Langdurig blaffen is een uiting van stress. Een hond die minutenlang of zelfs urenlang blaft, is daarbij zelf niet gebaat. Hij doet dat omdat er iets is dat hem stress geeft. Wanneer je dat niet inziet, is het makkelijk om de hond een antiblafband om te doen.
Onzekerheid, angst, frustratie of verveling behoren tot de meest voorkomende oorzaken voor overmatig blaffen. Alles wat je hond kan opwinden, kan ook het blaffen versterken. Een paar voorbeelden: Stemmingsoverdracht: als jij nerveus wordt, wordt jouw hond ook nerveus.
Met deze uitkomsten komt het erop neer dat een hond die overdag in een buurwoning langer blijft blaffen dan 10 minuten een zekere grens overschrijdt. In de avond is meer dan 1 minuut al te lang en 's nachts is een paar keer blaf- fen te veel. Dus zorg dat een hond 's avonds en 's nachts zo min mogelijk blaft.
Er is een apparaat ontwikkeld waarmee je het blaffen van de honden van je buren kunt stoppen. Dit is het Anti Blafhuisje. Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen.
Wetten en regels omtrent blaffende honden
Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is volgens de wet verboden om de buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Wanneer honden van uw buren hard en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn en de wet wordt dan overtreden.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Er kan van alles aan de hand zijn als een hond zo lang blaft, dus dat is voor ons een geldige reden om binnen te gaan", zegt een woordvoerder. Eenmaal binnen troffen de agenten alleen de hond aan. ,,Om de overlast te stoppen is besloten de hond naar het asiel te brengen.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Gebruik een stil hondenfluitje.
Stille fluitjes maken een geluid dat honden kunnen horen, maar mensen niet, dus je buren zullen niet eens weten dat je het gebruikt. Elke keer dat de hond blaft, blaas je op het fluitje.
Angst zie je duidelijk in de lichaamstaal. Als de hond hierbij blaft lijkt het een beetje op een gil gevolgd door een serie hysterisch blaffen met een hele hoge toonsoort. Dit zien we vaak bij verlatingsangst. De blaf is de gewone toon of iets zwaarder dan zijn normale blaf.
Je hond zal bijvoorbeeld aangeleerd moeten worden dat je altijd weer terugkomt. Verlatingsangst en eenzaamheid/verveling zijn vaak de reden dat de hond begint met blaffen wanneer je weg bent. Op het moment dat een hond alleen thuis is kan hij zich onrustig gaan voelen en zal dit overgaan in een gevoel van stress.
Blaf uit angst
Denk hierbij aan honden met verlatingsangst of vuurwerkangst. De blaf lijkt een beetje op de opgewonden blaf. De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf. Vaak kun je de angst door de blaf heen horen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Dan is dit anti- blafapparaat de perfecte oplossing. Onze anti-blafapparaat is als beste uit de test gekomen en is ontworpen in 2020, dus is daarnaast ook het nieuwste model. Het apparaat heeft een anti-blaf functie, een trainings-functie, en een zaklamp ( Led ) functie.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Hoe werkt het anti blaf apparaat? Het anti blaf apparaat zelf zet je binnen of buiten neer. Als het apparaat hard geluid detecteert dat langer aanhoudt, zal het reageren met het uitzenden van een ultrasone toon. Deze toon is voor het mensen oor niet hoorbaar maar voor elk honden oor absoluut wel.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
Honden blaffen en janken om verschillende redenen. Meestal om de familie te waarschuwen, uit angst of vrees of om aandacht te vragen. Verlatingsangst - angst om alleen achtergelaten te worden - en/of angst om in een bench te zitten - kunnen een belangrijke rol spelen bij het 's nachts blaffen.
Ultrasone* ongedierteverdrijvers werken op frequenties die wij niet kunnen horen, maar die de hond wel degelijk goed kan waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn knaagdier- en kattenverdrijvers en ultrasone vlooienbanden.