Feminisme is de verzamelnaam voor maatschappelijke en politieke stromingen of bewegingen die ongelijke verhoudingen tussen man en vrouw kritisch bekijken en streven naar vrouwenemancipatie.
Het feminisme is een maatschappelijke en politieke stroming die streeft naar dezelfde rechten en mogelijkheden voor vrouwen zoals die gelden voor mannen. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd. In het feminisme wordt de scheve (machts)verhouding tussen mannen en vrouwen bekritiseerd.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
Het is afgeleid van de Latijnse woordstam 'femina', dat 'vrouw' betekent. Voor zover bekend zijn de woorden 'féminisme' en 'féminist' in Nederland en Frankrijk voor het eerst gebruikt in 1872 door een brief van de Nederlandse feministische pionier Mina Kruseman aan de Franse schrijver Alexandre Dumas.
Het feminisme is ten einde gekomen toen de 'Wet van Gelijke Behandeling' werd ingediend. Dit gebeurde aan het einde van de jaren '80. Theoretisch gezien betekent dit dat mannen en vrouwen nu een gelijke positie in de maatschappij hebben.
Als vrouw zijnde mocht je vroeger niet naar de bank te gaan en een eigen rekening openen. Dat kon alleen als je toestemming van je man had of een andere mannelijk lid van de familie. Vanaf 14 juni 1956 mochten vrouwen zelf een eigen bankrekening openen. Vanaf die tijd werd een vrouw 'handelingsbekwaam' gezien.
Oorsprong en begin van het feminisme
In 1792 publiceerde de Britse feministe Mary Wollstonecraft het boek Pleidooi voor de rechten van de vrouw (1792). De schrijfster is hierdoor bekend geworden als de 'oermoeder van het feminisme'.
Randy: 'Giftige mannelijkheid is wanneer je in de hoek wordt gezet en als minder mannelijk wordt gezien als je gevoel durft te tonen. Daardoor wordt je gedrag soms heftiger. Je voelt sommige dingen niet meer of stopt ze weg, omdat je wil blijven voldoen aan het ideaalbeeld van de man.
In de loop van de negentiende eeuw groeide bij veel vrouwen de onvrede over hun achtergestelde positie in de maatschappij. Ze eisten betere scholing, recht op betaalde arbeid en stemrecht. De literatuur was bij uitstek het middel om vooruitstrevende ideeën te verspreiden.
In september 1918 diende het vrijzinnig-democratische Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, de 'Wet Marchant'. Onder druk van revolutionaire bewegingen werd deze wet in 1919 aangenomen in Nederland. Deze wet trad in werking op 28 september 1919.
Emancipatie is het streven van achtergestelde groepen naar gelijkberechtiging b.v. katholieken, vrouwen, homosexuelen. Feminisme is een ideologische stroming die ervan uit dat we in een mannenwereld leven met mannelijke maatstaven, etc. Vrouwen zijn zonder dat ze dat behoeven te beseffen onderdrukt.
De eerste feministische golf is de benaming voor een periode in de geschiedenis van de feministische beweging, aanvankelijk ook wel de vrouwenbeweging genoemd, die internationaal duurde van circa 1850 tot 1940.
Androgyne als genderidentiteit; heb je daar wel eens van gehoord? Androgynes of androgyne mensen hebben tegelijkertijd een mannelijk en een vrouwelijk gender. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs in gelijke hoeveelheden te zijn. Op dit moment erkent de westerse samenleving voor androgyne mensen geen vaste genderrollen.
Het feminisme is een verzameling van politieke en maatschappelijke bewegingen of stromingen die streeft naar een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. Dit streven komt voort uit de ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen op economisch, politiek, sociaal en persoonlijk gebied.
De eerste feministische golf in Nederland liep ongeveer van 1870 tot 1920. Verschillende vrouwenorganisaties streden voor betere vrouwenemancipatie. De activiteiten waren met name gericht op het krijgen van vrouwenkiesrecht, toelating tot et verkrijgen (universitair) onderwijs en betaald werk.
De derde feministische golf is de opleving van een hernieuwde vorm van feminisme vanaf het midden van de jaren 1990 waarbij zelf-ontplooiing, keuzemogelijkheden en discriminerende gebruiken uit nieuwe culturen op de voorgrond staan.
Aletta Jacobs was een belangrijke Nederlandse feministe. Ze streed bijna 150 jaar geleden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
Vrouwen werden burgerrechten en politieke rechten ontzegd die mannen wél hadden. Alleenstaanden en weduwen waren weliswaar vrijer dan getrouwde vrouwen – die geen bezittingen mochten hebben, geen testament mochten opstellen en niet eens de voogdij hadden over hun eigen kinderen – maar ook zij werden ernstig beperkt.
Toxische mannelijkheid, dat zijn de dingen aan mannelijkheid of mannencultuur (dus gedrag en gewoontes van mannen zelf, maar ook hoe we mannen waarderen, wat we van ze verwachten, wat we ze aanleren etc) die voor problemen zorgen, voor mannen zelf en voor anderen.
Toxic masculinity is een destructieve vorm van mannelijkheid die niet alleen vrouwen maar ook mannen beschadigt. Geweld is overal, in allerlei vormen, en het blijkt een mannenzaak. Schietpartijen, oorlogsdaden, terroristische aanslagen en seksueel misbruik worden overwegend door mannen gepleegd.
De eerste feministische golf is de benaming voor een periode die internationaal duurde van circa 1850 tot 1940. De golf werd gekenmerkt door het streven naar wettelijke gelijke rechten voor vrouwen, waarbij aanvankelijk het accent lag op recht op scholing en recht op betaalde arbeid.
De eerste feministische golf vond plaats tussen ongeveer 1870 en 1920. Feministen streefden in deze periode naar gelijke rechten op gebied van (universitaire) scholing, betaalde arbeid en kiesrecht. De boegbeelden van deze golf waren Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker.
De tweede feministische golf begon met de oprichting van de Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) door Joke Smit. Een jaar later werd Dolle Mina opgericht. Beide groepen maakten zich sterk voor onder andere de afschaffing van wettelijke discriminatie van vrouwen, kinderopvang, vrouwenarbeid en keuzevrijheid bij abortus.
Een vrouw kost gemiddeld zevenduizend euro.