraten is ideaal voor de Labrador. Minder is altijd beter, zeker wanneer uw hond al aan vetzucht lijdt. Hondenvoer met veel vezels die zijn gewonnen uit appel, aardappel, pompoen en zoete aardappel is zeer geschikt voor de Labrador. Kies bij voorkeur voor een voeding die laag is in granen.
Je kan ervoor kiezen je labrador in de ochtend en in de avond een maaltijd te geven, of één keer op een dag. Mijn voorkeur gaat altijd uit twee keer op een dag. Op deze manier is er gedurende de dag voldoende energie, en krijgt je labrador ook niet in één keer een grote hoeveelheid binnen.
Volwassen Labradors kunnen in principe zonder problemen tot 8 uur per dag alleen blijven. Je Labrador moet daarvoor echter wel goed getraind zijn én voordat je zo lang weggaat moet hij zijn energie kwijt kunnen.
Net zoals mensen, verschillen honden onderling van elkaar als het op hun slaapbehoeften aankomt. Een volwassen Labrador slaapt gemiddeld ongeveer 12 tot 14 uur per dag.
De meeste Labradors worden wat rustiger op het moment dat een tijdje volledig volwassen zijn. Meestal is dit op een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Ook daarna kan je Labrador nog druk zijn, maar meestal begint de hond rond deze leeftijd wat kalmer te worden.
Daarom is een labrador een fantastische gezinshond die altijd lief en rustig blijft, op één voorwaarde. Ga samen regelmatig naar buiten om zijn actieve karakter genoeg ruimte te geven. Labradors zijn natuurlijk dieren en dus nooit helemaal voorspelbaar, maar dit ras blinkt uit in vriendelijkheid en zachtaardigheid.
Mutatie in de genen
De reden voor het sterke eetlust van de labradors is de mutatie in het POMC-gen. Dit gen zorgt er onder andere voor dat er na een maaltijd 'voldaan-gevoel-hormonen' (ß-MSH en ß-endorfine) worden aangemaakt die het hongergevoel stoppen.
Veel toekomstige hondeneigenaren zoeken een rustige hond die zich makkelijk aanpast aan het gezinsleven. Labradors zijn wat dat betreft perfecte gezinshonden. Ze zijn makkelijk te trainen, betrouwbaar en gek op alle mensen. Volgens veel Labrador liefhebbers zou de gele of blonde Labrador het rustigst zijn.
Waarom verharen labradors? Labradors verharen meestal meer dan andere kortharige rassen omdat hun haar ongelooflijk dicht is en een dubbele vacht heeft. Deze dubbele vacht bestaat uit een gladde buitenste laag haar, die waterdicht is, en een pluizige ondervacht om jouw Labrador warm te houden, ongeacht het weer.
De labrador is sterk en bewegelijk, krachtig in zijn uitingen en de staart hangt geen ogenblik stil. De labrador is bijzonder aanhankelijk, bezit een prima neus, is zeer zacht in de mond, erg leerzaam en wil zijn baasje graag plezieren. Hij is dol op andere honden, mensen en kinderen.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
De 'uitgerekte pootjes'
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Leeftijd labrador alleen thuis laten – Pup / volwassen hond
Als je even boodschappen wilt doen kan je de pup in de bench doen. Vanaf 1 jaar tot anderhalf jaar kan je de labrador alleen thuis laten buiten de bench. Begin met bijvoorbeeld even 20 minuten een rondje lopen en kom daarna weer terug.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
De Royal Canin Puppy brokken zijn de beste keuze voor een Labrador pup. De hondenbrokken zijn geschikt voor Labradors tot 15 maanden oud en ondersteunen de natuurlijke afweer. Ook dragen ze bij aan de ontwikkeling en een gezond gewicht.
Omdat niet ieder ras even lang puppy is, blijkt het moment van omschakelen naar volwassen voeding voor ieder ras anders. Wat u kunt aanhouden is 12 maanden op puppyvoer en daarna overstappen op een 'volwassen' voeder. Soms wordt bij grote rassen aangeraden al op een half jaar over te stappen op een volwassen voer.