Kruimeltjes, olievlekken, zelfs papier of plastic dat naar eten ruikt, de kakkerlak vindt het heerlijk.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
De kruipende beesten hebben een hekel aan koude ruimtes: een temperatuur onder de 20°C zou genoeg moeten zijn om ze tegen te houden (al kost dit natuurlijk wel weer veel energie). Ook houden kakkerlakken niet van tocht, dus als je geen airconditioning hebt kun je de ramen tegen elkaar openzetten.
Kakkerlakken vervellen regelmatig. Je kunt hun velletjes overal tegenkomen. Je ziet uitwerpselen van kakkerlakken (kleine zwarte stippen). Je ruikt voortdurend een muskusachtige stank.
Sporen die zij achterlaten: Uitwerpselen – Kakkerlakken laten stof van zwarte uitwerpselen achter, minder dan 1mm breed en van diverse lengtes.
Als je een kakkerlak ziet, impliceert dat wel een gezondheidsrisico. Behalve als je vriend astma heeft, of een kakkerlakje eet, valt dat risico wel mee. Hij moet wel zijn eten verpakken, en schone borden gebruiken voor, tijdens en na de kakkerlakkenplaag.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven.Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Overdag verschuilen ze zich op warme, donkere plekken. Er zijn echter ook kakkerlakken die in de ochtend- of namiddagzon eten. Ze gaan zeer zuinig met hun energie om en zitten het grootste deel van hun leven verborgen.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien. Ze gaan vooral in het donker op zoek naar voedsel en hebben een voorkeur voor vochtige en zoete voedingswaren.
Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, zullen zij onmiddellijk sterven.
Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
Hun nesten en eitjes bevinden zich meestal op droge plaatsen, zoals op valse plafonds, tussen scheidingsmuren en achter ovens en koelkasten in keukens. Overdag verbergen kakkerlakken zich in kieren, gaatjes en andere schuilplaatsen zodat er niets van hun lichaam zichtbaar is.
Ze zijn zelf niet giftig, maar kunnen drager zijn van schimmels en bacteriën. Kakkerlakken zijn dol op rondzwervend voedsel. Het doodtrappen van de insecten kan gevolgen hebben, want dan komen er eitjes vrij die een week later uitkomen. Het beste kunnen schoenen dan ook worden ontsmet met een scheutje chloor.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Ze staan erom bekend een groot aantal verschillende ziektekiemen, bacteriën en ziekteverwekkers op hun lichaam te dragen. Ook kunnen ze ziektes als salmonella overbrengen via hun ontlasting, urine, braaksel en soms speeksel. Deze ziekten kunnen worden overgebracht door geïnfecteerde open wonden of inademing.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
Typische schuilplaatsen zoals hoekjes van plafonds of muren, afvoerputjes, achter plinten enz. moeten nauwkeurig nagekeken worden. Ook het ventilatiesysteem in de keuken en in de badkamer en het toilet zijn plaatsen waar kakkerlakken zich vaak verstoppen.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
De kakkerlak heeft enkele natuurlijke vijanden. Er wordt wel gezegd dat wanneer je last hebt van muizen dat je zeker geen kakkerlakken hebt. De reden hiervoor is dat muizen kakkerlakken eten. Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels.
Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”
Levenscyclus en broedplaatsen van kakkerlakken
Afhankelijk van de soort, liggen er 10 tot 30 eitjes in een pakket. Na ongeveer 4 weken wordt het ei-pakket afgezet. Hoe snel de eitjes zich van nimf tot kakkerlak ontwikkelen, hangt af van de temperatuur en het voedselaanbod. Gemiddeld is dit tussen de 4 en 8 weken.
Wanneer je een kakkerlak dood trapt, ruim dan de resten goed op en controleer steeds je schoenzolen op de aanwezigheid van eipakketjes. Op die manier vermijd je de verdere verspreiding van de eitjes (en dus ook van de kakkerlakkenplaag).
Kakkerlakken verspreiden inderdaad een onaangename geur, maar er is niets bekend over het verspreiden van een geur wanneer ze doodgetrapt worden. Wanneer kakkerlakken zich bedreigd voelen, droppen ze ook hun eipakketjes. Daarom kan je ze nog wel doodtrappen, zolang je de eitjes ook maar opruimt.