Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel. Tip! Je buitenmuur stukadoren? Hiermee krijgt je huis een heel andere 'look' aan de buitenkant.
Stuc voor buiten moet waterdicht en vorstbestendig zijn. Plus sterk natuurlijk, zodat je niet bij de eerste de beste rondzwiepende tak een barst in het stucwerk krijgt. Voor buiten is daarom cementgedragen stuc nodig, ook wel cementmortel of vijvermortel genoemd.
Doorgaans kun je een buitenmuur gewoon stucen. Maar elke ondergrond heeft wel een andere voorbereiding nodig. Informeer de stukadoor daarom goed over de ondergrond. Wil je een geverfde buitenmuur laten stucen, wil je juist een gestucte buitenmuur repareren of wil je stucwerk op een bakstenen muur?
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel DHZ
Je kunt dus met één bouwmateriaal alle muren stucen. Dat werkt makkelijk en tijdbesparend. Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is de ideale ondergrond voor schuur-, pleister- en tegelwerk.
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
Roodband is niet geschikt voor buiten.
Wanneer je een bakstenen buiten muur wilt stucen is het handig om deze eerst te repareren. Haal losse stukken baksteen eruit en vul deze op, repareer de scheuren in de muur, waardoor de muur weer heel is. Na het drogen van de voegen maak je de muur helemaal stofvrij en schoon met een harde stoffer.
Het cementeren van een buitenmuur gebeurt in twee stappen. Eerst en vooral wordt de hechtingslaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de cementlaag goed zal aanhechten op de gevel. Nadien volgt de afwerkingslaag of cementmix van cement en zilverzand.
Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is een lichtgrijze mortel voor de bezetting van metselwerk en cellenbetonblokken. Deze stucmortel kan zowel in natte ruimtes als buiten gebruikt worden, en is daardoor het ideale product voor de bezetting van al uw muren.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Cementpleister is een sterke en snelhardende pleister, erg geschikt is voor het opknappen van gevels. Een buitenmuur cementeren met cementpleister betekent dat je hem voorziet van een cementlaag.
Omdat de stuclaag bestand moet zijn tegen de weersinvloeden, met name regen, gebruiken wij voor buiten stucwerk altijd kalk cement gebonden specie ook wel cementmortel genoemd. Dit is materiaal is namelijk bestand tegen water, dat is ook de reden dat het aangeraden wordt wanneer de badkamer gestuct wordt.
Veruit de meest gekozen methode voor het bezetten van uw buitenmuur betreft het plaatsen van crepi. Crepi, oftewel gevelbepleistering, wordt de laatste tijd ook zeer veel toegepast op gevels van nieuwbouwwoningen. Crepi is een ontzettend veelzijdig materiaal dat op alle denkbare ondergronden kan worden aangebracht.
Hoe werkt isoleren aan de buitenkant? Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.
Bij regen, vorst en te veel zonlicht is het niet de moeite waard om de muren te stucen. Volgens de fabrikanten breng je de stucwerk het beste aan tussen de 5-25 graden Celsius.
Afhankelijk van de eindafwerking bestaat deze laag meestal uit een mengsel van kalk en zand. De dikte ligt tussen de 10 en 20 mm.
In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.
Leren stucen
Je kan leren stukadoren via scholing en een erkend leerbedrijf. Maar het vak direct bij een stukadoorsbedrijf in de praktijk leren kan ook een optie zijn. In beide gevallen zal je starten als leerling stukadoor.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Gladde wanden
Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm.