Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (PMD). Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft u pmd dan niet meer apart aan te bieden. U mag plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken dan in de vuilniszak bij het restafval doen.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Sinds kort mogen drankenkartons bij de plastic verpakkingen. In het verleden gooiden mensen ze vaak bij het oud papier, maar daar horen ze niet. Drankenkartons zitten erg slim in elkaar en bestaan uit verschillende laagjes en materialen waaronder kunststof.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Dan kan ook de uitleg op de Afvalscheidingswijzer aangepast worden en is het voor eens en altijd duidelijk: de chipszak mag in de PMD-bak.
Plastic bloembakjes, plantentrays en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld bloemaarde horen thuis in de blauwe PMD-zak.
Het gemakkelijkste om te verwerken is plastic dat uit één soort materiaal bestaat. Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt.
Het is 100% recyclebaar en moet indien mogelijk naar een recyclingcentrum worden gebracht. Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval.
Sinds 1 juli 2023 betalen klanten van afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Voor dranken en maaltijden die ter plekke worden bereid, kunnen klanten ook kiezen voor het gebruik van een herbruikbaar alternatief.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Hoewel kassabonnetjes vaak van papier zijn gemaakt, mogen ze niet bij het oud papier worden weggegooid. Dit komt doordat kassabonnetjes meestal een coating bevatten die niet recyclebaar is.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet?
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
Op www.zakkenbestellen.nl en via een gratis 0800-nummer kunnen inwoners pakketjes van 12 zakken bestellen die kosteloos binnen 10 dagen worden opgestuurd. De bestel- & bezorgservice is beschikbaar voor bewoners van gemeenten die gebruik maken van de service van www.zakkenbestellen.nl.
Op dit moment mogen in de blauwe PMD-zak enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Vanaf 1 juni 2019 verandert dit in de regio van MIROM. Vanaf dan staat de 'P' voor alle plastic verpakkingen, de rest blijft hetzelfde.
Metalen verpakkingen zijn bijvoorbeeld bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes. Ook cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie vallen onder metalen verpakkingen. In de meeste gemeenten gooi je deze metalen samen met plastic en drinkpakken weg.
Tip. Plastic voorwerpen van zowel zacht als hard plastic kun je weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Op sommige plaatsen kun je CD-hoesjes ook in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden inzamelen. Je kan de locaties online vinden.
Tip. Papier met een aluminiumlaagje kan niet bij het oud papier omdat dit het recyclingproces verstoort. Daarom hoort het bij het restafval. Soms kun je het papier en aluminiumlaagje van elkaar lostrekken.
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Wanneer wordt geconstateerd dat afval niet goed gescheiden wordt, kunnen ze op zoek gaan na de dader. In een doos oud papier kan bijvoorbeeld een brief zitten met daarop een adres van de eigenaar. Als er naast papier ook andere afvalstromen bij zitten, kan de gemeentewerker een boete naar dat adres sturen.
Elektronische apparaten kun je ook altijd inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Vergeet niet je (persoonlijke) gegevens en bestanden te wissen voordat je je apparaat weggooit. Wis de gegevens van je computer, laptop of tablet op de juiste manier: alleen je prullenbak legen is niet voldoende.