De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Een beluchter of ontluchter op de riolering moet altijd minstens 50 cm boven het hoogste afvoerpunt uitmonden. Voor de sanitaire leiding zou je echter wel een uitzondering kunnen maken door een snuiver te plaatsen tussen de sifon van de lavabo en de leiding in de muur.
Zorg dat de beluchter bereikbaar blijft om deze indien nodig te kunnen reinigen. Met de lucht kunnen vuildeeltjes worden meegezogen, die ervoor kunnen zorgen dat het klepje niet meer goed sluit. Gebruik een beluchter met dezelfde diameter als de buis. Zet dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm buis.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
De diameter van het ontluchtingskanaal en van de dakdoorvoer is ongeveer een 70mm. Voor standleidingen waar veel leidingen op toekomen voorziet men dezelfde diameter als de standleiding diameter 110.
Het is goed mogelijk dat het geluid wordt geproduceerd doordat er een verstopping aanwezig is. In bepaalde gevallen is de verstopping heel eenvoudig op te lossen. Het kan zijn dat het probleem opgelost is door een leiding even goed door te spoelen. Een verstopping verhelpen hoeft geen grote en kostbare klus te zijn.
De sifon als beluchter functioneert: heb je een onderdruk in het systeem dan zuigt hij lucht aan (beluchter), maar door het membraan kan er bij overdruk nooit water teruggeduwd worden. Bij een grote waterlozing op het systeem ontstaan er dus geen problemen.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Neem dit echter wel serieus want die rioollucht in huis kan giftige gassen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ruik je rotte eieren? Dan is dit een teken van aanwezigheid van waterstofsulfide. De ontluchting van het riool mag nu niet lang op zich laten wachten.
Door de rioleringsbuizen wordt immers ook uw ontlasting afgevoerd. Het is de reden dat bij de riolering ontluchten de lucht naar het dak wordt geleid. Dit is een veilige plek om de niet zo fris ruikende lucht vrij te laten in de atmosfeer.
Een goede ontluchting van de septische put is inderdaad een must, dat doe je door middel van een buisje dat aan de septische put vertrekt. Vaak functioneert een regenwaterpijp ook als verluchtingsbuis van de septische put.
Zo kan de rioollucht veroorzaakt worden door een verstopping, een lekkage of externe factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn: Verstopte afvoer. Door de verstopping kan de afvoer niet ontluchten, of blijft de geur van afvoerwater hangen.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
De ontspanningsleiding is meestal het laatste deel van de leiding dat boven het dak uitsteekt (foto onderaan, geheel rechts). Ivm. mogelijke stankoverlast zijn er voor de plaats van de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding speciale eisen opgesteld.
“Een luchtsnuiver of beluchter, ook beluchtingsklep genoemd, is een mechanisch toestel dat op afvoerleidingen wordt geplaatst en dat zich opent bij het optreden van een onderdruk in de leidingen, zodat er lucht kan aangezogen worden”, legt Claude Tjoen van Wavin Belgium uit.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.