Chiazaad heeft een zeer neutrale smaak en er is maar weinig van nodig om positieve gezondheidseffecten te bereiken. Hierdoor is chiazaad makkelijk toe te voegen aan je voedingspatroon. De zaadjes kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan een smoothie, sapje of bakje havermout.
Mogelijke nadelen van chiazaad
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Als allereerst: chiazaad heeft een hele neutrale smaak, je kunt er daardoor met van alles combineren. Je kunt chiazaad door een fruitsapje of een smoothie mengen, over een salade strooien, mengen door de pindakaas, toevoegen aan je ontbijtje met muesli of ontbijgranen of door je saus of je soep roeren.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Chiazaad kan een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid als vrouw, want deze kleine zwarte zaadjes bevatten veel van de bouwstoffen die we dagelijks nodig hebben. Daarbij kan het je ook helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en kunnen je darmen er ook blij van worden.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel. Maar het zijn juist die vezels die gezond voor je zijn.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Door het chiazaad eerst te weken wordt het beter verteert en worden de voedingsstoffen beter opgenomen in de darmen. Hierdoor zal je minder snel last van je darmen krijgen als je het chiazaad eerst laat weken. Er wordt ook wel gezegd dat je de voedingswaarde van chiazaad kan verhogen door het eerst te vermalen.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
De superfood kan meer dan twaalf keer hun gewicht opnemen in water. Als je de zaadjes weekt in bijvoorbeeld water, yoghurt of melk, vormt er zich een geleilaagje om ieder zaadje heen. In je maag ontstaat dit geleilaagje ook als chiazaadjes eet, waardoor je een voor langere tijd een vol gevoel ervaart.
Extreem goed voor diabetes type 2.
Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.
"Het is een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet. Het is mineraalrijk: het bevat onder andere magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Chiazaad is erg vezelrijk. Als je het door de yoghurt doet, werkt het extra verzadigend: door de vezels dus en ook door de gezonde vetten die chiazaad bevat."
Chiazaad is afkomstig van de chia, een plant uit de muntfamilie die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt verbouwd. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes die een beetje op maanzaad lijken. De zaden waren een belangrijk voedselgewas voor de Azteken.
Chia zaden zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Ook zijn de zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Chia zaad behoort tot een van de weinige plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. In plantaardige producten komt hoofdzakelijk het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) voor.
Zodra chiazaad in aanraking komt met water, zetten de zaadjes uit. Als je een theelepeltje chiazaad doorslikt met daarna een glas water, begint het chiazaad al uit te zetten voor ze je maag bereiken. Je kunt daardoor problemen krijgen met slikken. Als je chiazaad laat weken vóór je ze eet, is er niets aan de hand.
Afvallen met lijnzaad
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Hoewel de meningen over superfood chiazaad nogal verschillen, is houdbaarheid geen punt. Bewaar de zaadjes in een luchtdichte verpakking, het liefst in de koelkast, en ze blijven een jaar lang veilig en lekker.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.