De politie heeft in Nederland het zogeheten geweldsmonopolie, wat inhoudt dat de politie in het kader van zijn taak soms geweld mág of zelfs moét toepassen. Dat mag natuurlijk niet zomaar, het toepassen van geweld is gebonden aan regels en voorwaarden. Die staan beschreven in de Politiewet en in de Ambtsinstructie.
Schieten op de benen of de romp
Dat kan alleen wanneer een agent zelf of een ander persoon in levensgevaar is, of bij de aanhouding van iemand die verdacht wordt van een ernstig feit. Volgens de politie is een agent daarbij getraind om op de benen van de verdachte te schieten.
De politie mag alleen geweld gebruiken als er geen andere opties zijn om het gewenste doel te bereiken. En ook dan is geweldtoepassing aan regels en voorwaarden gebonden. Wanneer een politieagent zich genoodzaakt ziet geweld toe te toepassen, dient dat op professionele wijze te gebeuren.
geweld: elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken; c. aanwenden van geweld: het gebruiken van geweld, waaronder mede wordt verstaan het gebruik van een geweldmiddel.
Het gebruik van het vuurwapen door de politie is geregeld in de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke marechaussee en andere opsporingsambtenaren. O.a. artikel 7 van deze Ambtsinstructie bepaalt onder welke omstandigheden een politieagent zijn vuurwapen mag gebruiken.
Een ambtenaar van politie die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, is bevoegd tot het vorderen van inzage van een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht van personen, voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak.
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Proces melden van geweld
De boa e-mailt de i8-versie in Word, de schriftelijke melding, naar de hovj en tevens in cc aan de betreffende direct toezichthouder buitengewoon opsporingsambtenaren van de eenheid.
Fysiek geweld valt ook onder het Wetboek van Strafrecht, want dit is een strafbaar feit. Als je betrokken bent bij fysiek geweld is het noodzakelijk zijn om hier aangifte van te doen bij de politie.
De Mobiele Eenheid (ME) heeft als primaire taak verstoringen van de openbare orde te voorkomen of te bestrijden. Je ziet de ME vaak bij voetbalwedstrijden of demonstraties. Een politieagent is nooit alleen ME'er, hij of zij doet het naast het normale werk.
In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.
Voor welk delict kan een agent vervolgd worden in de nieuwe wetgeving? In het Wetboek van Strafrecht staat per 1 juli 2022 een apart delict voor opsporingsambtenaren die schuldig zijn aan het schenden van de geweldsinstructie. De straffen lopen op tot maximaal 3 jaar.
Een politieagent beschikt de volgende geweldsmiddelen een dienstpistool, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en vanaf 1 januari 2022 ook een stroomstootwapen. Agenten zijn opgeleid, getraind én getoetst, zodat zij weten welk geweldsmiddel zij onder welke voorwaarden of omstandigheden mogen inzetten.
Je mag vluchten. Dat is je recht. Het is aan de Politie jou staande te krijgen. Hoewel een stopteken negeren wel gaat vallen onder het weigeren van bevel in functie.
De boete bedraagt € 400,-. Overtreding van het eerdergenoemde artikel 160, lid 1 WVW 1994 door als bestuurder van een motorrijtuig dat motorrijtuig niet op eerste vordering stil te houden wordt afgedaan via een OM-strafbeschikking, feitcode K 149. De boete bedraagt ook in dit geval in principe € 400,-.
In de afwezigheid van luchtweerstand kan je die maximale hoogte makkelijk vinden uit de wet van behoud van energie. Voor een startsnelheid van 300 m/s kom je dan uit op een kleine 4.6 kilometer. Die kogel zal terug naar beneden vallen en kan daar inderdaad iemand verwonden, zelfs dodelijk.
Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Doet een kind jonger dan 13 jaar aangifte? Dan nemen wij altijd contact op de ouders of verzorgers (tenzij de aangifte gaat over de ouders of verzorgers).
Emotionele of geestelijke mishandeling
Van emotioneel of geestelijk geweld is bijvoorbeeld sprake als een volwassen persoon een kind regelmatig uitscheldt, vernedert of het kind opzettelijk bang maakt.
Agressie en geweld worden vaak in één adem genoemd maar zijn niet hetzelfde. Iedere vorm van gewelddadig gedrag is altijd agressief, maar andersom zijn agressieve gedragingen niet altijd gewelddadig.
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Dat houdt onder andere in dat hij/zij mag onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd. Boa's mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven.
Veel mensen vragen zich af of een boa hetzelfde is als een handhaver. Het antwoord daarop is: ja. Een handhaver is een boa die voor de gemeente werkt en toezicht houdt op de lokale orde en veiligheid.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Strafbare feiten opsporen; Hulp verlenen als er iemand in nood is; Overleg met de gemeente, het Openbaar Ministerie en partners over veiligheidsproblemen; Het uitvoeren van politietaken voor justitie.