De post uit de bekende rode brievenbussen (tegenwoordig oranje) wordt 's avonds gelicht en komt op de sorteercentra in Amsterdam, Den Haag, Elst, 's-Hertogenbosch, Nieuwegein, Rotterdam en Zwolle op de afdeling Opzetterij terecht. Daar worden de zakken leeggestort in de SOSMa's, de Schift- Opzet en StempelMachines.
Elke dag weer worden alle brievenbussen in heel Nederland geleegd en worden de brieven naar een postsorteercentrum gebracht. Daar wordt de post gesorteerd op postcode, zodat de postbodes de brieven op het juiste adres kunnen bezorgen.
Onze sorteercentra zijn gevestigd in: Amsterdam (postcodegebied 1000-2199) Den Haag (postcodegebied 2200-2899) Rotterdam (postcodegebied 2900-3399) Nieuwegein (postcodegebied 3400-4299) Rotterdam (postcodegebied 4300-4999) Den Bosch (postcodegebied 5000-6499) Nieuwegein (postcodegebied 6500-6999) Zwolle (postcodegebied ...
Met Mijn Post in de PostNL-app weet je 's ochtends vroeg al welke post er die dag in jouw brievenbus ligt. Je ontvangt een melding als er post onderweg is. Maar dat niet alleen; je kunt zelfs de post al bekijken. Handig als je op vakantie bent, of gewoon nieuwsgierig!
Dag Jurjen! Briefpost valt niet te traceren, ook niet met de postzegelcode. Wanneer heb je de brief verstuurd? Is het langer dan 4 werkdagen onderweg dan kunnen wij hier een melding voor uitzetten.
Een brief die via de post bezorgd wordt komt via één van de centrale distributiecentra van PostNL (of een andere postbezorger). Aan de hand van een poststempel is inmiddels niet veel meer te achterhalen.
Om de afzender van een anonieme brief te achterhalen kunnen diverse forensische onderzoeksmethodes worden ingezet. Wanneer sprake is van meerdere anonieme brieven kunnen deze onderling worden vergeleken. Op die manier kan dan nagegaan worden of de anonieme brieven afkomstig zijn van één en dezelfde afzender.
PostNL maakt bij de sortering van post gebruik van een streepjescode: de KIX (KlantIndeX). Deze code voeg je toe aan de adresgegevens. De KIX bevat de gegevens die wij nodig hebben om de post met de modernste sorteermachines te verwerken.
Trager dan een postduif: zonder priorzegel zijn uw brieven voortaan nog langer onderweg. Wie wil dat zijn brieven de dag nadien al op hun bestemming raken, zal daarvoor meer moeten betalen. Een gewone brief zal er vanaf 2019 maximaal drie dagen over doen om aan te komen.
Er wordt in het weekend niet veel post verstuurd, waardoor er op maandag weinig aanbod is. Dat maakt de bezorging relatief duur. Het schrappen van de maandag betekent volgens het ministerie dat de stijging van de prijs van een postzegel beperkt kan worden.
Het nieuwe sorteercentrum speelt daarbij een belangrijke rol , legt een woordvoerster uit. Robotarmen leggen de pakketten op de band van de sorteermachine. Dat is in de 26 reguliere centra lastiger, omdat daar pakketten van alle maten en vormen voorbijkomen en daarom handmatig op de sorteerband moeten worden gelegd.
In Nederland staan bijna 19.000 oranje brievenbussen, deze brievenbussen worden meerde keren per dag geleegd en alle post gaat dan naar het sorteercentrum in de buurt. In het sorteercentrum gaan hele grote machines die wel 30.000 brieven per uur kunnen verwerken de post verdelen.
Een postzegel plak je op de voorkant van de enveloppe, rechtsboven in de hoek. In het midden van de enveloppe komt naam en adres van de ontvanger.
Je kan je brieven en kaarten op dit moment niet online volgen met Track & Trace. Dat komt omdat ze geen unieke referentienummer of barcode hebben.
De anonimiteit van de melder wordt verder beschermd door technische maatregelen en jurisprudentie. Alleen volledig anonieme meldingen worden doorgestuurd naar onze partners. Zo komen er geen gegevens van jou in het dossier van de verdachte terecht. Je hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtzaal.
Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een persoon of adres bekend? Nader onderzoek moet nieuwe feiten opleveren. Als die feiten de anonieme tip onderbouwen, kan de politie overgaan tot actie.
Kon streekpost tot nu toe achteloos in de linkergleuf van de bus worden gedaan, bij de omgebouwde bus is de rechtergleuf de juiste plaats. Voor 'overige postcodes' geldt precies het omgekeerde. Die verhuizen van de rechter- naar de linkerkant van de brievenbus.
Hoe bewijs je dat de brief is aangekomen? De eerste ingeving is de brief aangetekend per post te versturen. De post geeft de afzender een bewijs van verzending en daarmee schijnt het bewijs geleverd te zijn.
De postcode op de te posten brief moet altijd corresponderen met de postcode onder de gleuf van de brievenbus. De brief voor de eigen regio moet dus nu in de gleuf 'overige postcodes' geplaatst worden.
PostNL controleert steekproefsgewijs of enveloppen voldoende gefrankeerd zijn. Komt hierbij aan het licht dat een poststuk onvoldoende postzegels bevat (onderfrankering) dan wordt het uit de sortering gehaald. De envelop krijgt dan een sticker met daarop 'frankering gecontroleerd' en een barcode.
Schrijf de code op een envelop of pakket op de plek van een postzegel. Daarna is de post klaar voor de brievenbus. Er zijn postzegelcodes voor kaarten en voor post tot twee kilo binnen Nederland en wereldwijd. De code is na het bestellen vijf dagen geldig.
Geen zorg, we bezorgen de post gewoon bij de ontvanger. Staat jouw adres (afzender) op het poststuk? Dan krijg je van ons een kaartje met het verzoek om het tekort aan postzegels te betalen.