Bailey's kan puur gedronken worden, maar om van het verwenmoment echt iets bijzonders te maken kun je de likeur 'aankleden'. Serveer Bailey's bijvoorbeeld met siroop, slagroom, chocoladevlokken, mini-marshmallows of -donuts en laat je gasten hun eigen Bailey's personaliseren.
Drink Baileys puur met ijsblokjes, gemixt in een cocktail, gesprenkeld over roomijs, of bak er een cake mee – en deel 'm met je vrienden als het niet anders kan – Baileys Original Irish Cream staat garant voor onvervalst genieten.
Irish Cream zoals Baileys kan puur worden gedronken, on the rocks of als deel van een mixdrank of cocktail (zoals B-52 of Baby Guinness). Ook wordt het regelmatig toegevoegd aan koffie als vervanger voor room en/of suiker. Room bevat caseïne, dat een reactie vertoont wanneer het met een zuur in aanraking komt.
Sterke drank bewaren op een koele, droge, donkere plek buiten de koelkast.
De standaard schenkhoeveelheid van gedistilleerde dranken is 35 a 40 cc, wat gelijk staat aan 35 tot 40 ml. De laatste jaren zie je steeds vaker kleinere hoeveelheden (van 20 cc) worden gebruikt, vaak bij proeverijen of drankmenu's.
Baileys wordt gemaakt door whisky en room met allerlei andere smaakmakers, onder andere chocola, te mengen. Room gaat schiften als het in aanraking komt met iets zuurs, zoals 7Up, tonic of cola. Dus als je eerst een Baileys drinkt en meteen daarna een koolzuurhoudend drankje, dan zal dit in je maag gaan schiften.
Reacties. "Aan het consumeren van het likeurtje Baileys, gevolgd door 7Up, zouden mensen zijn overleden. (Het mixen van Baileys met zure dranken wordt op het etiket van Baileys inderdaad ontraden omdat het op melk gebaseerde likeurtje dan gaat schiften vanwege het breken van de emulsie.
Baileys is de enige roomlikeur dat zijn smaak voor 2 jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt, geopend of ongeopend, opgeslagen in de koelkast of niet, bij het niet in direct zonlicht opgeslagen bij een temperatuur van 0-25 graden Celsius garandeert.
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.
Zoete likeuren – zoals Jägermeister, Baileys, Kahlúa en Limoncello – kun je het beste in de koelkast bewaren. Hoewel het geen vereiste is, geven de meeste mensen de voorkeur aan zoetere sterke dranken om koeler te zijn, omdat ze niet met een koude mixer hoeven te worden geserveerd om ervan te genieten.
Instructies. Doe in een hoog glas: 3-4 stukjes ijs, giet er 50 ml Baileys Colada over. Versier met een schijfje ananas en leg blaadjes op de rand van het glas. Geniet!
Baileys Irish Cream 70 cl
ELDERS 16. 15.
30 ml Baileys bevat 110 calorieën, 5 gram vet en 9 gram koolhydraten.
Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak.
In tegenstelling tot bieren en wijnen is sterke drank zeker 3 jaar na openen houdbaar. Bieren en wijnen zijn zelfs ongeopend beperkt houdbaar, al geldt dat niet voor iedere wijn. Ook voor likeuren geldt dat deze niet onbeperkt houdbaar zijn als deze eenmaal geopend zijn.
- Bewaar de fles in een constante temperatuur van 15 tot 18 graden Celsius. Probeer er daarbij voor te zorgen dat de temperatuur niet al te veel schommelt. - De fles kunt u het beste bewaren in een donkere ruimte. Whisky en zon zijn namelijk geen goede vrienden.
De 5 essentiële dranken in je drankkast zijn dus whisky, rum, gin, wodka en tequila.
Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
“Idioot”, aldus de Consumentenbond, want juist sterke drank bevat behalve calorierijke alcohol ook veel suiker en soms vet. “Dit moet transparant worden”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.”
Waarschijnlijk omdat Baileys gaat schiften als je dat mengt met een frisdrank (zuur). Dat ziet er smerig en raar uit. Maar dat wil niet zeggen dat dat in je maag ook gaat schiften of dat er een klont ontstaat, zoals wel eens gezegd wordt. Het is niet zo dat het slecht of gevaarlijk is.
Je kan het rustig eens proberen in een glas... Het mengsel zal absoluut niet steenhard worden, wel gaat het mengsel schiften en ontstaan er vlokken, die er weliswaar niet erg smakelijk uitzien, maar verder niet giftig zijn. Bailey's bevat verse room, en als je room gaat mengen met een zuur, dan gaat dat schiften.