Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
De moderne Kroaat begint de dag met een lichter ontbijt, meestal gewoon koffie, gebak en fruit, aangevuld met wat yoghurt. Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham.
Kroatië is een geweldig mooi land in Zuidoost-Europa. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuur en mediterrane levensstijl. De kustlijn van Kroatië langs de Adriatische Zee is heel indrukwekkend met kristalhelder water, schilderachtige eilanden en charmante kustplaatsen of vissersdorpjes.
Eten en Uitgaan in Kroatië
Uit eten gaan en entertainment zijn in Kroatië aanzienlijk goedkoper dan in veel West-Europese landen. Restaurants: Een maaltijd in een gemiddeld restaurant kost ongeveer €12, terwijl een driegangendiner voor twee in een middenklasse restaurant rond de €50 ligt.
In Split variëren de maaltijdprijzen van € 5 tot € 40. Casual lunches en mid-range diners kosten tussen de € 10 en € 20. Pizza of streetfood kan tussen de € 5 en € 10 kosten, terwijl traditioneel eten duurder is.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Kroatië staat bekend om zijn schilderachtige kiezelstranden , die prachtig worden omspoeld door kristalhelder water. Een van de bekendste is Brac's Zlatni Rat, ook wel de Gouden Kaap genoemd. De punt van het strand verandert voortdurend met de wind, wat betekent dat je nooit precies weet welke vorm het zal aannemen als je het bezoekt.
Op internet kun je wellicht voorbeelden vinden van de prijzen, over het algemeen kun je rekenen op ongeveer 3 euro voor een biertje, 4 euro voor een wijntje en 6 tot 10 euro voor een cocktail. Kroatië maakt eigen wijn, daarom zijn de lokale wijntjes altijd goedkoper dan geïmporteerde wijntjes.
Boodschappen en uit eten
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14.
Een mengsel van vlees, groenten en rijst wordt in een pan gestoofd. Afhankelijk van de verschillende smaken wordt er schapen-, varkens- of rundvlees in de pan gedaan, meestal met paprika, tomaten, aardappelen, erwten, sperziebonen of uien. Vaak worden okra's en courgettes ook toegevoegd. Echt typisch Kroatisch eten!
Naast wijn, zullen de meeste mensen de lokale 'rakija', een sterk alcoholische drank gemaakt van fruit te proberen, aangezien deze vaak door Kroaten wordt aangeboden aan bezoek. Bezoek Kroatië voor een heerlijke gastronomische reis!
De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. Het wordt vaak gedronken met ijs of gemixt met 7Up of sinaasappelsap.
“ De Kroatische keuken is ongelooflijk divers, met elke regio die zijn eigen specialiteiten biedt ,” zegt Dino Šeparović, eigenaar en chef-kok van Konoba Kala. “Van de truffelrijke gerechten van Istrië tot de stevige stoofschotels van Slavonië, de culinaire kaart van Kroatië is net zo gevarieerd als zijn landschappen.”
Peka. Peka is niet echt een gerecht, maar meer een wijze van bereiden. In een grote gietijzeren schaal worden aardappels, groenten en vlees of vis gelegd. Gedurende twee uur wordt het eten bereid door de schaal op gloeiende kolen te leggen.
De kleurcode van het reisadvies voor Kroatië is oranje voor sommige gebieden in het binnenland en in de bergen. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Voor de rest van Kroatië geldt kleurcode groen.
Hier worden typische Kroatische souvenirs verkocht zoals aardewerk, kant, stropdassen, gedroogde bloemen en sieraden. Geniet in de touristische plaatsen van een kopje koffie of een ijsje langs de promenade!
Het bepalen van het aantal dagen dat u in Kroatië wilt doorbrengen, hangt af van de interesses en het tempo van de reiziger. Voor degenen die op zoek zijn naar een uitgebreide ervaring, is een reis van 7-10 dagen ideaal. Deze duur biedt een mix van kuststeden, historische bezienswaardigheden en natuurparken.
Kroatië ligt op het kruispunt van Centraal- en Zuidoost-Europa en staat bekend om zijn natuur, cultuur, geschiedenis en gastronomie . Een van de meest iconische bezittingen van het land zijn de eeuwenoude muren van Dubrovnik, die zich uitstrekken rond de kerken, paleizen en terracotta daken van de oude stad.
Het grootste deel van het land dat voorheen onder sociaal eigendom viel, is door de Kroatische overheid genationaliseerd en wordt verpacht aan boeren. Belangrijke gewassen in de regio zijn suikerbieten, maïs, tarwe, aardappelen, gerst, sojabonen, zonnebloemen en tabak . Haver, rogge, gierst, rijst, bonen, erwten en cichorei worden ook verbouwd.
Vegeta – een poedervormige kruidenmix gemaakt van een mengsel van specerijen en verschillende gedroogde groenten . Het werd uitgevonden in 1959 en wordt nu verkocht in ongeveer 40 landen wereldwijd.
Het ontbijt in Kroatië is meestal eenvoudig. Kroaten beginnen hun dag vaak met een croissantje of broodje, maar ook yoghurt en fruit worden gegeten bij het ontbijt. Daarnaast wordt er koffie, thee, een glas melk of vruchtensap gedronken. Voor een ontbijt onderweg is de burek populair in Kroatië.
Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er rekening mee dat in toeristisch gebieden de prijsverschillen minder groot zijn met Nederland. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.