In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur. Een ander bijzonder verschil is het Zweedse koffiemoment, ofwel 'Fika'. In veel organisaties is het 'heilig en verplicht' om een pauzemoment te nemen tijdens het werken, het leven en de mensen om je heen te waarderen.
Nederland doe het op het gebied van aantal gemiddelde werkuren in Europa gemiddeld met 40.83 uur per week, in Belgie en Duitsland wordt gemiddeld meer uren per week gewerkt (beide 41.07 uur).
Bij een normaal ritme piekt de scherpte meestal rond het middaguur. En naarmate de dag vordert, neemt die af. ' Tel daarbij op dat uit onderzoek meermaals bleek dat mensen zo'n drie tot vier uur per dag écht productief zijn en je kunt concluderen dat ze beter zeven dan negen uur op kantoor kunnen werken.
Werken is niet alleen nodig om onze portemonnee te vullen, maar ook voor ons welzijn. In een studie rond meer dan 70.000 proefpersonen hebben Britse onderzoekers bepaald hoeveel we minimaal moeten werken om ons gelukkiger te voelen. De 'optimale dosis werk' bedraagt acht uur per week.
De Zuid-Koreanen behoren tot de koplopers als het gaat om het aantal gewerkte uren per jaar. Dat zijn er - volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) uit 2016 - maar liefst ruim 2.000. Alleen de Mexicanen en Costa Ricanen staan nog boven de Koreanen op de ranglijst.
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
Degenen met de langste werkweken waren Griekenland (40,1 uur), Roemenië (39,8 uur), Polen (39,7 uur) en Bulgarije (39,5 uur). Nederland had daarentegen de kortste gemiddelde werkweek (32,2 uur), gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur) en Duitsland (34,6 uur).
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week.
De gebruikelijke werktijden in Noorwegen zijn tot 40 uur per week. Dit betekent meestal een verdeling van 8 uur per dag gedurende 5 dagen en werktijden van 8 uur 's morgens tot 4 uur 's middags. Overwerk wordt betaald – minimum bonussen van 40 procent zijn hier gebruikelijk voor gewone werknemers.
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 28 tot 35 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Gemiddeld werken Amerikanen 47 uur per week.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.
8 uur per dag! De dagelijkse arbeidstijd mag niet meer dan 8 uur bedragen. Verlengen tot 10 uur (maximaal) is mogelijk, mits de gemiddelde arbeidstijd per dag in 6 kalendermaanden of 24 weken, niet meer bedraagt dan 8 uur.
Met een gemiddelde werkweek van bijna 42 uur hebben de Grieken de langste werktijden van Europa. En omdat ze overdag vaak een lange lunchpauze hebben, werken ze 's avonds wat langer door. Houd dus rekening met lange dagen als je gaat werken in Griekenland.
Uit de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek dat Turkse werknemers de hardste werkers zijn ter wereld. In Turkije en Colombia werd er gemiddeld 47,9 uur per week gewerkt in 2016. Dan volgden Mexico met 45,2 uur en Costa Rica met 44,9 uur.
De meeste moeders werken 32 uur. Dit kunnen ze verdelen over meerdere dagen. Vaak kiezen moeders er voor om vier dagen te werken.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan. Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Je zou denken dat in een land overal dezelfde werktijden gelden. Niet dus. In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur.