Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden.
Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig dat hoofdzakelijk gebruikt wordt door mensen met een mobiliteitsbeperking. Een scootmobiel wordt elektrisch aangedreven en heeft drie, vier of vijf wielen.
Als scootmobielgebruiker op de stoep volgt u de regels voor voetgangers. Als scootmobielgebruiker op het fietspad of rijbaan, volgt u de regels van een bestuurder. Ook als u op de stoep rijdt met de scootmobiel, bent u verkeersdeelnemer.
Op het fietspad en op de rijbaan gelden de fietsverkeersregels. Als bestuurder van een scootmobiel heeft u overigens voorrang op een zebrapad, net als een voetganger.
Welke voorrangsregels gelden er? Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Het is geen enkel probleem om met uw scootmobiel te gaan rijden als het regent. Het vervoermiddel is berekend op natte weersomstandigheden en kan wel tegen wat water. Toch is het onverstandig uw scootmobiel langere tijd in de regen te laten staan.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig.
Niet iedereen kan zomaar een vergoeding van de gemeente aanvragen om een scootmobiel te kopen. Zo moet u een scootmobiel echt nodig hebben vanwege een gebrek aan mobiliteit. Onder andere u bent snel moe en/of buiten adem, slecht loopt, bang bent om te vallen door ouderdom, ziekte of een fysieke beperking.
Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu.Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: u heeft geen rijbewijs nodig voor een scootmobiel. Dus zonder autorijbewijs of bromfietscertificaat mag u gewoon een scootmobiel besturen. Daarnaast is ook het dragen van een veiligheidsgordels, zoals in een auto, niet verplicht!
Scootmobielen en gesloten gehandicaptenvoertuigen vallen beiden onder de categorie 'gehandicaptenvoertuig' in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Ze mogen maximaal 1,10 m breed zijn en de maximumsnelheid is 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom.
Per maand. Een scootmobiel verzekering zonder aanvullende verzekeringen kost ongeveer 6 euro per maand. Afhankelijk van de mate van luxe van uw scootmobiel betaalt u voor een WA-verzekering volledig casco het dubbele, 3-dubbele of iets daartussenin.
1. For Motion Forty-5. De For Motion Forty-5 scootmobiel is een krachtpatser in een compacte vorm. Met een topsnelheid van 45 km/u is het een van de snelste scootmobielen op de markt.
Wat u voor een opvouwbare scootmobiel betaalt is onder andere afhankelijk van uw eigen eisen en wensen. U kunt het zo luxe maken als u zelf wil. De gemiddelde prijs van een opvouwbare scootmobiel is €1.000.
Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.
Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Meestal is er een Wmo-loket of een sociaal wijkteam. Daar kunt u terecht met uw hulpvraag. Sommige gemeenten gebruiken een andere naam, zoals gebiedsteam of hulpteam.
Deze hulpmiddelen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U regelt hulpmiddelen bij uw gemeente. U ontvangt elke maand een factuur van het CAK. Uw eigen bijdrage is nooit hoger dan € 19,00 per maand.
Op het trottoir mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden.
Als u de scootmobiel 1 keer per week oplaadt, wordt dat 3.6 X 52 = 187,2 kWh per jaar. De laatste stap is opzoeken hoeveel u betaald per kWh (Kilowattuur). Dit staat op uw energienota of jaarrekening. Dat valt tussen de 0,50 en 0,70 cent.
Iedereen kan een scootmobiel aanschaffen. Daarvoor is geen verwijzing nodig. Een nieuwe scootmobiel kost tussen de 3000 en 5000 euro. Wie een scootmobiel bij de gemeente wil aanvragen, moet kunnen aantonen dat er sprake is van een functiebeperking en dat er niet langdurig lopend een langere afstand kan worden afgelegd.
Een scootmobiel opvoeren is dus niet mogelijk. Wil je toch de snelheid van een scootmobiel verhogen, dan kun je het beste een model kopen met een krachtigere motor. Wel is het belangrijk om je altijd te houden aan de maximumsnelheid van de weg of het voetpad waarop je rijdt.
Een scootmobiel sneller maken zal helaas niet gaan, simpelweg om 2 redenen: 1. Een scootmobiel opvoeren is namelijk bij wet verboden. In Nederland geldt er een verbod op het opvoeren van alle voertuigen, waaronder dus ook scootmobielen vallen.
Het is toegestaan om je scootmobiel buiten te laten staan als je de vrije doorgang voor anderen niet belemmert. Het is echter niet aanbevolen om je scootmobiel buiten te laten staan, omdat het risico bestaat dat het gestolen wordt of beschadigd raakt door weersomstandigheden.
Zo blijkt dat de meeste ongelukken met scootmobielen gebeuren doordat de voertuigen met hun bestuurders erin omvallen. Dat kan onder meer gebeuren doordat het wegdek ongelijk is, door een aanrijding of doordat de bestuurder tegen een stoeprand botst.