Sommige mensen worden al vroeg grijs, bijvoorbeeld al vanaf het 25e levensjaar, anderen blijven tot op hoge leeftijd hun oorspronkelijke haarkleur behouden. Vroeg grijs worden kan erfelijk zijn. Ook zijn er rasgebonden verschillen. De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen.
Eerste grijze haren
Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard. Wat is grijs haar eigenlijk?
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
“Gemiddeld duurt het elf haarcycli voordat haar grijs wordt. Iedere haarcyclus duurt ongeveer drie jaar, dus bijna iedereen kan wel verwachten om grijze haren op te zien komen rond hun 33ste.”
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het gevanceerde verouderingsproces van het lichaam, en als een haarzakje eenmaal zijn kleur kwijt is, is er geen weg terug.
Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit.
Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Blond haar wordt over het algemeen het snelst grijs, dit omdat je als blondine veel minder pigment in je haar hebt dan de andere haarkleuren.
De meeste mannen en vrouwen krijgen door het natuurlijke verouderingsproces grijs haar. Tussen het 35e en 40e levensjaar worden meestal de eerste grijzen haren zichtbaar. Het kan echter ook eerder of later gebeuren. Het is een proces dat geleidelijk aan verloopt.
Met een uitwasbare haarkleuring kan je tot de helft van de grijze haren bedekken. Houd er rekening mee dat de grijze haren meer kunstmatige pigmenten absorberen. Om middelbruin haar te verkrijgen kan je dus best eerst een test doen met een donkerblonde haarkleuring.
Naast de veroudering spelen genetische factoren, de etniciteit en het ras een rol bij de vroegtijdige vergrijzing van de haren. Ook enkele aandoeningen en andere omgevingsfactoren veroorzaken echter vroegtijdig wit of grijs haar. Dit is dan mogelijk op vrijwel elke leeftijd, ook bij tieners.
Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Snel grijs worden noem je canities subita
Maar niet in een nacht. En ook niet omdat de aanwezige haren op je hoofd zouden verkleuren. Want haren kunnen niet van kleur veranderen, behalve bij de kapper. Wel kun je van stevige stress haaruitval krijgen.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Om je grijze haren minder te laten opvallen, kun je je scheiding bijvoorbeeld ook eens anders leggen, een nonchalante knot in je haar maken of een brede haarband dragen. Er zijn diverse stylingmogelijkheden die je thuis kunt toepassen.
Om opvallende uitgroei te voorkomen, kun je ervoor kiezen om je haar geleidelijk grijs te laten worden. Laat het verven voor wat het is, maar kies voor highlights, lowlights of een toner. Hierdoor blenden je 'oude' lokken een stuk beter met je natuurlijke haar en kun je de kleur stap voor stap laten uitgroeien.
Een man met grijs haar heeft vaak de uitstraling van een soort vaderfiguur. Dit zorgt ervoor dat een vrouw zich veilig en zeker voelt. Dit verklaart waarom jij je aangetrokken kan voelen tot een iets oudere man. Ook zou grijs haar een teken zijn van volwassenheid, wat veel vrouwen ook erg aantrekkelijk vinden.
Hoe vaak verf je grijs haar? Daarop is geen simpel antwoord te geven. Dat ligt namelijk compleet aan hoe snel jouw haar groeit en wanneer jij je uitgroei niet meer mooi vindt. De één verft de grijze uitgroei om de zes weken, de ander laat er wellicht veel meer tijd tussen zitten.
'Grijs haar kan heel mooi zijn, mits je het blendt met een andere kleur', voegt Peggy eraan toe. Wel is het belangrijk om dit altijd te laten doen door een kapper, zij zijn immers de professionals. Weet je nog niet wat je precies wil?
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
Er is een mythe dat wimpers geen grijs hebben. In feite behouden onze wimpers hun kleur langer dan haar, maar ze worden ook grijs, net als al het haar op ons lichaam, maar na veel meer jaren.