Onder de kin De onderkant van de kin is een super geliefde spot voor jouw kat om gekriebeld te worden. Vooral de plek waar het kraakbeen aansluit aan de schedel. Dit komt omdat zij tijdens het wassen niet met hun tong bij dit plekje kunnen.
Hoofd, schouders, wangen en neus
Het hoofd, de kin en de nek zijn vaak hun favoriete plekken. Terwijl sommige katten het prettig vinden als hun staart wordt aangeraakt, zullen andere terugdeinzen en zelfs pijn ondervinden van een aai over de staart.
"De rug of de staart, dat zijn voor de kat hele intieme en gevoelige plekken. Dus ze vinden het doorgaans helemaal niet fijn om daar aangeraakt te worden.
Wanneer een kat zich veilig voelt en zijn omgeving (inclusief jou) vertrouwt, zal hij zijn ogen ontspannen, langzaam sluiten of loensen. Geef je kat dezelfde signalen door dichtbij hem te gaan zitten, je ogen dicht te knijpen en langzaam je ogen te sluiten.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Je kat bakent zijn territorium af
Loopt je kat ook mee met andere gasten die naar het toilet gaan? Dan zou het kunnen dat hij of zij er niet van gediend is dat er vreemde geuren in zijn territorium worden verspreid. Je kat wil dan ook weten wat de oorzaak hiervan is.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen.Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis.Ook maken ze gebruik van geuren.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Of het echt een schootkat zal worden, is grotendeels afhankelijk van het karakter. Bij rasloze katten is dit dan ook lastiger te voorspellen. Kattenrassen die bekend staan om hun sociale gedrag en die graag op schoot komen zitten, zijn de Ragdoll, Pers, Cornish Rex en Chantilly-Tiffany.
Niet alle katten houden van aaien of ze vinden aaien wel fijn maar niet te lang of niet op bepaalde plekken. Als je kat tijdens het aaien bijt, wil hij dat je stopt met aaien. Het bijten lijkt soms uit het niets te komen, maar als je de lichaamstaal van je kat leert lezen, kun je het zien aankomen.
Jouw poezenbeest is maar liefst een uur per dag bezig met lichaamsverzorging: het schoonlikken van de vacht, nageltjes bijpunten, enzovoort. Verder moet er natuurlijk gegeten worden en de meeste katten houden ook wel van een flinke knuffelsessie op zijn tijd.
Iedere kat reageert op zijn eigen manier op een spelletje. Over het algemeen geldt wel: het stimuleren van het jachtinstinct werkt vaak het beste. Denk aan speuren, jagen en het nabootsen van een prooi.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Wat is dan wel beleefd in de kattenwereld? Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand." Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen.
Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat praten met een babystem tegen je kat kan helpen om een band op te bouwen en beter te leren communiceren. Tot nu toe bleek uit eerdere onderzoeken dat babypraat vooral de aandacht van honden kan trekken.
Een kat straffen helpt niet. Eén van de problemen met straffen is de timing. Het heeft geen enkele zin, en werkt zelfs averechts om je kat te straffen als je bij thuiskomst ziet dat ze bijvoorbeeld de bloemenvaas omgegooid heeft. Een ander probleem met straffen is dat je kat de straf koppelt aan jou.
Hij achtervolgt je OVERAL
De keuken, woonkamer, slaapkamer, op de wc en zelfs onder de douche. Je kat is er altijd bij, simpel is dat. Goed teken hoor! Als jouw kat je niet met rust kan laten en je overal volgt, is dit een teken van liefde.
Oorzaken zijn bijvoorbeeld: conflicten met andere katten, pijn of straf bij het poepen. Je vindt de ontlasting dan vaak op willekeurige plekken in het huis omdat je kat steeds op zoek moet naar een nieuwe veilige plek. Het is belangrijk, en leuk!
Als je kat altijd om je benen draait, betekent dat dat je kat van je houdt en het je wilt laten weten. Om de benen heen lopen betekent in kattentaal ook: jij bent van mij en ik ben van jou.