Crkvice, Kroatië De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
En de winnaar is, …. misschien niet onverwacht, Athene! Daar regent het slechts 365 millimeters per jaar, dat nat valt op amper 43 dagen. Even snel rekenen: 365 – 43 = dat zijn 322 droge dagen per jaar!
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Mawsynram – India – 11.871 mm
Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.871 millimeter is het Indiase plaatsje Mawsynram, in het district Meghalaya, de nummer één in het lijstje van natste plekken op aarde. In het recordjaar 1985 viel hier zelfs 26.000 millimeter. Dat is 26 meter regen in één jaar tijd!
Officieel is het gehucht Mawsynram in Meghalaya, India, de plek waar jaarlijks de meeste regen valt. In het gebied valt per jaar maar liefst 11.871 millimeter, ruim veertien keer zoveel als in Nederland.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Nooit is wel heel erg lang. Maar er zijn delen van de in Chili gelegen Atacama woestijn waar al 400 jaar geen regen is gevallen.
Neerslag. Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo'n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen. Deze hoeveelheden zijn enkele procenten lager dan in Nederland.
Nederland ligt vlak aan zee. En de wind waait vaak van zee naar land. En dat zorgt voor veel wolken boven ons land: meer kans op regen dus!
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Zoetermeer is als eerste aan de beurt in een drieluik over klimaatverandering. Volgens de eerder dit jaar bijgestelde langjarige neerslagstatistieken van het KNMI valt er gemiddeld genomen nergens in Nederland meer regen dan in Zoetermeer, 972 millimeter per jaar.
1: Mawsynram (India) Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 mm per jaar, is Mawsynram nipt de natste plek van India. Ter vergelijking: in de natste gemeente van Nederland (Apeldoorn) valt er jaarlijks gemiddeld 925 mm.
Stuwingsregens komen in Zuid-Europa vooral in het najaar voor, wanneer het water van de Middellandse Zee nog relatief warm is. De buien kunnen ontstaan wanneer warme vochtige lucht uit het gebied van de Middellandse Zee of koude lucht uit noordelijke breedten tegen de hellingen van de bergen wordt geblazen.
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag. Het kan er wekenlang grijs zijn en ook nog eens ontzettend veel regenen.
Volgens de gegevens op de neerslagkaart van het KNMI zijn de vijf provincies waar het meeste regen valt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Gelderland. Hoewel in Zuidoost-Limburg gemiddeld jaarlijks ook de meeste regen valt, hoort Limburg niet bij de natste provincies.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting, die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel.
Lokale neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui, terwijl meer dan 50 millimeter in één dag wordt aangeduid met 'een dag met zware neerslag'.
Wonen in Engeland
Het is belangrijk om rekening te houden met het verschil in valuta. Door de pond lijkt het misschien voordelig wonen in het Verenigd Koninkrijk, maar over het algemeen is het iets duurder dan het leven in Nederland. Dit hangt natuurlijk wel heel erg af van waar u naartoe verhuist.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
Als je het stereotype zou geloven, regent het ongeveer 90% van de tijd in Londen. Niets is minder waar! Gemiddeld valt er zo'n 540 mm regen, verspreid over 110 dagen per jaar.
Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag.
De Atacama-woestijn in Chili kan de droogste plek ter wereld genoemd worden. Ze ligt 610 meter boven zeeniveau en krijgt minder dan vijf millimeter neerslag per jaar te verwerken. Ter vergelijking: het is er liefst vijftig keer zo droog als in Death Valley in Californië.
Relatief droge lucht en een harde wind hebben ook invloed op de verdamping. Dit alles versterkt elkaar. Want hoeveel het regent hangt weer af van de verdamping. Immers hoe minder vocht in de lucht, hoe minder wolken en hoe minder regen er valt.