Symboliek magnolia
Het is een symbool van elegantie, vrouwelijkheid en zuiverheid. Vanwege de heerlijke geur, worden de bloemen van de Magnolia veel gebruikt in parfum. Boeddhistische monniken plantten al ruim voor de jaartelling Magnolia's bij hun tempels als symbool van reinheid.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien. Hij bloeit vroeg en vormt maar weinig vruchten.
De mooiste gele zijn 'Daphne', 'Elizabeth' en 'Gold Star', met erg mooie, lichtgele sterbloemen. De beste periode om te planten is oktober-november of vanaf midden mei. Graaf een plantgat dat twee keer zo breed maar even diep is als de wortelkluit.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
Als standplaats kan zowel een zonnige of een halfschaduwrijke plaats worden gekozen. Magnolia's verdragen echter de volle zon alleen maar als de bodem voldoende en gelijkmatig vochtig is. Een humeuze, voedingsrijke en verse bodem met een licht zure of neutrale pH-waarde heeft de voorkeur.
Hoe ruikt Magnolia? De geur van magnolia is fris en transparant met een bloemige twist. Op de achtergrond ruik je een zweem van het groene van de boom. De twijgen van een magnolia geven bij kneuzing een sterk aromatische, vaak anijsachtige geur.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
Wist je dat er ook een magnolia is die twee keer in het jaar tot bloei komt? De Liliflora Nigra zie je ook steeds vaker in Nederlandse tuinen. In het vroege voorjaar bloeit deze magnolia uitbundig net als de andere soorten. Het bijzondere is echter dat de struik dat in de zomer nog een keertje doet.
Magnolia wordt ten onrechte ook wel tulpenboom genoemd vanwege de vorm van de bloemen. De Latijnse naam voor tulpenboom is echter Liriodendron tulipifera, een boom die wel 20 meter hoog kan worden en tulpgevormd blad heeft.
De meeste magnolia's bloeien NU (rond April dus). De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Na een onderzoekje heb ik kunnen concluderen dat alle Magnolia's eetbaar zijn.
In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia's van een zure bodem.
Ja, magnolia heeft een heel bijzondere smaak. De bladeren smaken rauw licht naar gember met een zoetje en een bittertje. Naast de smaak is de magnolia volgens de Chinese kruidengeneeskunst goed bij een aantal kwalen. Thee van gedroogde bloemknoppen en bloesem zou verkoudheden verlichten.
De Gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. Bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse krijgen de wandelaars ook deze prachtige bloem. De naam Gladiool is afgeleid van het Latijnse woord 'Gladius' wat staat voor zwaard.
Naast de pracht van de bloem is er nog een goede reden om hortensia's te kopen: de bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede.
De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar, april/ mei. Pas na de bloei verschijnen de donkergroene, glimmende bladeren. De soorten die hun blad verliezen bloeien zelfs al wat eerder omdat na de bloei meteen het blad wordt gevormd. De bloemen kunnen wel 40 centimeter groot worden en zijn roze, wit, purper of geel.
De magnolia heeft snel last van nachtvorst. Wij adviseren u de boom tegen vorst te beschermen door bijvoorbeeld een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.
De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen.
Bij de plantafstand moet rekening worden gehouden met de toekomstige groeivorm en grootte van de magnolia. Stermagnolia's (Magnolia stellata) blijven kleiner en 1,5 tot 2 meter afstand is voldoende.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
Hoe snel groeit deze boom? Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken.
Als je onderbeplanting wilt aanbrengen, moet je voorzichtig te werk gaan in verband met de kwetsbare wortels. Gebruik nooit een schep, maak liever met je handen de aarde los. Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
Magnolia's houden niet van wind en staan graag in de zon. Snoeien kun je een magnolia het beste vlak na de bloei, maar eigenlijk is snoeien amper nodig.