Bij de Kaliwaal slaapt de vogel in een ooibos met grote wilgen en populieren. Enkele malen werd gezien dat de zeearend met grote takken in het afgelegen bosje verdween. Van zeearenden is bekend dat ze in hun jeugd vaak al nesten bouwen en dat deze nesten in hun latere leven worden gebruikt om echt te gaan broeden.
Trekkers worden vooral in september - november en februari - maart gezien en kunnen overal opduiken. Langdurige pleisteraars prefereren grote wetlands, zoals de oostkustpolders, de Dijlevallei, de venrijke gebieden in de omgeving van Kalmthout of de IJzervallei. In Nederland overwinteren jaarlijks 20 tot 40 exemplaren.
Broeden. Territoriaal, maar paren in voedselrijke gebieden kunnen verrassend dicht bij elkaar broeden. Heeft een baltsvlucht. Bouwt zeer groot nest dat vaak jarenlang gebruikt wordt in de kruin van een boom, in boomloze gebieden ook op de grond.
Die achterste teen is de belangrijkste. Hiermee maakt hij zijn prooi dood. Met zijn snavel scheurt een zeearend het vlees van zijn prooi los. Omdat het vrouwtje groter is dan het mannetje, vangt het vrouwtje meestal ook grotere prooidieren.
Hij leeft voornamelijk in Noord-Europa, in de Noorse Fjorden, het noorden van Zweden, Finland en Rusland. Maar sinds 2006 broedt hij ook in Nederland. In 2013 waren hier al 7 bezette territoria.
Ondanks zijn naam doet vermoeden bevindt de zeearend zich vooral in de buurt bij zoet water. Hier jaagt de zeearend op vis, zoetwaterdieren en soms kleine zoogdieren. In de winter eten ze vooral veel aas. De zeearend heeft zelf geen natuurlijke vijanden, afgezien van de mens.
Qua uiterlijk verschillen ze ook veel. De zeearend is bruin en heeft een witte staart. De visarend is zwartwit en heeft een zwarte 'zorro' band over zijn ogen lopen. Ze hebben ook een ander dieet: de zeearend eet naast vis ook watervogels, maar de visarend leeft voornamelijk van vis.
Tijdens het broedseizoen is het beter om twee keer per dag te voeren. Een paartje moet voldoende voedsel hebben tijdens het grootbrengen van de jongen, want de jongen groeien heel erg snel. Als ze geen jongen hebben moet elk individu tussen de 500–600 gram voer krijgen per dag.
De harpij is vernoemd naar het gelijknamige wezen uit de Griekse Mythologie. Het is één van 's werelds grootste arenden. Deze roofvogel heeft een gewicht van 4 tot 9 kilogram. De lengte van de harpij is 89 tot 102 centimeter lang.
Het hangt van de soort af maar de Amerikaanse zeearend vliegt gemiddeld 30 tot 50 km per uur en kan topsnelheden halen van wel 120 km per uur.
De zeearend is een imposante, zeer grote roofvogel ('vliegende deur') van waterrijke gebieden. Lange tijd een zeldzame wintergast, maar is toegenomen in aantal en broedt tegenwoordig ook in Nederland waaronder Friesland. Trage, diepe vleugelslag, maar schroeft vaak in voorjaar, zomer en herfst op thermiek.
2 kilo is het maximale gewicht van een vis die de zeearend in de vlucht uit het water kan 'optillen'. Zwaardere prooidieren grijpt hij vlak bij de oever en houdt ze vast tot hij ze aan land kan trekken.
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
Kan een zee-arend zwemmen - dat kan hij zeker. Deze zeeerand pakt een prooi maar de prooi was iets te zwaar en zo belande hij in het water. Hij zwom met prooi naar de kant.
In 2021 werden 17 broedende zeearendenparen vastgesteld. Twee andere paren met een nest kwamen niet tot een broedpoging. Bij drie andere paren bleef het onduidelijk of er is gebroed.
Van alle soorten vogels maken arenden de grootste nesten. Zo'n nest kan wel vier meter diep en tweeënhalve meter breed worden.
Arenden stelen soms de buit van reigers pelikanen en andere vogels Arenden jagen in hun eentje of tweeën Tenzij er op een plaats veel voedsel is In Alaska zijn honderden arenden omdat daar veel zalmen zwemmen Die zalmen zijn moe van tegen de stroom in te zwemmen dus zijn ze makkelijk te vangen.
Hoe ver kan een arend eigenlijk zien? „Onder ideale omstandigheden kan een steenarend (Aquila chrysaetos) de geringe bewegingen van een konijn op een afstand van meer dan twee kilometer waarnemen”, verklaart The Guinness Book of Animal Records.
Zo'n vogel drukt als het ware op de reset knop. Hij breekt zijn snavel af en wacht tot er een nieuwe is aangegroeid. Daarna moet hij zijn nagels uittrekken. Als de nieuwe nagels zijn aangegroeid, plukt hij zijn oude veren uit.
Een nest van zeearenden is ongeveer 2 bij 2 meter groot en weegt zo'n 900 kilo.
Hoe kan je de visarend herkennen? De visarend heeft een witachtige kop met een brede, donkere oogstreep die op de achterkruin samenkomt als een soort hangend kuifje. Hij heeft witte onderdelen, met vaak een bruine borstband. De bovendelen en de bovenvleugels zijn chocoladebruin.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.