Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen en de hechting te verbeteren. Het laatste stof wordt gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Het primeren is een essentieel onderdeel om een goede en vlakke vloer te maken.
Voor het egaliseren dient de ondervloer leeg, schoon, droog en vetvrij te zijn. Dat wil zeggen dat eventuele resten van stucwerk, spachtelputz of andere pukkels of vlekken van de vloer af zijn gestoken en dat de vloer goed is gezogen. Ook de kantjes moeten goed gezogen worden.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar.
Een prikroller egaline helpt je om luchtbellen in een pas geëgaliseerde vloer te voorkomen. Dit is van belang, aangezien deze ondervloer zo egaal mogelijk moet zijn. Wanneer dit namelijk niet het geval is komt de bovenliggende (tegel)vloer mogelijk scheef te liggen met alle gevolgen van dien.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Let dan goed op of de egaline geschikt is voor de laagdikte die je wilt aanbrengen. Geschikte egalines voor anhydriet vloeren zijn de UZIN NC 110 of de Atlas SAM 100. Wij adviseren om de Bostik Grip A500 te gebruiken als voorstrijk en een dubbele laag voorstrijk aan te brengen.
De dikte van een vloer, aangelegd met egaline, is dus beperkt. In de praktijk zien we egaline vloeren van meer dan 2 of 3 centimeter nauwelijks voorkomen. Over het algemeen is de dikte van een vloer van egaline zo'n 1 of 2 millimeter. Hoe dik je het aanbrengt, hangt vooral af van de ondervloer en het type egaline.
U kunt ongeveer 12 uur aanhouden per 1 mm. Als er op sommige plekken een dikke laag ligt, dan is de wachttijd natuurlijk lang.
Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas. Wij volgen de bestaande glooiingen in de dekvloer.
Kan ik een vers gestorte betonvloer direct egaliseren? Nee, in verband met het specifieke krimpgedrag van het beton dient u voor het egaliseren van een nieuw gestorte betonvloer rekening te houden met een uithardingstijd van één week per centimeter laagdikte. Dit met een minimum van 28 dagen.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Voorstrijken bij egaline
Dan raden wij aan om de DPM820 te gebruiken. De voorstrijk zorgt dat het vocht uit de egaline niet in de ondergrond trekt. Dit bevordert de vloei van de egaline die anders neer zou slaan doordat het vocht in de ondergrond trekt.
Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Ga je een egalinevloer niet schuren, dan kan de primer moeilijk hechten op de vloer. Dit heeft grote gevolgen voor de coating, want ook de toplaag zal dan onvoldoende blijven zitten. Kortom, de vloercoating zal dan losraken. Daarom is het schuren van egalinevloeren in elke situatie aanbevolen.
Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
Eén zak CEBO Egaline van 23 kg levert 14 liter egalisatiemortel op. Het verbruik is ca. 1,5 kg/m2 per mm laagdikte.