De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld; zo is het noorden dunbevolkt terwijl het centrale en zuidelijke deel zeer dichtbevolkt zijn. Ongeveer een derde deel van de Thaise bevolking woont in een stad: in de regio Bangkok wonen ongeveer 12 miljoen mensen.
De bevolking van Thailand is verschillend op vele plaatsen. Bij de steden is het erg dichtbevolkt en bij de bergen leven niet veel mensen. Vooral in het Thaise Bergland wonen weinig mensen. In het zuiden van Thailand en in het Centrale Laagland leven zeer veel mensen.
Het woord Thailandse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Van Siam naar Thailand
Vanaf 1900 is er echter veel gebeurd; in 1932 vond er een staatsgreep plaats waardoor de absolute monarchie een constitutionele monarchie werd. Pas 7 jaar later, in 1939, werd Siam omgedoopt tot het huidige Thailand zoals we het nu kennen.
Thailand staat op de lijst van grootste economieën in de wereld op de 26e plaats. Thailand is de tweede economie in Zuidoost-Azië, na Indonesië. Het is het op vier na rijkste land op basis van het BBP per hoofd, na Singapore, Brunei en Maleisië.
De vliegtijd naar Thailand is met een rechtstreekse vlucht zo'n 11 uur. Kies je voor een vlucht met een tussenlanding of overstap, dan ben je natuurlijk wat langer onderweg. Je kunt er ook een paar dagen in het land verblijven waar je overstapt.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden; het is dan warm en droog met een temperatuur die incidenteel tot 40° C kan oplopen.
Je mag niet zomaar in Thailand gaan wonen, je hebt een geldig visum nodig. Thailand kent meerdere soorten visums, waarvan de Non-Immigrant visum voor 3 maanden of een jaar de meest voorkomende is. Ben je ouder dan 50 jaar, dan kun je dat visum laten omzetten in een zogenaamde Retirement Visum.
160 euro voor de huur van een verblijf, inclusief de beschikking over een internetverbinding, 20 euro aan kosten voor nutsvoorzieningen, zoals water en stroom, 175 euro aan kosten van eten en drinken, 65 euro aan kosten voor vervoer.
Het recht om in Thailand land te bezitten is alleen voorbehouden aan Thaise onderdanen (mensen met de Thaise nationaliteit, lees paspoort). Verwar dit niet met een buitenlander die in Thailand ingezetene is. Zo'n buitenlander behoudt zijn eigen nationaliteit en kan dus geen land in Thailand bezitten.
Totaal: 1500 a 5000 euro. Globaal al snel ruim 2000 tot 3000 euro. Niet meegenomen kosten zijn bijvoorbeeld de garderobe (warme kleren etc.) en andere levensonderhoud.
Als je uitgaat van 4 weken Thailand waarbij je dagelijks 25,- euro budget per persoon hebt. Dan kom je voor één persoon uit op 700,- euro voor leefkosten, oftewel accommodatie, eten, vervoer en het doen van leuke dingen. Hier komt nog geld voor de vliegtickets bij en dat is veelal tussen de 550,- en 750,- euro.
In Nederland zijn e-sigaretten razend populair, maar in Thailand is elektronisch roken en vapen hartstikke verboden. Het bij je dragen, of gebruiken van, e-sigaretten, vaporizers en navulverpakkingen is illegaal en kan je een hoge boete of zelfs een celstraf tot tien jaar opleveren!
Thailand staat bekend als vakantiebestemming vanwege de mooie natuur en de stranden. Het landschap is heuvelachtig met meerdere berggebieden, tropische regenwouden en een brede kustlijn.
Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Het ontbijt was enorm divers en bestond uit allerlei soorten fruit, salades, verschillende soorten muesli maar ook dim sum (kleine gestoomde hapjes, i love it!), noodle soep, verschillende soorten ei, bami, rijst, etc. Thaise mensen kunnen echt eten!
Totale kosten Bangkok
Het kan een stuk duurder, het kan ook een stuk goedkoper. De gemiddelde kosten voor Bangkok zijn 50 euro per persoon, per dag. En met die € 50 per dag kun je een heleboel leuke dingen doen en hoef je niet echt op je geld te letten.
Het klimaat in Bangkok is op zijn heetst van maart tot augustus, terwijl het regenseizoen tussen juni en oktober is. In deze tijd van het jaar kun je korte perioden van regenachtig weer verwachten, die vooral in de namiddag zijn.
Thailand is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland en heeft vier keer zoveel inwoners als Nederland.