Kijk naar de website van de verzekeraar! De verzekeraar publiceert op zijn website de criteria die hij gebruikt in het kader van de segmentatie op het vlak van acceptatie en tarifering (art. 45 wet 04.04.2014).
Hangt af van je lening! Welke prijs je moet betalen voor je schuldsaldoverszekering, hangt in grote mate af van je lening. De premie wordt immers berekend op basis van het geleende kapitaal, de rentevoet en de duurtijd van de lening. Naast het overlijdensrisico speelt ook de betalingstermijn een rol.
Traditioneel werden de premies voor een schuldsaldoverzekering betaald gedurende 2/3 van de looptijd van de hypotheeklening. Een voorbeeld: als u een krediet afsloot voor een duur van 20 jaar, dan betaalde u de premies voor de schuldsaldoverzekering gedurende een termijn van 13 jaar.
Uw schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen onder de woonbonus of de wooncheque. Dit is zeker een optie wanneer u een woonkrediet afsluit op het einde van het jaar. Bij de meeste woonkredieten is deze korf al volledig gevuld met de kapitaalaflossingen en interesten van uw lening.
Vanaf 1 januari 2020 is er geen fiscaal voordeel meer voor de nieuw afgesloten schuldsaldoverzekeringen. Je moet de polis afgesloten hebben bij een instelling in de Europese Economische Ruimte (EER). Je moet de verzekering onderschreven hebben vóór de leeftijd van 65 jaar.
Hypothecaire lening (woonkrediet) – vak IX.
De bank kan weigeren om je een schuldsaldoverzekering te geven of ze kan die net heel duur maken. Het Opvolgingsbureau komt dan tussen. Het bekijkt het voorstel van je bank en schrijft een advies uit. Als je bank je nadien een contract aanbiedt, moet ze dit advies volgen.
Als u ook na de betalingsherinnering de premie niet betaalt, dan wordt uw verzekering gereduceerd. Dat betekent dat u verzekerd blijft zolang de premies die u eerder stortte, volstaan om het overlijdensrisico te dekken. Op het moment dat de premies niet langer volstaan, bent u niet meer verzekerd.
Als u uw lening vervroegd terugbetaalt: u kan uw schuldsaldoverzekering afkopen of behouden als 'vrije' schuldsaldoverzekering. Dit betekent dat in geval van overlijden het verzekerde kapitaal wordt uitgekeerd aan de begunstigde en niet aan de kredietinstelling.
Welk bedrag is verzekerd? Het dekkingspercentage van de schuldsaldoverzekering drukt uit welk percentage van het openstaande kredietbedrag verzekerd is. Ideaal is een percentage van 100%. Zo hoeven je erfgenamen of de andere kredietnemers de lening niet meer terug te betalen als jij zou overlijden.
De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat een deel van of jouw volledig openstaand krediet wordt afgelost bij overlijden. Er bestaan drie soorten regelingen binnen de schuldsaldoverzekering: 50% + 50% dekking. Bij deze regeling wordt 50% van het geleende bedrag gedekt door jezelf en de andere 50% door je partner.
Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering die wordt aangegaan als waarborg voor een lening. Wanneer u een krediet aangaat, kunt u een verzekering afsluiten om uw partner, uw erfgenamen of naaste familieleden in geval van overlijden te beschermen.
de Schuldsaldoverzekering vergoedt geheel of gedeeltelijk het openstaande saldo van een krediet bij het overlijden van de verzekeringnemer voor het einde van het krediet; het kapitaal gedekt bij overlijden is degressief.
DE WONING WORDT VERKOCHT
Je vormt de polis om tot een gewone overlijdensverzekering (zonder link met een lening). Je dekt met de schuldsaldoverzekering een nieuw krediet (de polis moet dan wel aangepast worden). Je betaalt geen premies meer en de polis wordt 'in remise' geplaatst.
Je kan een nieuwe schuldsaldoverzekering aangaan of jouw bestaande schuldsaldoverzekering overdragen bij een andere maatschappij zonder tussenkomst van de notaris. Het volstaat hiervoor om het akkoord te krijgen van de financiële instelling waar jouw huidig hypothecair krediet loopt.
Heb je een schuldsaldoverzekering, dan betaalt een verzekeringsmaatschappij het uitstaande saldo van je lening terug als je voor het einde van het krediet sterft. Ze wordt dan ook soms een kredietsaldoverzekering genoemd. Het is dus een tijdelijke overlijdensverzekering.
SparenDe schuldsaldoverzekering die u afsluit bij een woonlening beschermt niet enkel uw partner, maar ook andere erfgenamen. Alleen al daarom is ze dus ook wel nuttig voor alleenstaanden. Wettelijk bent u dus niet verplicht om bij het aangaan van een woonlening ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten.
Wie een dergelijke verzekering heeft, kan die onderweg niettemin stopzetten. Ook voor dit soort polissen geldt immers de mogelijkheid om die jaarlijks op te zeggen. U dient dit dan drie maanden voor de vervaldag te melden aan uw verzekeraar via een aangetekend schrijven. Verzekeraars spreken dan van 'afkopen'.
- schuldsaldoverzekering: 286 euro, jaarlijks te betalen gedurende 2/3 van de looptijd van het krediet. Deze premie is indicatief voor een 100% schuldsaldoverzekering aangegaan door een niet-roker van 35 jaar. - kosten hypothecaire inschrijving: 3.898 euro, geïnd door de notaris bij het verlijden van de akte.
Uw medische bijpremie (zoals voorgesteld door de verzekeraar of het Opvolgingsbureau) bedraagt minstens 125% van een gewone premie.
Met een levensverzekering kunt u een uitkering verzekeren die levenslang duurt. U verzekert bijvoorbeeld een bedrag van € 500 per maand. U heeft dan de zekerheid dat u gedurende uw gehele leven dat bedrag ontvangt. Een bankspaarproduct keert uit tot er geen spaarsaldo meer op de rekening staat.
Het bedrag dat je daadwerkelijk terugkrijgt is afhankelijk van het percentage inkomstenbelasting dat je betaalt. Dat percentage wordt berekend op basis van je inkomen en verandert vaak per jaar. Omdat je in 2022 belastingaangifte doet over 2021, wordt er ook gerekend met de inkomstenbelastingpercentages van 2021.
DE GEZINSWONING
Vastgoed kan ook in 2022 in bepaalde gevallen nog uitzicht geven op fiscale voordelen. Voor je eigen woning kan je belastingvoordeel genieten in het kader van de woonbonus, het bouwsparen of het langetermijnsparen.
De rente van een Persoonlijke Lening is aftrekbaar in Box 1 - belastbaar inkomen uit werk en woning – op voorwaarde dat u de lening voor woningverbetering van uw hoofdwoning gebruikt. Het gaat dus om de aankoop, verbouwing of onderhoud van uw eigen woning.