De usb-c-aansluiting is van de buitenkant één standaard, maar verschillen in onder meer het vermogen en ook het aantal functies, zorgen ervoor dat de connector nog niet zo universeel is als gehoopt. Hetzelfde geldt voor de doorvoersnelheid, die sterk kan verschillen per kabel.
Ben jij op zoek naar de beste USB-C kabel 2022? Neem dan de LifeGoods USB-C Data- en Laadkabel! Het is de beste koop die je kan hebben. De LifeGoods USB-C Data- en Laadkabel beschikt over de modernste technologie.
Helaas. USB C kabels zijn niet allemaal hetzelfde. De naam komt namelijk vooral tot stand door de vorm en het type van de connector. Wat er tussen die connector en jouw apparaat gebeurt, dat is in veel gevallen compleet verschillend.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
Als je wilt snelladen, let je op het type aansluiting dat de oplader heeft. Om iPhones en steeds meer Samsung smartphones op te laden gebruik je een Power Delivery of Samsung Super Fast Charging oplader. Die hebben een ovale usb C poort.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Een oplader van bijvoorbeeld 2,1 A laadt een toestel een stuk sneller op dan een oplader van 1 A. Je kunt in principe dus beter voor een oplader met meer ampère kiezen, omdat je toestel dan sneller opgeladen is. Let er wel op dat het aantal ampère van de oplader nooit hoger mag zijn dan de capaciteit van een accu.
USB-C is sneller dan USB 3
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
Een nieuw type usb-c-kabel kan je smartphone, tablet en computer straks veel sneller opladen. De nieuwe kabel ondersteunt opladen met maximaal 240 Watt. Dat is nu nog 100 Watt. Dankzij de krachtigere oplader is de accu sneller vol.
USB 3.2. USB 3.2 werd geïntroduceerd in 2017 en de snelheid kon worden verdubbeld tot 20 Gbit / s. USB type C-stekkers zijn vereist, die vervolgens 10 Gbit / s per richting verzenden in de multi-lane-methode over twee paar draden.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
Om de maximale transmissiesnelheid van een USB C kabel te garanderen, moet hij niet te lang zijn. Een maximale lengte van 1,5 meter kan 100% prestatie beloven.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Meer vermogen: USB-C-kabels ondersteunen een vermogen van maximaal 100 watt en een stroomsterkte van 3 ampère zodat bijna alles van stroom voorzien kan worden. Van laptops tot grote HD-monitoren en zelfs enkele printers.
Lightning is de door Apple ontwikkelde aansluiting waarmee je Apple producten oplaadt of aansluit op een computer. Naast de standaard usb A naar Lightning kabel is er een speciale usb C naar Lightning kabel om mee te snelladen.
Met een USB-C naar HDMI kabel of adapter, USB-C to HDMI, verbindt u gemakkelijk uw USB-C apparaat, bijvoorbeeld uw laptop, met de HDMI aansluiting van uw TV, monitor of een ander apparaat. De USB-C HDMI kabels en adapters zijn geschikt voor 4K monitoren 30 Hz / 60 Hz.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
USB A 2.0 & 3.0
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
USB-C-PD levert tot 100 watt aan vermogen
Via USB-C-PD kunnen zelfs grotere apparaten als tablets en laptops worden opgeladen, met een vermogen van tot wel 100 W.
Voordelen van iPhone met USB-C
Naast dat je straks nog maar één kabel en één oplader nodig hebt voor al je apparaten, biedt usb-c nog meer voordelen. Zo ondersteunt het hogere wattages, waardoor supersnel opladen een mogelijkheid wordt.
Bij smartphones zonder oplader zit wel een usb C naar usb C kabel. Deze kabel past niet op oude usb A opladers, maar alleen op snelladers met een usb C poort. Koop dus altijd een usb C snellader voor bij je Samsung toestel zonder oplader, anders past de meegeleverde kabel niet.
Het interne stroomnetwerk van je toestel zorgt ervoor dat de overige 30 Watt niet gebruikt wordt. Dat is maar goed ook, want dit zou potentieel gevaarlijke situaties opleveren. Het maakt dus in principe weinig uit of je originele oplader gebruikt om je smartphone op te laden, of dat je een alternatief gebruikt.