In het BelRAI Protocolakkoord staat beschreven dat alle BelRAI-inschalingen geëncrypteerd bewaard worden in de centrale BelRAI databank. De BelRAI datawarehouse is een databank waarin BelRAI gegevens gepseudonimiseerd bewaard worden zodat deze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek.
Iedere erkende beoefenaar van een officieel zorgberoep in België heeft toegang tot het centrale BelRAI-platform. Via dit platform kunnen betrokken zorgverleners gebruikmaken van de BelRAI-beoordelingsinstrumenten en gegevens delen.
Hoe werkt BelRAI? BelRAI is gebaseerd op een geheel van gestructureerde observaties van zorgverleners. Dit gebeurt door middel van vragenlijsten. Deze observaties gaan over het medische, het fysieke en het sociale functioneren van de patiënt.
De BelRAI-Screener stelt de zorgverlener in staat om een eerste inschatting te maken van de zorgnoden van een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, en geeft een indicatie of de persoon nood heeft aan een uitgebreide BelRAI-inschaling.
Op dit moment zijn de BelRAI train-the-trainer opleidingen gefocust op ouderenzorg en chronische zorg, zowel ambulant als residentieel. In de nabije toekomst worden er ook BelRAI train-the-trainer opleidingen gepland met de focus op geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg.
Een BelRAI-indicatiesteller is een persoon die succesvol een BelRAI-opleiding heeft gevolgd bij een erkende BelRAI-trainer. Een BelRAI-indicatiesteller kan alle BelRAI-instrumenten in het Vlaams BelRAI-platform afnemen als hij voor het instrument in kwestie opgeleid is.
Woonzorgcentra: BelRAI eind 2022 verplicht
Artikel 27 is formeel: 'Voorafgaand aan de opname van een bewoner gaat het woonzorgcentrum na of een actuele BelRAI-inschaling van de bewoner ter beschikking is. Als dat niet het geval is, kan het woonzorgcentrum een BelRAI-screener afnemen of de bestaande aanpassen.
De BelRAI-instrumenten zijn een reeks van internationaal wetenschappelijk gevalideerde inschalingsinstrumenten. Ze zijn gebaseerd op de interRAI-instrumenten die werden vertaald en waar nodig aangepast naar de Belgische situatie (BelRAI).
De BelRAI is de Belgische versie van de interRAI-suite. Deze verschilt inhoudelijk weinig van de internationale versie. De instrumenten werden vertaald in de drie landstalen en waar nodig aangepast aan de lokale context.
De bewoner voelt zich meer begrepen; De bewoner zal meer zinvolheid van leven ervaren met een gepaste daginvulling; De bewoner zal het idee hebben om zijn eigen leven zelf in handen te nemen; De bewoner bouwt mee zijn eigen zorg- en gezondheidsbeleid.
De KATZ-schaal is een evaluatieformulier, veelal gebruikt door de thuisverpleging en rust-en verzorgingstehuizen om de zorgbehoevendheid van hun patiënten, in verband met Activiteiten Dagelijks Leven (ADL), te meten. Het formulier moet worden ingevuld door de behandelende geneesheer of door de verpleegkundige.
bedraagt 140 euro per maand. krijg je als: je veel zorg nodig hebt, zoals ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven of mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben.
Het vernieuwde woonzorgdecreet werd vandaag op initiatief van Vlaams minister Jo Vandeurzen door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het decreet legt de doelstellingen, de werkingsprincipes en de opdrachten vast voor de woonzorgvoorzieningen en de verenigingen voor mantelzorgers en verenigingen.
Een rusthuisbewoner betaalde vorig jaar gemiddeld 56,3 euro per dag, oftewel 1.690 euro per maand. Voor een maand in een eenpersoonskamer betaal je 1.710 euro, een tweepersoonskamer is 200 euro goedkoper.
Wat is het verschil tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum? Een groep van assistentiewoningen is geen woonzorgcentrum (rusthuis). In een assistentiewoning is het belangrijk dat je zelfstandig kan wonen, waarbij zorg op vraag kan aangeboden worden maar niet continu aanwezig is.
Een centrum voor kortverblijf (CVK) type 1 biedt gedurende een beperkte periode zorg en ondersteuning aan 65+'ers. Een oudere kan er dag en nacht of alleen 's nachts verblijven voor een periode van maximaal 60 opeenvolgende dagen en maximaal 90 dagen per jaar.
zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. zorgbudget voor ouderen met een zorgnood. zorgbudget voor mensen met een handicap.
Wat is nu precies het verschil? Vooreerst wordt het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden uitbetaald door de zorgkassen, in opdracht van de Vlaamse overheid. De mantelzorgpremies worden uitbetaald door de gemeente of het OCMW.
Er zijn vijf verschillende zorgprofielen: > O: bijna geen zorg/hulp nodig > A: lichte zorg: beperkte hulp nodig > B: zorgafhankelijk: uitgebreide hulp nodig van derden > C: zwaar fysiek zorgafhankelijk.
Het kan gaan om een gewoon forfait B of een forfait B voor palliatieve zorg. Het forfait B is het forfaitair honorarium van de verpleegkundige die thuiszorg verleent aan een zwaar zorgafhankelijke patiënt. Het word toegekend per verpleegdag.
Bij forfait C is er minsten 2x/dag een verpleegkundig bezoek nodig. Bij 1 bezoek per dag wordt automatisch het nomenclatuurbedrag voor een forfait B toegekend. Met uitzondering van de dag van opname in een verzorgingsinstelling of het overlijden van de patiënt; op die dag moet minstens 1 bezoek plaatsvinden.
Zwaar zorgbehoevenden
u recht hebt op het forfait B of C in de thuisverpleging gedurende minstens 4 van de laatste 12 maanden. u een score 3 of 4 voor het criterium 'incontinentie' hebt.
COMFORT (WECKX-SCHAAL)
Deze cijfers geven aan dat de omstandigheden waarin de hulpverlening verstrekt wordt niet altijd optimaal zijn. Dit gebrek aan basiscomfort is belangrijker bij oudere patiënten (figuur 7).
We noemen deze patiënten verder 'T2-patiënten'. Een vergoeding voor hygiënische verzorging op alle zeven dagen van de week ('T7-patiënten') is toegestaan indien aan minstens één van de volgende drie criteria voldaan is: 1.