Austfonna, Olav V and Vestfonna. De Austfonna-gletsjer ligt op Spitsbergen en beslaat 8.412 vierkante kilometer. Het wordt beschouwd als de grootste ijskap van Europa qua oppervlakte en de op één na grootste qua inhoud.
De gletsjer bevindt zich in het zuidoosten van het land. Vatnajökull heeft een oppervlakte van ongeveer 8100 km² en bedekt hierdoor 8% van het areaal van IJsland met een ijskap die tot 1000 meter dik is.
In Europa bestaan 36 skigebieden met een gletsjer.
De grootste gletsjer ter wereld: de Antarctische ijskap
Deze dalgletsjer is 400 kilometer lang, heeft een oppervlakte van zo'n 34.000 vierkante kilometer en haalt een dikte van 2.500 meter. Het is de grootste en dikste dalgletsjer ter wereld.
Gletsjers bedekken circa 15 miljoen km² aardoppervlak, dat komt overeen met ongeveer 10 % van het landoppervlak, voornamelijk op Antarctica, Groenland en het noorden van Canada. Ze bevatten 29 miljoen km³ ijs, ongeveer 87 % van alle zoet water op aarde.
Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het ligt in Sogn og Fjordane in de provincie Fjord-Noorwegen, beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 600 meter. De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer.
De grootste massa's van permanent landijs bevinden zich op Antarctica en Groenland en heten ook wel ijskappen.
Voor de eeuwige sneeuw kun je naar col d allos 2247m,col de la bonnete 2715 meter of naar col de la cayolle 2326 meter. Allen liggen in een straal van 50 km. Neem je col de la cayolle dan kun je doorrijden naar het vestigingsstadje Entrevaux. Als je geluk hebt liggen daar in juli nog wat restjes sneeuw.
Skiën, snowboarden en langlaufen kun je in Oostenrijk niet alleen in de winter maar ook in de zomer! Op de 8 Oostenrijkse gletsjers kun je het gehele jaar terecht.
De Thwaitesgletsjer is een uitzonderlijk brede en snelle gletsjer in Marie Byrdland, Antarctica, die vanuit de West-Antarctische ijskap uitmondt in de Pine Island Bay, een onderdeel van de Amundsenzee. De oppervlaktesnelheid bedraagt meer dan 2 km/jaar nabij de contactlijn (grounding line) met het zeewater.
Een ijskap is een koepelvormige, aaneengesloten ijsmassa van grote omvang. Een ijskap onderscheidt zich van een gletsjer doordat hij op het landschap ligt en wordt in principe niet door topografie beperkt. Op Aarde bevinden zich twee grote ijskappen, te weten Groenland en de Antarctica.
Een gletsjerspleet kan tientallen meters diep en breed zijn en de lengte kan zelfs oplopen tot honderden meters. Het ontstaan van gletsjerspleten kan op verschillende manieren: We weten inmiddels dat een gletsjer naar beneden 'stroomt' of beweegt.
De meeste gletsjers dateren uit de laatste twee ijstijden, die respectievelijk 2,5 miljoen jaar en 100.000 jaar geleden begonnen. Tussen 1350 en 1850 zijn echter enkele gletsjers in de bergen gevormd tijdens de Kleine IJstijd, toen de gemiddelde temperatuur op aarde 1,5 °C lager was dan nu.
De gletsjer ligt in het nationale park Vatnajökull (Vatnajökullsþjóðgarður), in het zuidoosten van IJsland. Hoogstwaarschijnlijk is de ijskap in een koude periode ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. De bovenkant van de ijskap vormt een vlakte op ongeveer 800 meter hoogte.
Verloor een gemiddelde gletsjer 20 jaar geleden jaarlijks een derde meter van zijn dikte, inmiddels is dat verlies tot rond twee derde meter per jaar opgelopen.
Wereldwijd krimpen gletsjers door klimaatverandering, maar sommigen groeien juist. Hoe kan dat? Terwijl wereldwijd gletsjers krimpen door opwarming van de aarde, zijn er ook een paar begonnen aan een groeispurt.
Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land. Ook sneeuwzeker in Oostenrijk: Damüls, Gurgl, Kühtai, Tauplitz, Zell am See - Kaprun, Stubaier Gletscher, Zillertal Arena, Serfaus-Fiss-Ladis, Kitzbühel.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
In de wintermaanden zijn de skimogelijkheden eindeloos, maar ook in de zomer kun je prima skiën in Oostenrijk. Het piste aanbod is dan wel iets beperkter, de sneeuw is anders, maar je kunt nog steeds heerlijk afdalen en genieten van al het fijne dat het land te bieden heeft.
Sneeuw vind je tot in het zuiden van Italia; zelfs op de Etna ligt neve, sneeuw. Alleen de kust en het zuiden van Sicilia zijn nagenoeg gevrijwaard van het witte poeder.
Vertrekken naar Bretagne
De streek in het midden van Frankrijk is de koelste plek van het land doordat het als een soort schiereiland in de Atlantische oceaan ligt. De zeewind zorgt daar voor verkoeling. Woensdag wordt het 32 graden, dat is voor daar ook al ongehoord warm. Gewoonlijk is het zo'n 20 tot 25 graden.
In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon. In Groot-Brittannië is ijs ondanks de crisis nog altijd een groeimarkt.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
De Nederlandse consument eet meer ijs. In de afgelopen tien jaar is de consumptie gestegen van zo'n 6,5 naar 8 liter per hoofd van de bevolking. Dat komt onder meer doordat het aantal ijssalons fors is gestegen. Er zijn er nu 650.