Je hebt een plan van je woningDeel ze dan op in verschillende rechthoeken om de oppervlakte te berekenen door de lengte en breedte te vermenigvuldigen en tel ze daarna bij elkaar op. Ga zo door tot je alle ruimtes berekend hebt en tel alle ruimtes opnieuw op om de totale bewoonbare oppervlakte te weten.
Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte.Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur.Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
De gemeente haalt de oppervlakte van een woning uit de gemeentelijke basisadministratie voor Adressen en Gebouwen (BAG). Planviewer heeft van alle gemeenten de informatie uit de BAG. Wil je weten wat de oppervlakte van jouw huis is? Ga dan naar Planviewer.nl en geef je adres op in de zoekbalk.
Ruimtes zoals de woonkamer, keuken, het toilet, badkamer en slaapkamers, maar ook de gang, bijkeuken, vaste kast en meterkast maken allemaal deel uit van de totale woonoppervlakte van een woning.
U kunt met uw DigiD gratis al uw eigen kadastrale gegevens inzien als u zich aanmeldt op de website Mijn Overheid.nl. Hebt u geen DigiD? Dan kunt u informatie over eigendomsrechten bij ons opvragen, kijk hiervoor op de pagina eigendomsinformatie.
In het Kadaster is - tegen betaling - allerlei informatie in te zien over een adres, bijvoorbeeld wie de eigenaar is van een huis, hoeveel ervoor is betaald en welke hypotheek op de woning is afgesloten.
Gebruiksoppervlak mag je namelijk de hal, berging technische ruimte de trap etc meetellen. Woonoppervlak zijn de ruimtes met een woonbestemming en moeten voldoen aan de bijbehorende bouwbesluit regels. Jouw zolder mag je strict gezien niet als woonfunctie tellen, aangezien de ruimte niet afgesloten kan worden.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
De formule is simpel: lengte maal breedte. Dus, als je kamer 5 meter lang is en 4 meter breed, dan is de oppervlakte 30 x 15 = 450 vierkante meter. Makkelijk, toch?
De gebruiksoppervlakte van een woning is de oppervlakte binnen de buitenste muren, gemeten op vloerniveau. Een buitenmuur kan ook een scheidingsmuur van een buurpand zijn. Let op: de oppervlakte die een binnenmuur inneemt telt dus mee als gebruiksoppervlakte.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
De oppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte telt dus niet mee). Schuine daken mogen als woonoppervlakte worden gerekend vanaf een hoogte van 1,50 m. Overige inpandige ruimten hebben geen woonfunctie.
De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) stelt de makelaar vast aan de hand van de uniforme meetinstructie.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt
Voor een vierkante meter woonoppervlak werd in 2021 gemiddeld 3.300 euro betaald, 14,4 procent meer dan in 2020.
In NEN 2580 is bepaald dat de gebruiksoppervlakte wordt berekend door van de totale oppervlakte binnen de wanden van de woning, het BVO (bruto vloeroppervlak) de volgende oppervlaktes af te trekken: Grondoppervlak van dragende wanden. Oppervlak van vides en trapgaten, indien groter dan 4 m2.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
Plattegrond zolder woning
Op de zolder wordt niets als verblijfsgebied aangemerkt. De zolder heeft dus ook geen verblijfsruimte.
Het BVO is simpelweg het vloeroppervlak van een ruimte of gebouw, gemeten langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies, zoals muren die de desbetreffende ruimte(s) omhullen. Het BVO kan dus gaan om een enkele ruimte, maar ook om het totaal van een gebouw.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Eenvoudig gezegd wordt de bewoonbare oppervlakte daarin bepaald door de vloeroppervlak van loten en afgedekte gebouwen te nemen na aftrek van de oppervlakten ingenomen door muren, wanden, trappen en trappenhuizen, kabelgoten, deuropeningen en ramen. Niet bewoonbare delen zoals kelders, garages, schuren, zolders, etc.
Te raadplegen via CadGIS Viewer.
Iedereen kan via de toepassing CadGIS Viewer op het internet het kadastraal plan van een bepaald perceel raadplegen. Op het kadastraal plan kunt u zien waar een bepaald perceel precies ligt, waar de grenzen precies zijn en welke gebouwen erop staan.
De BRK raadplegen
Particulieren en bedrijven kunnen tegen betaling een uittreksel uit de BRK opvragen. Inzicht in de eigen kadastrale gegevens is gratis.
Voorbeeld Kadastrale kaart met legenda uitleg
Op deze pagina kunt u van ieder perceel in Nederland een gratis kadastrale kaart aanvragen. Elk perceel wordt aangegeven met zwarte lijnen, dit zijn de kadastrale grenzen.