Dit is een dikkere substantie en heeft de zaadjes (vanillemerg) van de vanillestokjes erin zitten. Twee theelepels vanille-extract staat tegenover het gebruik van een vanillestokje.
Waar koop je vanille-extract? Vanille-extract kun je dus zelf maken, maar je kunt het ook kopen. Zelf koop ik het meestal online bij kook- en bakwinkels. Maar de meeste fysieke kook- en bakwinkels hebben het ook in het schap staan.
De essence is prima te vervangen voor het vanille extract, alleen is misschien iets minder puur van smaak. Deze aroma wordt verkocht in kleine buisjes maar kom je minder snel tegen in de supermarkt. Ook deze aroma is gemaakt van vanilline maar is veel sterker qua smaak dan de vanille essence.
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
1 theelepel (2 gram) vanille extract bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf. Onze chef Willem legt je uit hoe je het beste doet. Met een scheutje vanille-extract voeg je gemakkelijk een flinke vanillesmaak toe aan al je baksels.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Bourbon vanillepoeder bestaat uit 100% pure en onbewerkte Bourbon vanillepoeder dat afkomstig is uit vanillestokjes. Het heeft een sterke aromatische geur en geeft een heerlijke zoete smaak aan gerechten en desserts.
Bourbon Vanille bevat geen alcohol. Wat wel alcohol bevat, is het extract. Bourbon vanille-extract wordt verkregen door vanillebonen gedurende een bepaalde tijd in een spiritus te laten weken. Dit krijgt door de peulen na langere tijd een donkerder kleur en een intense smaak.
Hierbij zijn vanillestokjes 2 maand (of langer) geweekt in alcohol met een percentage van minstens 35%. De ingrediënten van het extract bestaan dan ook (volgens het etiket) uit water, alcohol en organische vanille peul. Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Bewaar koel, donker en droog.
1 zakje is goed voor onder andere 250 ml slagroom of 1 cake. 1 verpakking bevat 10 zakjes van 8 gram suiker met vanillesmaak.
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
En zo doe je het
Bewaar minstens 6 weken op een donkere plek en schud elke week even om. Na 6 weken kun je het extract gaan gebruiken. Maar: hoe langer het staat, des te sterker de smaak! Vol steeds aan met wat wodka en een vanille boon zodat je extract nooit opraakt.
Voor 1 kilogram vanille -het echte spul, niet het synthetische- betaal je dezer dagen 600 Amerikaanse dollar (ongeveer 550 euro) en meer. Daarmee is het zelfs duurder dan een kilogram zilver.
De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.
De echte vanille, een groenblijvende klimplant met prachtige bloemen, is een zeer interessante plant. Het is een echte orchidee, waarvan uit het zaad, merg wordt geoogst wat wij als vanille kennen en waarderen. Het is bovendien de enige vrucht uit de familie van de orchideeën.
Naast vanillestokjes heb je ook nog vanillesuiker, met synthetisch vanillearoma (vanilline). Dit is op smaak gebrachte fijne suiker met vanillesmaak. Een ander alternatief is vanille-aroma of -essence.