Tijdens de woelige jaren van de Nederlandse Opstand verblijft Willem van Oranje regelmatig in Zeeland. Samen met zijn vrouw Charlotte de Bourbon en hun kroost woont hij tijdelijk in een pand aan de Lange Delft in Middelburg.
Tot eind 1813 woonde hij met zijn gezin in het Niederländisches Palais in Berlijn.
1568: begin Tachtigjarige Oorlog
Toen Alva met een Spaans leger naar de Nederlanden kwam om de beeldenstormers te vervolgen en de stadhouders te straffen, vluchtte Willem van Oranje naar Duitsland.
Willem van Oranje werd 24 april 1533 tegen drie uur in de ochtend op het ouderlijk slot Dillenburg geboren, als oudste kind uit het huwelijk van Willem I van Nassau-Dillenburg (Willem de Rijke, 1487-1559), graaf van Nassau, en de 21 jaar jongere Juliana van Stolberg (1506-1580).
De lijfspreuk van Willem van Oranje was "Je maintiendrai" "Ik zal handhaven".
Anna is de schatrijke erfdochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren. Na de toestemming van keizer Karel V laat hij het huwelijk in een testament vastleggen. Het jonge stel - beide zijn achttien jaar - trouwt op 8 juli in de Sint Lambertuskerk in Buren. Het is de grootste praaldag uit Burens historie.
Willem van Nassau wordt in 1533 geboren op een kasteel in Duitsland. Hij is de oudste zoon van de graaf van Nassau. Van huis uit spreekt Willem Duits en hij wordt opgevoed in het protestantse geloof.
Krom Nederlands. Ook Willem I beschouwde de taal als een machtig wapen. Door in het Zuiden het Nederlands actief te bevorderen zou de bevolking daar snel in het nieuwe koninkrijk kunnen integreren. Tegelijk werd zo een dam opgeworpen tegen de culturele en politieke invloed van Frankrijk.
Willem I, Koning (1772-1843)
In 1572 betrekt Willem van Oranje het Sint-Agathaklooster, dat later wordt omgedoopt tot Prinsenhof (het huidige Museum Prinsenhof Delft). Hij kiest voor Delft omdat de stad één van de best verdedigbare steden van Holland is. In 1580 looft Filips II een beloning uit voor degene die Willem van Oranje vermoordt.
Sinds 2006 is Prins Maurits zelfstandig ondernemer. Zo was hij mede-oprichter van groei-incubator The Source B.V. en later ook van S2NRG, dat internationaal energieprojecten ontwikkelt. Sinds eind 2017 richt hij zich met STECC partners en Sunrock actief op het verduurzamen van de Nederlandse en Europese energiemarkt.
Willem van Oranje staat bekend als onze Vader des Vaderlands. Niet omdat hij maar liefst 15 kinderen kreeg, maar omdat hij in de 16e eeuw zo'n belangrijke rol speelt in de opstand tegen de Spaanse koning Filips II.
Cornelis Muys, beter bekend onder zijn Latijnse naam Musius.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Toen Willem 11 jaar oud was overleed zijn oom. Zijn oom had geen kinderen en zo erfde Willem al zijn bezittingen. Willem van Oranje is ook wel bekend als Willem van Oranje-Nassau en Willem de Zwijger.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Willem van Oranje trouwde in 1551 met Anna van Egmond (1533-1558), in 1561 met Anna van Saksen (1544-1577), in 1575 met Charlotte de Bourbon (1546/1547-1582) en in 1583 met Louise de Coligny (1555-1620).
Filips Willem overleed op 20 februari 1618 op 63-jarige leeftijd in Brussel na een verkeerde klysmabehandeling. Hij ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.
Koning Willem-Alexander en zijn broers
Zijn persoonlijke titel 'Prins van Oranje-Nassau' met de aanspreektitel Koninklijke Hoogheid heeft hij behouden. Hij is ook 'Jonkheer van Amsberg' gebleven. Daarnaast heeft hij de erfelijke titel 'Graaf van Oranje-Nassau' gekregen.
Willem II, Prins van Oranje-Nassau, is van 1840 tot 1849 Koning der Nederlanden, Groothertog van Luxemburg en Hertog van Limburg. Beeld: E. Boeijinga Koning Willem II, geschilderd door Jan Adam Kruseman, 1842, olieverf op doek. Willem wordt op 6 december 1792 geboren in 'Het Oude Hof' in Den Haag.
Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde namelijk in 1551 met Anna van Buren. Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren.