Waar moet ik op letten? Voordat je sneeuwkettingen gaat kopen moet je goed je bandenmaat weten. Veel sneeuwkettingen zijn geschikt voor meerdere maten dus kijk goed of jouw maat er tussen staat. Daarnaast moet je goed weten of er genoeg ruimte is tussen de wielen en de wielkast.
Als je op zoek bent naar een sneeuwketting die je alleen in noodgevallen nodig hebt, bijvoorbeeld incidenteel bij hevige sneeuwval, kun je het beste kiezen voor zogenoemde Noorse sneeuwsokken. Ga je echter regelmatig op wintersport, dan kun je beter voor de traditionele sneeuwketting kiezen.
Bij voertuigen met voorwielaandrijving moeten sneeuwkettingen enkel aan de voorbanden worden aangebracht, terwijl voertuigen met achterwielaandrijving moeten worden uitgerust met kettingen op alle 4 de wielen om zo tractie aan de achterkant en grip aan de voorkant te garanderen.
Controleer voor vertrek de kettingen en leg ze een keer om de banden. De kettingen mogen niet te strak om de band zitten want dan kunnen ze het rubber beschadigen.
In twijfelgevallen kies je dan beter voor sneeuwkettingen met kleinere schakels van 7 mm. Deze hebben het voordeel dat ze een rustigere draaiing van het wiel bewerkstelligen. De grip op de weg is overigens niet voelbaar minder dan bij sneeuwkettingen met grotere schakels.
De maximumsnelheid van een auto met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/uur. Die snelheid wordt doorgaans aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen. Het is dus niet toegelaten om sneller te rijden.
Een sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden als dat met een bord staat aangegeven. Het verkeersbord dat sneeuwkettingen verplicht in Duitsland is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop. Dit bord kom je eigenlijk alleen in bergachtige gebieden tegen.
Houd het simpel: Geeft de fabrikant op dat het kan, dan is het (waarschijnlijk) geen probleem, als de fabrikant dit niet opgeeft, dan zijn de kettingen te groot en kunnen ze ernstige schade of een ongeluk veroorzaken, dus dan niet doen.
Het gebruik van de sneeuwkettingen is daarentegen verplicht wanneer er minimaal 5 cm sneeuw op het wegdek ligt. Daarnaast is er ook een verplichting tot het hebben van een sneeuwschep in de auto tijdens winterse omstandigheden.
Sneeuwkettingen kopen
De aankoopprijs van sneeuwkettingen is sterk afhankelijk van de bandenmaat. Ze beginnen vanaf ca.€ 55,-.
Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
Extra dunne sneeuwkettingen hebben een schakeldikte van maximaal 7 mm en zijn hierdoor geschikt om te gebruiken bij auto's met een krappe wielkast. Dit type sneeuwketting wordt net als standaard sneeuwkettingen bevestigd aan de achterzijde van het wiel en dit is een relatief eenvoudige montage.
Hoewel het per land verschilt, mag je met sneeuwkettingen vaak maximaal 50 kilometer per uur rijden. De maximale snelheid die je kettingen aankunnen staat vermeld op de verpakking. Houd je aan de snelheid en probeer langzaam op te trekken.Heel belangrijk: zorg ervoor dat de wielen nooit spinnen.
U heeft een vraag over de maat van sneeuwkettingen in combinatie met een bandenmaat. Bandenmaat 175R14 staat gelijk aan 175/80R14. In het verleden was de 80 (hoogte/breedteverhouding) de standaard, dus werd die weggelaten. Een sneeuwketting die geschikt is voor 175/80R14 / 175R14 is te groot voor bandenmaat 175/65R14.
Een loopvlakketting is eenvoudiger en sneller te monteren. Dit komt doordat alle montage via de voorkant van het wiel gaat. Ook bij het demonteren gebeurd alles aan de voorkant van het wiel. Verder is de kans op wiel en velg schade bij de loopvlak sneeuwketting een stuk kleiner.
Indien u over een auto beschikt met vier verschillende aandrijvingen (dus één per wiel) dan raden wij aan om twee sets van sneeuwkettingen te kopen.
U mag in Nederland niet met sneeuwkettingen op de openbare weg rijden. Sneeuwkettingen kunnen namelijk het wegdek of de wegmarkeringen beschadigen. Dit kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen.
Het principe van de sneeuwsokken, die soms ook autosokken worden genoemd, is identiek aan dat van kettingen: de band wordt omhuld om meer grip te geven aan de aangedreven wielen. Maar bij sokken zijn er geen kettingen.
Bij gebruik van winterbanden is een minimum profiel van 4 mm vereist. Het is gedurende de wintermaanden verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden uitgerust zijn.
Monteer de sneeuwkettingen op de terugweg op de voorwielen. Dit geeft grip als u moet remmen en een bocht moet maken. Monteer sneeuwkettingen bij een 4x4 op de heenweg achter en op de terugweg voor. Kijk altijd in de gebruiksaanwijzing welke wielen de meeste aandrijf kracht hebben.
Je moet de kettingen altijd monteren op de aangedreven wielen. Mocht je een auto hebben met permanente 4-wielaandrijving, dan monteer je de sneeuwkettingen op de achterste wielen wanneer je bergop rijdt en op de voorste wielen wanneer je de berg af rijdt.
In de zomer hebben winterbanden een langere remweg
Bij hoge temperaturen zijn winterbanden veel minder effectief en wordt je remweg dus langer. Vooral als het warmer is dan 30 °C graden wordt het rubber te zacht en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Kortom, rij veilig in de zomer, rij op zomerbanden.
Omdat winterbanden niet verplicht zijn, heeft dit ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een ongeval. Wanneer je in winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en je een ongeluk krijgt, kun je dus gewoon rekenen op normale dekking van je autoverzekering.
Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met een bord staat aangegeven. Wanneer er geen verplichting geldt, mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als er voldoende sneeuw op de weg ligt. Op die manier beschadig je de weg niet. Met sneeuwkettingen geldt een aangeraden maximum snelheid van 40 kilometer per uur.
Op de rijkswegen en autosnelwegen is de maximumsnelheid met spijkerbanden 90 km/u en op de overige wegen 60 km/u. Voor Belgische auto's is het verplicht om op de achterkant van het voertuig een bordje aan te brengen waarop deze limiet van 60 km/u vermeld staat. Voor Nederlandse auto's is dit niet verplicht.