Hoe smaakt walvisvlees? Tranig en zout, volgens kenners. Het meeste walvisvlees wordt gerookt en gezouten. Het is donkerrood en lijkt een beetje op runderrookvlees of paardenrookvlees, maar dan met een visolie-achtige bijsmaak.
Walvisvlees smaakt in de verte een beetje naar vis, maar het lijkt vooral heel erg op rundvlees. Het is smaakvol, niet heel mals, maar wel lekker.
Hoe smaakt haai? "Vleesachtig, vergelijk het maar met bijvoorbeeld botervis, het is nog steviger dan tonijn. Je zou kunnen zeggen, het is echt een vis om in te bijten."
De walvisvaart heeft sommige soorten walvis vrijwel uitgeroeid en die moeten we uiteraard met rust laten. Maar, er zijn flink wat soorten waar het prima mee gaat. De Noorse walvisvangst richt zich op de minke whale oftewel dwergvinvis. Deze soort wordt niet bedreigd en niet overbevist.
- Hvalbiff betekent walvissenvlees, zegt Arne.
In Noorwegen is fastfood populair. De meeste steden en dorpen hebben een 'kro' (keuken) waar men vooral burgers, pizza's en kebab kan kopen. Burgers worden in diverse maten geserveerd, van ongeveer 100 gram tot 999 gram.
Hoe smaakt walvisvlees? Tranig en zout, volgens kenners. Het meeste walvisvlees wordt gerookt en gezouten. Het is donkerrood en lijkt een beetje op runderrookvlees of paardenrookvlees, maar dan met een visolie-achtige bijsmaak.
In Taiwan zijn dolfijnen net als walvissen beschermde dieren. In de kustgebieden eten mensen echter helaas nog steeds dolfijnenvlees, omdat ze denken dat het goed is voor hun gezondheid. Vlees van dolfijnen blijkt vaak hoge concentraties kwik en cadmium te bevatten, wat juist schadelijk is.
Ontbijt in Noorwegen
Het beleg op het brood is vaak net als in Nederland jam, pindakaas, chocoladepasta, maar ook salami en typisch Noors beleg zoals 'brunost´, ´brunost met syltetøy´ en gulost worden in de ochtend door de Noren genuttigd.
Bij hondshaai hoeft je dan ook nooit te twijfelen: hij is altijd in seizoen. Het is bovendien een magere vissoort (gemiddeld 0,7 g vet per 100 g visvlees) en een prima alternatief voor rivierpaling.
Haaien vlees
Lastig te fileren, het huidje is echt taai. wel een lekkere smaak, en weinig graat. Leuke vis dus.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Walvisvlees wordt gegeten in de vorm van steak. Volgens de IJslanders smaakt het vlees van walvissen naar dat van runderen. Op sommige plekken kun je walvis eten als kebab. Lange tijd was de jacht op walvissen verboden.
Toch kunnen alle walvissen veel beter horen dan mensen. Mensen kunnen tussen de 20 Hz en 20 kHz horen. Om wel walvissen te kunnen horen, is een speciale hydrofoon nodig. De hele lage opgenomen geluiden worden dan omgezet naar een hoorbare frequentie voor mensen.
Ze worden zelfs geserveerd in veel van de beste restaurants, hoewel ze altijd worden gebakken of gestoofd, omdat dit soort vlees niet erg smakelijk is om op de grill te eten. Een van de belangrijkste redenen waarom haai wordt geconsumeerd, naast de prijs, is omdat het vlees is zonder doornen.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Middag is de naam voor het diner. In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Prijzen van eten en drinken in Noorwegen
Er zijn best wat pizzeria's in Noorwegen en gemiddeld betaal je €15 per pizza. Wil je ergens een snack eten of een koffietje drinken, dan betaal je ongeveer €4,50 voor een kopje koffie en €4 tot €6 voor een zoete snack zoals een kaneelbroodje.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Ze herkenden dus welke plas van familie was. Dolfijnen plassen en poepen zelf natuurlijk ook gewoon in het water waar ze zwemmen. Het is dus niet zielig voor de dieren. En ze vinden het ook helemaal niet vies.
Dolfijnen zijn dus uiterst giftig voor de mens en in Japan zijn burgers al vaker ziek geworden door het voedsel dat ze te eten krijgen. In het onderstaande fragment uit 'The Cove' legt het voormalig hoofd van de Japanse visserij uit dat dolfijnvlees volgens hem niets te maken heeft met kwikvergiftiging.
Typische gerechten in IJsland
Enkele typische ijslandse gerechten en snacks zijn: Skyr: een lekkere lokale yoghurt in diverse smaken verkrijgbaar. Pylsa (hotdog): Je hebt overal hotdog winkeltjes, soms een kraampje langs de weg. Hangikjot: Gerookt lamsvlees met in geiser gemaakt brood.
Ze hebben een enorme bek zonder tanden, maar met baleinen. Dat zijn hoornplaten die in rijen aan het gehemelte van de bovenkaak hangen. Met die baleinen zeven de walvissen hun voedsel uit het water. De meeste leven vooral van krill: garnaalachtige diertjes die in enorme hoeveelheden in open zee voorkomen.
Proef allerlei zoete lekkere dingen zoals bessen, wafels en cider en heerlijke hartige dingen zoals gerookt vlees en een aantal van de beste kazen ter wereld. En vergeet ook de verse vis, schaal- en schelpdieren niet zoals koningskrab, zalm en de overbekende Noorse Atlantische kabeljauw.