De belangrijkste parameters die je in de gaten moet houden bij aankoop van een diepvriezer zijn het volume, uitgedrukt in liter, en de vrieskracht, uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Hoe groot je diepvriezer precies moet zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je gezin. Per persoon moet je zo'n 50 liter voorzien.
Het energielabel voor koelkasten en vriezers van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.
C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden. Een energiezuinige vriezer is over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar je bespaart maandelijks energie en dus ook energiekosten.
Liebherr vriezers
Diepvrieskasten FNe 4625 van 145,5 centimeter en de 20 centimeter hogere FNe 5026 komen als 'Beste uit de test' met een 8,9 en de kleinste van het drietal is uitgeroepen tot 'Beste koop'. Hiermee verdienen deze vrijstaande vriezers het predicaat 'Beste uit de test'.
Energiezuinige vriezers
Een energiezuinige vriezer heeft een energielabel met klasse C of D. Hoe energiezuiniger de klasse hoe meer energie je bespaart. Omdat vriezers het gehele jaar aan staan bespaar je hiermee flink op je energierekening.
Het energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh per jaar. Wens je een diepvries met een laag energieverbruik? Dan kies je best voor een C of D toestel. Een vriezer verbruikt ongeveer zo'n 70 kWh tot 390 kWh per jaar.
Als we uitgaan van een gemiddelde vriezer met een verbruik van 250 kWh per jaar en een energieprijs van €0,67 per kWh dan betaal je per jaar €168,- aan energiekosten. Je kunt op de energiekosten besparen door voor een energiezuinigere vriezer te kiezen.
Met no frost bespaar je energie
Een ijslaagje van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer circa 10% meer energie verbruikt! Met een no frost koelkast kun je dus veel energie besparen.
De gemiddelde verwachte levensduur van een vriezer is elf jaar. Bij gebrekkig onderhoud of pech kan dit minder lang zijn, bij goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan het lukken om de levensduur nog enkele jaren op te rekken.
Verbruik per jaar
Dit getal geeft aan hoeveel energie de vriezer gebruikt in een jaar. Hiermee kun je verschillende apparaten met elkaar vergelijken. Het maakt hierbij niet uit hoe groot de vriezer is. Een gemiddelde vrieskast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben.Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Energielabel F is het op een na minst energiezuinige label voor huizen. Het energielabel is roodgekleurd en staat voor 'hoog energieverbruik'. In deze energie klasse F zijn nog weinig energiebesparende maatregelen genomen. Met enkele energiebesparende maatregelen bespaar je op je energierekening.
De klasse Energielabel E is dan ook het op twee na het meest onzuinige energielabel. Energielabel E heeft een oranje kleur en behoort daarmee tot de groep 'rode' energielabels. Alleen energielabel F en G zijn minder energiezuinige labels.
Verbruik vriezer verminderen
Ook vriezers worden steeds zuiniger. Oude vriezers verbruiken nog zo'n 250 kWh per jaar.
Een lege koelkast kost veel meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt omdat in een volle koelkast er meerdere koude elementen aanwezig zijn, die het geheel koel houden. Een lege koelkast trekt meer warme lucht aan wanneer je de deur opent, wat allemaal weer afgekoeld moet worden.
Het is niet aan te raden om twee apparaten op elkaar te plaatsen. Een uitleg van de effecten en gebruiksproblemen: Een koelkast koelt niet en een vrieskast vriest niet maar deze apparaten voeren warmte af. Het onderste apparaat, bijna altijd de vrieskast, zal de koelkast “voorverwarmen.
Als je vriezer echt af en toe uitvalt, zal het water in het bakje een beetje ontdooien en zal de munt geleidelijk zinken. Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem.
Een diepvriezer, ook wel diepvries, vrieskist, vrieskast of vriezer genoemd, is een apparaat dat door snelkoeling levensmiddelen op een temperatuur onder nul graden Celsius kan brengen en houden om deze zo langere tijd te kunnen bewaren.
Verschil oude en nieuwe vriezers
In de meeste gevallen niet. De gemiddelde oude vriezer verbruikt namelijk rond de 475 kWh per jaar, terwijl een nieuwer model van dezelfde grootte zo'n 165 kWh per jaar verbruikt. Wanneer jouw vriezer al heel oud is, kan het daarom lonen om een nieuwer exemplaar aan te schaffen.