Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
In vrijwel alle warmere zeeën komen zeeschildpadden voor. Ze leven in een brede band rond de evenaar: bij Amerika, Afrika, het hele zuiden van Azië, de Grote Oceaan en Australië. Ook in Europa leven zeeschildpadden, vooral in de Middellandse Zee.
De meeste stranden op Bonaire bestaan uit losse brokken afgestorven koraal. Om je makkelijk over het strand te verplaatsen zijn waterschoentjes de oplossing. Je loopt hiermee zonder veel moeite het water in en je kunt ze aanhouden tijdens het snorkelen. Tegenwoordig hebben ze waterschoenen in alle kleuren en maten.
De hamerhaai, tijgerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de vier verschillende (onschuldige) haaiensoorten die voorkomen in de wateren van Bonaire. Deze dieren verkiezen liever de ruige oostkust boven de rustige westkust.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.
Schildpadden komen op bijna alle continenten voor, maar alleen in tropische en subtropische gebieden. Vooral in Afrika leven veel soorten, in Europa leven schildpadden alleen in het zuiden rond het Middellandse Zeegebied, in Azië alleen in het zuidelijke deel.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Want hoewel Bonaire eerder bekend staat als duikersparadijs dan als strandbestemming; mooie stranden zijn er genoeg! Van hippe beachclubs en privé strand op je eigen resort tot verborgen pareltjes waar de locals komen. Elk strand heeft zijn eigen charme en het water is overal even prachtig helderblauw.
Heel Bonaire is een beschermd onderwaterpark en elke duiker en snorkelaar betaalt een bijdrage van 10 dollar voor een penning om te mogen snorkelen of duiken. Deze is een jaar geldig.
Daardoor is Playa Grandi de perfecte plek om met schildpadden te zwemmen. Voordat je het weet zwem je tussen 4 schildpadden door, hoe leuk. Je kan de schildpadden op Playa Grandi vaak vinden tussen 10:00 en 16:00 uur.
Waar vind je schildpadden op Curaçao? Schildpad-spot-zekerheid heb je in theorie op Klein Curaçao en in praktijk op Playa Grandi. Ook heb je een redelijke kans bij Playa Lagun en Porto Marie. Je kunt ze zelfs zomaar tegenkomen bij een ander strand, maar wil je ze per se zien, dan raad ik je echt Playa Grandi aan.
De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is onderwater het grootst bij Playa Lagun, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
Schildpadden worden over het algemeen niet gezien als gevaarlijke dieren die mensen flink verwonden. Sommige schildpaddensoorten kunnen echter venijnig bijten en behoorlijke wonden veroorzaken. Schildpadden kunnen bovendien ziektes bij zich dragen die voor mensen gevaarlijk zijn.
Maak altijd eerst melding via emailadres: [email protected] dit is zeer belangrijk. Of bel naar 088-444 0 700 wanneer u een schildpad heeft gevonden en gevangen en als deze is geweigerd om op te halen door de lokale Dierenambulance.
Beste tijd: half mei tot half oktober. De meeste activiteiten rondom de schildpadden ligt in de maanden mei, juni en juli. Tot half oktober worden schildpadden geboren. De meeste eieren komen uit in de maand september.
Wanneer je op Curaçao bent is er één ding die je zeker niet mag overslaan: Playa Grandi. Dit is namelijk de perfecte plek om schildpadden te zien op het eiland. Je kan er prachtig snorkelen en zwemmen. Je hoeft niet eens onder water te kijken, want met een beetje mazzel komen de schildpadden aan het wateroppervlak.
Landschildpadden verschillen van de water- en moerasschildpadden doordat veel soorten wel eens baden, maar vrijwel nooit kunnen zwemmen en dus geen gestroomlijnd schild nodig hebben. Veel soorten landschildpadden zouden zelfs verdrinken als ze in dieper water terechtkomen.
Bonaire telt meer dan twintig stranden, waarvan slechts een beperkt deel zandstranden zijn. Bij heel veel stranden kun je zowel zwemmen als snorkelen als duiken. Kitesurfers kunnen terecht bij Pink Beach, Atlantis Beach, Playa Grandi en bij Klein Bonaire bij No Name Beach.
Elke donderdag van 00-01 uur is er happy hour maar vlak de weekenden niet uit! Lucas Bar vind je in het centrum van Kralendijk. Geen strand maar een hot en steamy sfeertje! En echt een van de leukste happy hours op Bonaire!