Aloë vera behoort tot de Liliaceae familie, volgens de Latijnse naam, die ook knoflook of ui omvat. Natuurlijk Aloë Vera is qua smaak en geur vergelijkbaar met andere planten in zijn familie, dus het heeft een karakteristieke smaak en een doordringende geur vergelijkbaar met knoflook.
De plant heeft het uiterlijk van een vetplant en is voorzien van stijve, speer vormige bladeren met een scherpe punt en stekelige randen. De kleur van de bladeren varieert van grijs tot heldergroen. In het voorjaar staat de Aloë Vera in bloei.
Aloë Vera als voeding
De pure Aloë gel kan je eten of drinken, vermengd met water of sap. Verwacht echter geen tropische, zoete smaak zoals je vaak in de winkel vindt. Aloë vera smaakt een beetje ui-achtig. Ondanks deze smaakt, helpt het schijnbaar ontzettend goed bij een slechte adem!
Kalmerend, hydraterend en anti-aging
Er zijn aanwijzingen dat aloë vera kan helpen bij huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis, maar ook bij het herstel van wondjes en na verbranding. De plant bevat namelijk verschillende stoffen die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.
De plant kan zichzelf herstellen. Aloë vera zorgt voor zuurstof en zuivert de lucht. Het is daarom ook een ideale slaapkamerplant.
Als er een nieuw blad is aangegroeid, kunt u weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heeft u ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een Aloë Vera plant makkelijk tien jaar oud worden.
Aloë-veradrankjes kunnen voor de meeste mensen geen kwaad. Toch kun je ze beter niet te vaak drinken. Er zijn gevallen bekend waarbij na het gebruik van aloë vera gezondheidsklachten optraden; het kan leiden tot kaliumtekort en krampen of diarree veroorzaken. Langdurig gebruik wordt dan ook afgeraden.
Ook een droge huid zorgt ervoor dat je sneller rimpels krijgt. Aloë vera gel bevat ontzettend veel goede stoffen die de aanmaak van elastine en bindweefsel versnellen en het verouderingsproces vertragen. Hierdoor behoud jij langer die mooie, jonge huid!
Aloë vera hydrateert droog en beschadigd haar
Dat maakt het een geweldig middel om je haar te hydrateren en droog haar te herstellen. Aloë vera voegt vocht toe aan je haar. Dat in tegenstelling tot olie, dat zelf geen vocht bevat maar er wel voor zorgt dat vocht in je haar niet uit je haar ontsnapt.
Wanneer je een beetje Aloë vera op een watje dept en daarmee je make-up verwijdert is dat beter voor je huid. Gebruik het als gezichtscrème: Aloë vera werkt antibacterieel én hydraterend voor je huid. Gebruik Aloë vera-gel om een slechte adem tegen te gaan: Aloë vera kan je helpen van je slechte adem af te komen.
Aloë Vera is een goed middel om de wond te dekken, het sluit de wond en versterkt de bloedtoevoer naar de wond zodat het sneller geneest. Aloë Vera staat bekend als een middel dat derdegraads brandwonden kan genezen en zonder littekens kan herstellen.
Aloe Vera en afvallen
Het beste is 30ml te drinken en dit ongeveer twee tot drie keer per dag te doen. Zo doe je toch een behoorlijke tijd met een fles van een liter. Het sap bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen en kunnen dus ook worden gezien als voedingssupplement.
Als je Aloë Vera Juice neemt om je algehele gezondheid te verbeteren zou minimaal 60 ml. Genoeg zijn. Maar als je je lichaam echt een grote boost wilt geven kan dit oplopen tot 180 ml of meer per dag. Gemiddeld genomen nemen mensen ongeveer 120 ml per dag.
Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes.
Zowel het uitwendige deel van het Aloë Vera-blad, als de gel die erin zit, ze zijn eetbaar. Wat je niet van deze plant mag eten, is de stof die aan de rand van de gel zit, ook wel aloïne of latex genoemd.
Aloë Barbadensis Miller wordt beschouwd als een van de meest werkzame soorten en is ook het best onderzocht. Deze soort wordt ook gebruikt in cosmetica. Aan aloë vera worden veel positieve eigenschappen toegedicht.
Masseer je hoofdhuid, tijdens het wassen of spoelen met water, voor een goede doorbloeding. Een gezonde levensstijl draagt bij aan gezond haar. Maak een haarmasker met Aloë vera gel om jouw haar te verzorgen. Laat het masker zo'n 15 minuten intrekken en spoel het daarna goed uit met lauw water.
Neem om aloe vera gel maken een groot blad, van de onderkant van de plant, en snijd deze bij de wortel af. Snijd een stukje van de onderkant af, en het bovenste puntje, tot de breedte ongeveer 1 cm is. Snijd de stekelige zijkanten zo dun mogelijk af. Maak een dwarsdoorsnede van de plant, hier zit de gel.
Neem 2-3 grote verse bladeren van de aloë vera plant. Snijd dit in kleine stukjes en doe in een schone glazen pot. Voeg dan een goede kwaltiteit biologische plantaardige olie toe bijvoorbeeld olijf-, zonnebloem- of amandelolie. Dek af met een stukje gaas of dun lapje stof en zet dit vast met een elastiekje.
Gel van de Aloe Vera
Je kunt van het blad van de Aloe Vera steeds een stukje afsnijden en dit gebruiken en de rest van het blad in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om een gel te maken die je langere tijd in de koelkast kunt bewaren en steeds weer kunt gebruiken.
Reinigend en ontsmettend
De gel in zijn bladeren heeft een hoge desinfecterende en ontsmettende kracht door de saponine, die helpt bij het behandelen van infecties en wonden. Dankzij de combinatie ervan met zijn anti-inflammatoire kracht helpt de Aloë Vera pulp bij maagproblemen, verbetert darmkanaal en geneest zweren.
Officieel werkt Aloë vera dus niet tegen eczeem, omdat er geen wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd die dit bewijst. Maar Aloë vera verzacht en hydrateert de huid wel, waardoor je de zichtbaarheid van eczeem kunt verminderen.
Je kunt Aloë vera gebruiken op meerdere manieren: Uitwendig – Smeer de gel direct uit het blad op je huid of in je haar. Inwendig – Drink het sap van de plant.
Je kunt de luchtzuiverende aloë vera zowel binnen als buiten in de grond of pot zetten. Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst.
Aloë Vera water geven
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.