Je cv bestaat minimaal uit de volgende elementen: persoonlijke gegevens, ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), opleidingen/cursussen, kerncompetenties en je talenkennis. Aanvullende elementen kunnen je passies/hobby's zijn of bijvoorbeeld referenties. Wat vertel je wel en wat niet?
Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses. (Naast een huisje staat: Persoonlijke gegevens.)
Welke banen wel en welke niet? Op je cv zet je alleen banen die belangrijk zijn. Je kijkt dus per sollicitatie welke vorige banen mooi aansluiten op de baan waar je nu op solliciteert of echt iets zeggen over wat jij kan. Je cv kan er dus bij de ene sollicitatie anders uitzien dan bij de andere.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
In de zoektocht naar nieuwe collega's lezen recruiters doorgaans tientallen cv's. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij simpelweg de tijd niet hebben om elk curriculum vitae uitgebreid door te nemen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat recruiters gemiddeld 6 seconden de tijd nemen om een cv te lezen.
Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv. Het is een profielschets en een inleiding tot je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Je plaatst deze korte samenvatting op je cv nà de persoonlijke gegevens en vóór je werkervaring.
Met vaardigheden bedoelen we activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Vaardigheden die je op je cv zou kunnen vermelden, zijn bijvoorbeeld: MS Excell, Photoshop, JavaScript maar ook: aftimmeren, steigerbouw, stucen of het besturen van een heftruck.
Dit cv bestaat altijd uit de volgende drie onderdelen: je personalia, je opleidingen en je werkervaring. Maak je een teruglopend cv, dan begin je altijd met het vermelden van je persoonlijke gegevens, gevolgd door opleidingen en werkervaring.
Maak duidelijk waarom je juist deze werkgever hebt gekozen. Vertel waarom deze vacature bij jou past. Geef in je eigen motivatiebrief concrete en persoonlijke voorbeelden. Verwijs naar je cv voor je opleiding en uitgebreide werkervaring.
Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.
Je cv begint met een duidelijke cv titel: je naam en je functie, eventueel aangevuld met je specialisatie. Persoonsgegevens zodat de lezer snel kan zien wie jij bent en hoe ze contact kunnen opnemen. Persoonlijk profiel waaruit kort en krachtig blijkt wie jij bent en wat jij kunt. Werkervaring en opleidingen.
De beste lettertypes voor je cv en sollicitatiebrief in 2022
Wat ons betreft zijn Arial, Calibri, Open Sans, Roboto, Tahoma, Trebuchet MS en Verdana de beste lettertypen zonder schreef. Wil je toch een schreefletter gebruiken, kies dan niet voor Times New Roman (saai!), maar voor Cambria, Garamond of Georgia.
Belangrijke onderdelen die altijd terugkomen op een cv zijn je personalia, je werkervaring en je gevolgde opleidingen. Verder kun je een cv aanvullen met relevante informatie zoals je competenties, een persoonlijk profiel, je vaardigheden, je persoonlijke eigenschappen, je nevenactiviteiten en je hobby's en interesses.
Maar je mag als uitgangspunt nemen dat een cv voldoet met een lengte van twee kantjes, dus twee velletjes A4 is de ideale lengte van je cv. De lengte van je cv hangt verder af van de branche waarin je werkt en van de hoeveelheid werkervaring die je hebt. Als je weinig werkervaring hebt, mag je cv korter zijn.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Tenzij je de recruiter in kwestie persoonlijk kent, is 'geachte heer' of 'geachte mevrouw' dus het meest gepast in een sollicitatiebrief.