Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Hoeveel azijn moet je gebruiken? Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Het zuur in azijn werkt ook als een mild bleekmiddel, waardoor kledingstukken die grijs en dof zijn geworden er wat frisser uit kunnen gaan zien. Giet ongeveer 100 ml azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine of voeg het handmatig toe aan het begin van de spoelcyclus.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
Voorkomen van vetluis
Extra water, minder wasmiddel, en af en toe wisselen van wasmiddelmerk helpt ook. Veel wasmiddelen, vloeibaar of in poedervorm, houden de vorming van vetluis niet tegen. Het gebruik van grotere dan aanbevolen hoeveelheden wasmiddel verhelpt het probleem niet.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.