In een wijk in de vrijhandelszone in Tanger zijn ze het enige Belgische pelstation tussen heel wat Nederlandse bedrijven. De garnalen komen met vrachtwagens uit Nederland en in Algeciras gaan ze de veerboot op naar Tanger om terug te keren met een lading gepelde garnaal. Ze doen zo'n veertig uur over een enkele rit.
Eerst in Polen en Wit-Rusland en toen die vanaf de jaren negentig te duur werden, in Tanger (Puul) en Tetouan (Heiploeg), beide in Marokko. Nederlandse garnalen uit de Noordzee en de Waddenzee gaan dus in vrachtwagens naar Marokko, om daar gepeld te worden voor iets meer dan één euro per uur.
Vroeger werden de Noordzeegarnalen thuis gepeld door huisvrouwen. Een geoefende hand doet ongeveer een uur over het pellen van een kilo grijze garnalen en je houdt dan +/- 300 gram over. Later werden alle pelactiviteiten overgeheveld naar Marokko, Thailand of Bangladesh.
Tropische garnalen, of gamba's, die in Nederland worden verkocht, komen voor in alle tropische regio's rond de evenaar. Deze garnalen worden wereldwijd opgevist. Van 2008-2013 werden de meeste garnalen gevangen rond Indonesië, Papua Nieuw-Guinea en de Filipijnen (ook bekend als de 'Koraaldriehoek').
Hollandse garnalen die op de Waddenzee en de Noordzee worden gevangen, worden aan boord gekookt, gekoeld en op de visafslag voorzien van een conserveringsmiddel. Iedere week gaat er ongeveer een half miljoen kilo garnalen met zo'n 25 vrachtwagens naar de Marokkaanse pelstations van onder meer Heiploeg en Klaas Puul.
De Hollandse garnaal wordt ook wel grijze garnaal genoemd. Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt.
Met machinaal pellen kan een garnaal binnen een paar dagen op het bord van de consument kan liggen en is er veel minder (en mogelijk op termijn geen) conserveringsmiddel nodig. Dat beïnvloedt immers de smaak. Zo zijn de 'Marokkaanse' garnalen merkelijk zouter.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn.
Diepvriesgarnalen worden over de hele wereld als delicatesse gegeten. In Europa worden de Black Tiger (zwarte tijgergarnaal) en Vannamei (witpootgarnaal) het meest verkocht. Daarnaast zijn de Argentijnse garnalen flink in opkomst. Black Tigers en Vannamei garnalen worden zowel wild gevangen als gekweekt.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Noordzeegarnalen worden hoofdzakelijk door Nederlandse (45% in 2016) en Duitse (37%) vissers gevangen. Kleinere producenten zijn Denemarken (10%) en België (1%). Garnalen worden tegenwoordig vaak aan boord gekookt om aan de wal gepeld te worden.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.
De gemiddelde prijs voor een kilo garnalen komt hiermee op EUR 2,56.
Noordzeegarnalen maken deel uit van de familie Crangonidae, of zandgarnalen, en hebben een licht doorschijnende, grijsbruine lichaamskleur, waardoor ze ook vaak de grijze garnaal worden genoemd. De grijze garnaal wordt gevangen langs de Noordzeekusten; vandaar de naam Noordzeegarnaal.
Een groot voordeel van het machinaal pellen is de snelheid. Met garnalenpelmachines wordt de verwerkingstijd van garnalen enorm verkort. Nadat de garnalen aan land zijn gebracht worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een vers eindproduct dat alleen op deze manier kan worden gerealiseerd.
Een geoefende hand doet ongeveer een uur over het pellen van een kilo grijze garnalen en houdt dan 300 gram over.
Tijdens een expeditie in de Kermadectrog, een bijna tien kilometer diepe kloof in de zeebodem bij Nieuw-Zeeland, hebben wetenschappers zeven reusachtige garnalen (Alicella gigantea) ontdekt. De grootste was zo'n 28 centimeter lang.
Verpak de garnalen in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakjes en plak er etiketten op met de datum en inhoud van de verpakking. Leg de garnalen vervolgens achter in de diepvries op -18 graden Celsius of lager. Als je ze wilt gebruiken dien je de garnalen rustig in de koelkast te ontdooien.
Gamba's/tijgergarnalen
Gamba's worden gevangen of gekweekt in de Indische oceaan en Zuidoost-Azië en hebben kenmerkende tijgerstreepjes op hun pantser.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
De meest voorkomende soort in Europa is de gekweekte soort. De black tiger garnaal komt uit een enorm distributiegebied. Van oost en zuidoost-Afrika via de Rode Zee en de Arabische golf, rond het Indiase subcontinent en via de Maleisische archipel tot het noorden van Australië en de Filipijnen.
Er zijn 3268 levende en 57 fossiele soorten garnalen bekend, zowel in tropische, subtropische als koude wateren.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen. Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november.