Het land staat bekend om de Chinese Muur, de moderne steden, de export en de traditionele cultuur. China is een groot land in het oosten van Azië. Nederland past er ongeveer 239 keer in. De hoofdstad is Beijing, dat vroeger Peking werd genoemd.
China zal bij de meeste mensen niet bekend zijn vanwege de schitterende natuur. Het meest bekend zijn de tempels in Beijing of de Chinese Muur en het Terracottaleger. Toch heeft China een prachtig landschap wat veel mensen helaas vergeten tijdens hun reis door China.
China heeft bijna 1,4 miljard inwoners. Om je een beeld te geven van hoeveel dat is: een vijfde deel van alle mensen op aarde woont in China! Op basis van inwoneraantal is China dan ook het grootste land ter wereld. China groeide in het verleden veel te snel.
China heeft een landgrens van meer dan 20.000 kilometer. Het wordt begrensd door Rusland, Mongolië, Korea, Kazachstan, Kirgyzië, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, Nepal, India, Myanmar, Bhutan, Laos en Vietnam.
Respect. Respect is in de Chinese cultuur zeer belangrijk en men wordt al van kinds af aan geleerd respect te hebben voor ouderen, ouders, leraren en broers. Het schelden op deze groep mensen wordt door Chinezen als zeer respectloos beschouwd. Schelden is in het algemeen al verboden.
Naast pandaberen leven er in China nog vele andere diersoorten, zoals de zwarte en gouden stompneusapen. In het zuiden van China leeft de Bengaalse tijger en elders in het land komen rivierdolfijnen, alligators, vele bontgekleurde eenden en vogels, zoals de mandarijneend en de rode kroonkraanvogel voor.
China is een enorm land, met een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen. Het leven in China is heel anders dan het leven in Nederland. In China wonen en werken mensen in grote steden en is er veel vervuiling en lawaai. Het leven in China is ook erg duur en mensen moeten vaak lange dagen maken om geld te verdienen.
De grootste kansen voor mensen die willen werken in China liggen in het onderwijs en als ondernemer. Om als ondernemer je eigen werkgelegenheid in China te scheppen is kennis van taal en cultuur wel echt noodzakelijk.
China: 中国, Zhong guo.
De de Shar-Pei en Chow Chow komen van oorsprong uit China.
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC.
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de keizer Yongle, in 1422.
Natuur in China
Er zijn 7 klimaten te vinden, van een tropisch klimaat in het zuidwesten tot een woestijnklimaat in het noordwesten. Het uiterste puntje van het zuidoosten is zelfs subtropisch. Het vasteland van China is grofweg in te delen in het Chinese laagland, het Noord-Chinees en het Zuid-Chinees bergland.
Het bevolkingsaantal steeg snel: in 1644 waren er volgens schattingen 150 tot 180 miljoen inwoners van het Hemelse Rijk; in 1790 waren dat er wellicht al 330 miljoen. Het grondgebied van het keizerrijk werd flink uitgebreid.
De eerste Chinese ontdekkingsreiziger die zou schrijven over Zuidoost-Azië was Wang Dayuan (1311-1350). Wang Dayuan werd geboren rond 1311, tijdens de Yuan-dynastie (1279-1368), in het dorpje Nanchang.
China is niet langer het spotgoedkope land wat het ooit was. Het grootste deel van het land is nog altijd goedkoper dan Nederland, maar grote, moderne steden als Beijing, Shanghai en Hong Kong zijn zeer prijzig. Over het algemeen zijn de welvarende kustprovincies duurder dan de binnenlanden.
Met een oppervlakte van 9.596.961 km² is het land vierde qua oppervlakte (na Rusland en Canada en de Verenigde Staten). China kent diverse landschappen, met hoge gebergtes als de Tian Shan en de Himalaya en de Taklamakan- en de Gobi-woestijnen in het westen, en vruchtbare vlaktes en plateauland in het oosten.
In het heuvelige landschap groeien vruchten als kiwi's, mango's, bananen, en papaja's. In de bossen zijn kostbare houtsoorten te vinden als mahonie, teak, kamfer en sandelhout. China telt ca. 300 nationale parken en natuurreservaten en verder nog vele provinciale en lokale beschermde gebieden.
De Chinese tijger of Indo-Chinese of Achterindische tijger (Panthera tigris corbetti) is een ondersoort van de tijger die voorkomt in Maleisië, Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja.
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.864 reuzenpanda's in het wild leven.