In uw huis of gebouw kunnen kevers hun eitjes in wollen stoffen leggen en overal waar maar voedsel voor de larven te vinden is, bijvoorbeeld tussen naden van planken en panelen waar wollen pluisjes zich ophopen. Ook bont en opgezette dieren kunnen worden beschadigd. Een volwassen pelskever wordt zo'n 2 à 5 mm lang.
Tapijtkevers in vogelnesten
Tapijtkevers leggen ook eitjes in vogelnesten (op daken). De larven doen er zich tegoed aan de veren, de etensresten en de uitwerpselen van de vogels in het nest. Zijn de larven volgroeid, dan kunnen ze vanuit het nest via allerlei naden en kieren in een gebouw terechtkomen.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Het grootste deel, 73 procent, zal iedereen welbekend in de oren klinken: het gaat namelijk om vliegen, kevers, spinnen en mieren. Minder bekend, maar aanwezig in alle onderzochte huizen waren galmuggen, insectjes van hooguit enkele millimeter, en tapijtkevers, kevertjes die ook maar enkele millimeters groot zijn.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
De drie meest voorkomende drooghoutboorders in woningen zijn de bruine spinthoutkever (Lyctus brunneus), de gewone houtwormkever (Anobium punctatum) en de huisboktor (Hylotrupes bajulus), waarvan vooral laatstgenoemde soort zeer destructief te werk kan gaan.
De volwassen kevers komen vooral in het voorjaar tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om nectar en stuifmeel te eten. De eitjes worden in vogelnesten, in nesten van andere dieren en in ingedroogd aas gelegd, waar de larven voedsel vinden zoals vleesresten, veren en haren.
De beste en snelste manier om tapijtkevers en larven uit je vloerbedekking te halen is om grondig te stofzuigen. Concentreer je op de bron en de plekken waar je de meeste larven en tapijtkevers ziet, maar stofzuig je hele huis om te zorgen dat je alle kevers opzuigt. Gooi de stofzak na het stofzuigen direct weg.
Ze vliegen zo makkelijk onze huiskamers binnen langs geopende ramen. De tapijtkever komt bijna in elk huis voor waar dierlijk materiaal aanwezig is, dit in tapijten, kledijkasten of rond plinten waar stof en haar zich vaak ophoopt. Het is vooral de larve die het meeste schade aanricht.
Het eistadium duurt, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid, 6 tot wel 35 dagen. Het larvale stadium kan zelfs 2 tot 12 maanden in beslag nemen. Het daaropvolgende popstadium duurt 5 tot 19 dagen, terwijl de kever zelf “maar” 7 tot 41 dagen in leven kan blijven.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
Hoe zien tapijtkeverlarven eruit? De volwassen tapijtkevers kunnen wel 4mm groot worden. Ze hebben ovale lichamen met een gestreept afdekschild van zwart, wit en geel of oranje. Tapijtkevers leggen eieren die wit of crèmekleurig zijn en minder dan 1mm lang zijn.
Wanneer er vogelnesten onder het dak zitten, is de kans groot dat de tapijtkever zich via het dak uiteindelijk binnenshuis nestelt. Eitjes worden gelegd op een voedselrijke plek, bijvoorbeeld in tapijt. De larven die uit de eitjes komen doen zich vervolgens te goed aan dat tapijt, met alle gevolgen van dien.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop.
De broodkever kan worden bestreden met AquaPy, een insecticide dat kan worden gebruikt op plaatsen waar voedsel wordt verwerkt en opgeslagen. Op plaatsen waar graan wordt opgeslagen, kan K-Obiol worden gebruikt om de broodkever te bestrijden.
Tapijtkevers bijten of steken geen mensen.
Hoe ziet de piepschuimkever eruit? De volwassen kever is ongeveer 6 mm lang en ovaal van vorm en heeft een zwartbruine tot zwarte kleur. Zijn dekschilden bevatten groeven en de voelsprieten zijn lichter gekleurd aan de top en bedekt met gelige haartjes. Een volwassen vrouwtje kan om de paar dagen tot 400 eieren leggen.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
meelproducten in de keuken, een pak rijst, deegwaren en dergelijke. In veel gevallen haal je dit insect binnen door de aankoop van geïnfecteerde voedingswaren. Als je in de keuken niet direct een infectiehaard kan vinden moet je verder op zoek vrees ik.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.