Afkorting van 'compact disk'. Een schijfje dat oorspronkelijk voor de opslag van muziek werd gebruikt maar later ook voor de opslag van andere gegevens. Voorbeelden van dergelijke cd's zijn de cd-rom, de cd-r en de cd-rw.
D staat voor diplomaten, P voor administratief en technisch personeel, C voor consulaire ambtenaren, S voor het dienst- en huispersoneel. En dan zijn er de CD-nummerplaten, wat staat voor 'Corps Diplomatique'. Elke buitenlandse diplomatieke missie heeft recht op evenveel CD-nummerplaten als haar aantal diplomaten.
Het cd-systeem is gezamenlijk ontwikkeld door Philips en Sony/CBS. De eerste cd ter wereld werd gefabriceerd op 17 augustus 1979 door het Philipsonderdeel Polygram te Langenhagen. De introductie van de eerste spelers vond plaats in Japan in oktober 1982; de rest van de wereld volgde in maart 1983.
Het begin van de Compact Disc
In 1978 kwam de langverwachte Video Long Play (VLP) uit, een plaat waarop analoog videobeelden en digitaal geluid stonden. Echter, Philips en MCA werden het niet eens over de commerciële verwachtingen, waarop de samenwerking werd beëindigd.
Als enorm populaire opvolger van dit analoge medium werd rond 1980 de Compact Disc (CD) ontwikkeld. Recentelijk zijn twee nieuwe “hoge resolutie” media ontwikkeld: DVD (onder te verdelen in DVD-Video en DVD-Audio) en SACD.
We bestaan al sinds 2000 en we krijgen nog steeds genoeg aanvragen van muzieklabels. De cd's zullen nooit helemaal verdwijnen." Volgens de Recording Industry Association of America (RIAA) is de eerste helft van dit jaar in de Verenigde Staten, het belangrijkste muziekland, 200 miljoen euro uitgegeven aan vinyl.
De cd is jarig. Om precies te zijn wordt het digitale schijfje met muziek erop vandaag 30 jaar oud. De techniek werd uiteraard al eerder bedacht en er werden ook al eerder cd's gemaakt, maar op 1 oktober 1982 komt de eerste cd op de markt: 52nd Street van Billy Joel.
In het Natlab zet Philips vanaf 1970 vol in op een hypermodern project: Video Long Play, de optische beeldplaat. Met behulp van laserlicht worden video en geluid van een ronde glimmende plaat ter grote van een LP afgelezen. Het cd-project is hier een uitvloeisel van en opereert in de schaduw van de beeldplaat.
De correcte spelling van het meervoud van cd is cd's, met een apostrof. Cd is een initiaalwoord, dat is een afkorting die letter voor letter wordt uitgesproken [seedee]. Initiaalwoorden krijgen een apostrof in het meervoud en in afleidingen (cd's, cd'tje), en een koppelteken in samenstellingen (cd-speler).
Het aantal nummers dat op een schijf past, is afhankelijk van de structuur van de audiobestanden en de capaciteit van de schijf. Je kunt ongeveer 74 minuten muziek kwijt op een audio-cd van 650 MB of ongeveer 150 mp3-bestanden op een schijf van dezelfde grootte.Sommige cd's kunnen 700 MB muziek bevatten.
De bedrijven Philips en Sony hadden de cd ontworpen om muziek op te zetten. De eerste cd's werden in 1982 in een fabriek in Duitsland gemaakt. Een jaartje later lagen ook de eerste cd-spelers in de winkel. In 1986 werden er al meer cd-spelers verkocht dan platenspelers.
Op sommige plaatsen worden cd's in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden ingezameld. Je kunt de locaties online vinden. Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval.
Toen Schouhamer Immink in 1971 op Philips NatLab ging werken deed hij daar de eerste experimenten met de opnametechniek voor de optische beeldplaat, de voorloper van de CD.
En dat heeft alles met de prijs te maken: "Een cd kost 15 tot 20 euro, voor een lp betaal je al gauw 40 euro, dat is meer dan het dubbele."
Bij een CD leest de laser de schijf echter van binnenuit (inhoudstafel) naar buiten toe. Wanneer de CD wordt afgespeeld, schijnt een laserstraal op de verschillende ridges en landjes op een membraanlaag met de gegevens. Op de figuur rechts ziet u hoe de grijze gegevenslaag beweegt.
CD's kosten voor een album ongeveer 40 tot 45 gulden (18 tot 20 euro) en een single (met daarop één tot drie nummers) was 5 tot 15 gulden (2 tot 7 euro). Een CD-speler kostte in 1987 nog ongeveer 600 gulden (275 euro).
De lengte van de spiraal vind je door het totale aantal putjes te delen door het aantal putjes per meter: – Lengte spiraal: 5 440 000 000 / 1 020 000 = 5333 m. Hoe vaak moet zo'n cd dan ronddraaien als één omwen- teling gemiddeld 25,29 cm bedraagt? – Totaal aantal omwentelingen: 533300 / 25,29 = 21087.
Een normale jewelcase meet 142 x 124 x 10,5 mm. Het boekje aan de voorkant meet precies 120 x 120 mm. De inlay aan de achterkant is 138 x 120 mm, met aan beide zijden een rugtitel van 6 x 120 mm.
De cd-speler kan de digitale informatie lezen en verwerken tot een analoog elektronisch signaal, dat door een versterker wordt omgezet in geluid. Cd-spelers zijn terug te vinden als onderdeel van een geluidssysteem, auto radio/cd-speler, of draagbaar apparaat.
Platenspelers, cd-spelers, cassettedecks, feitelijk alle afspeelapparaten met een motor die de geluidsdrager aandrijft, zijn onderhevig aan slijtage, en moeten daarom met meer voorzichtigheid worden benaderd.
Voor muziekliefhebbers die genieten van de concrete ervaring van het spelen van een fysieke bron behoudt de cd zijn blijvende aantrekkingskracht. De technologie van de cd speler heeft zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen waardoor een loepzuiver en kristalhelder geluid uw ruimte vult.
Een cd kan dus niet boven de 22 khz komen waar de weergave van een lp meer geleidelijk wegrolt. Die hogere frequenties slijten echter wel weg als je de lp vaker draait.