Een beluchter of ontluchter op de riolering moet altijd minstens 50 cm boven het hoogste afvoerpunt uitmonden. Voor de sanitaire leiding zou je echter wel een uitzondering kunnen maken door een snuiver te plaatsen tussen de sifon van de lavabo en de leiding in de muur.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen.
Oplossing: ontluchting plaatsen (grote buis tot boven het dak). Deze moet op het hoogste punt van het huis staan. - beluchting: wanneer er water door de buizen stroomt komt er een onderdruk achteraan, waardoor een lucht in de buizen gezogen wordt.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
De ontspanningsleiding is meestal het laatste deel van de leiding dat boven het dak uitsteekt (foto onderaan, geheel rechts). Ivm. mogelijke stankoverlast zijn er voor de plaats van de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding speciale eisen opgesteld.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
Op de plek waar water naar toe stroomt zit lucht wat zo snel mogelijk het systeem wil verlaten. Dit is volgens de richtlijnen geregeld met een standleiding met daarboven een ontspanningsleiding die niet kleiner in diameter mag zijn dan de standleiding.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Vooral de trekbeweging moet ervoor zorgen dat door de zuigkracht de verstopping loskomt. Is de verstopping nog niet verholpen? Dan kun je een mengsel van heet water met een paar kneepjes afwasmiddel in de pot gooien. Het afwasmiddel lost vetten op en het gewicht van het water zorgt voor extra druk.
De lucht die uit het rioleringssysteem gelaten moet worden, die ruikt natuurlijk niet erg lekker. Door de rioleringsbuizen wordt immers ook uw ontlasting afgevoerd. Het is de reden dat bij de riolering ontluchten de lucht naar het dak wordt geleid.
Indien er onderdruk ontstaat in de PVC afvoerbuis van uw riolering wordt het klepje van de PVC beluchter dat normaal gesloten is, geopend. Nu wordt er lucht naar binnen gezogen, waardoor de onderdruk in de leiding verdwijnd.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen.
Bij rioolstelsels wordt de afschot het verhang genoemd (een relatief hoogteverschil, uitgedrukt in een percentage of in mm per m; bijvoorbeeld 0,5% is gelijk aan 5 mm/m).
Uw standleidingen zijn zo'n 30-40 jaar oud. De tijd begint te dringen en uw leidingen bereiken de pensioengerechtigde leeftijd. De meeste oude leidingen zijn gemaakt van gietijzer.
Een standleiding loopt verticaal vanaf het bochtstuk op het laagste punt (kruipruimte of grond) van een flatgebouw tot het hoogste punt (het dak). Deze leiding is over het algemeen van metaal, kunststof materiaal of asbestcement.
Wanneer een sifon met ontluchter zou bestaan, dan zou je lucht uit de afvoerleiding (riool) in je ruimte laten. Dit zou dus juist stank in huis brengen.
“Een luchtsnuiver of beluchter, ook beluchtingsklep genoemd, is een mechanisch toestel dat op afvoerleidingen wordt geplaatst en dat zich opent bij het optreden van een onderdruk in de leidingen, zodat er lucht kan aangezogen worden”, legt Claude Tjoen van Wavin Belgium uit.