Macarons de Paris in 6 heerlijke smaken: Vanille, Koffie, Chocolat, Framboos, Citroen en Pistache.
Het schuimpje bestaat uit amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt, herkenbaar aan de verschillende kleuren zoals chocolade (donkerbruin), mokka (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (roze), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit).
Crispy bovenkant, lekker chewy
Gelukkig valt de macaron van Albert Heijn beter in de smaak, ook deze vulling is wat bruiner: 'Het is bijna caramel' volgens Robbert. 'Crispy bovenkant, lekker chewy en een duidelijke pistache smaak', aldus zegt Lauretta. Het testpanel is unaniem: 'Dit is de lekkerste tot nu toe. '
Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Het koekje is gemaakt van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit.
De prijzen voor een macaron zijn uiteenlopend, maar over het algemeen erg hoog. Bij een patisserie in Nederland variëren de prijzen van 1,25 tot 2 euro per stuk. Bij Albert Heijn betalen klanten 5 euro voor een doosje van twaalf macarons.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) macaron. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'macaron'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling. Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig.
De moderne macaron die we allemaal kennen, vindt zijn oorsprong in het Parijs van 1830 als twee banketbakkers besluiten om de koekjes twee aan twee te verkopen met 'ganache' ertussen. In de bakkerij van Laduree wordt het recept geperfectioneerd en krijgt de macaron zijn huidige vorm in verschillende kleuren en smaken.
Ladurée is de populairste macaron producent in Parijs. Dagelijks staan hier rijen mensen voor de deur om een glimp te krijgen van de kleurrijke koekjes. Ladurée heeft een grote keuze aan smaken en kleuren waaronder zelfs een macaron met bladgoud.
Waar komen deze kleine luchtige koekjes met hun zachte vulling eigenlijk vandaan? De allereerste macarons zijn gemaakt door Maison Ladurée in Parijs. Pierre Desfontaines, kleinzoon van oprichter Louis-Ernest Ladurée, introduceerde hier in 1930 twee kleine, op amandel gebaseerde schuimpjes met een crèmevulling.
Je kunt macarons ophalen – zo'n vijf of zes in een doosje – voor ongeveer 15 euro en er daarna lekker van genieten in een parkje.
Macarons zijn koel bewaard 2-3 dagen goed. Hoe langer je bewaart hoe zachter het koekje wordt [smaken verschillen ð ] Het lekkerst blijven macarons in een koektrommel. Dat komt omdat in de 'gewone' koektrommel de koekjes langer knapperig blijven omdat het vocht er door de kiertjes uit kan.
Macarons bewaar je altijd in de koelkast. Na maken (of ontdooien) blijven ze hier tot een week goed. Haal ze wel een half uurtje voor serveren uit de koelkast, want ze zijn nu eenmaal lekkerder op kamertemperatuur.
Dat kan komen omdat je te kort geklopt hebt of omdat de suikersiroop niet heet genoeg gekookt is. Ook kan het zijn dat je het mengsel te lang hebt gemengd aan het einde, waardoor de luchtigheid uit het mengsel verloren ging.
Bitterkoekjes zijn kleine ietwat taaiige koekjes die gemaakt worden van amandelen, bittere amandelen, suiker en eiwit.
Hou je van macarons, dan kun je hier los gaan. Er hangt wel een prijskaartje aan. De macarons kosten ongeveer 3 euro per stuk.
Ze hebben een shop in één van de vleugels van Château Versailles, op de beide vliegvelden van Parijs en ze zitten in luxueuze plaatsen als Nice en Saint-Tropez. Wereldwijd heeft Ladurée onder andere shops in Japan, Dubai, Brazilië, Australië, Zwitserland en de Verenigde Staten.
Poeder kleurstoffen
Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt. Voor mijn macaron recept heb ik veel verschillende soorten kleurstoffen geprobeerd, maar voor de mooiste macarons kun je echt het beste poederkleurstof gebruiken.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 150°C). Elektrisch heeft de voorkeur, bij hetelucht heb je kans dat de macarons scheef trekken. Bak de macarons 10 minuten in de oven.
Aan het begin van de 20e eeuw heeft Pierre Desfontaines van de Franse patisseriezaak Ladurée twee macaronhelften samengevoegd met daartussen een ganache, waardoor de verfijnde macaron is ontstaan zoals deze tegenwoordig bekend is.
Er zit 3,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) macaron, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Als je geen voetjes hebt is het waarschijnlijk zo dat je het beslag hebt overmixt. Hierdoor zit er geen stevigheid in het beslag zakken de macarons in elkaar tijdens het bakken.
Om scheurtjes tijdens het bakken te voorkomen, moeten de macarons na het opspuiten iets indrogen. "Als je de macarons even laat staan, krijgen ze een soort huidje. Neem de tijd die nodig is om dit huidje te vormen voordat ze de oven ingaan", raadt Abraham aan.
Macaronage en macaroneren betekent simpelweg het mixen van het macaronbeslag. Als je de meringue bij de amandelpasta doet moet je een deel van de lucht weer uit de meringue spatelen of mixen tot het beslag de juiste consistentie heeft.