Zaken waaraan je hierbij moet denken zijn: parkkosten, forensenbelasting, rendement, hoe zit het met de belasting als je gaat verhuren, (verplicht) lidmaatschap Vereniging van Eigenaren (VVE), beheerovereenkomst, verhuurovereenkomst. Pas als alle voorwaarden en regels duidelijk zijn kun je overgaan tot aankoop.
De aankoop van een nieuwe vakantiewoning in Nederland is belast met 21% omzetbelasting (btw). Onder bepaalde voorwaarden kan deze teruggevorderd worden van de belastingdienst. Het terugvorderen is afhankelijk van hoe de woning gebruikt wordt: Volledig eigen gebruik.
Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde verkopen. Het is wel belangrijk om de risico's in de gaten te houden, zoals hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt.
De recreatiehypotheek financier je tot maximaal 70% van de marktwaarde van de woning. Je moet dus altijd eigen geld inbrengen als je een vakantiewoning wilt kopen.
Recreatiewoningen overdrachtsbelasting in 2022
Het tarief aan overdrachtsbelasting voor vakantiewoningen is in 2022 vastgesteld op 8%. Deze 8% wordt geheven over de waarde van alle onroerende zaken zoals in de koopakte opgenomen.
In veel bestemmingsplannen kom je tegen dat wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, in ieder geval sprake is van permanente bewoning van de recreatiewoning.
Is het kopen en verhuren van een huis rendabel? Het kopen en verhuren van een huis is ook in 2023 nog steeds rendabel. Wel moet je incalculeren dat je netto rendement door de toegenomen fiscale druk met ongeveer 35% daalt ten opzichte van voorgaande jaren. Verhuur je een woning mét hypotheek?
Wat is een ander nadeel van de aankoop van een vakantiehuisje of recreatiewoning? “Als je al je geld in zo'n huisje steekt, ben je niet bezig om je beleggingen te spreiden. Je stopt al je geld in één onroerend goed. Een belangrijke les van beleggen is dat je in verschillende beleggingscategorieën moet beleggen.
Over het algemeen kun je bij een gemiddelde bezettingsgraad van 65% ongeveer uitgaan van 5% rendement. Als je een bezettingsgraad hebt van meer dan 90%, dan kan jouw rendement oplopen tot 15% of meer, afhankelijk van hoeveel je vraagt per nacht.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen.
De winst bij een verkoop van een vakantiewoning is belastingvrij. Als de vakantiewoning in het buitenland is gelegen, heeft u te maken met de belastingwetgeving in dat land. In bijvoorbeeld Spanje is de verkoopwinst soms belast met 35% inkomstenbelasting.
Dit is namelijk niet alleen de verkoopprijs van de vakantiewoning, maar ook kosten zoals de overdrachtsbelasting, courtage, notariskosten en daaropvolgend de onderhoudskosten, vaste lasten, bijkomende kosten en verzekeringen. Met het in kaart brengen van het budget, komt ook de manier van financieren kijken.
De gemiddelde verkoopprijs van een vakantiewoning was volgens de meest recente cijfers van makelaarsvereniging NVM 152.000 euro in 2019. Door de toegenomen interesse én krapte op de markt is die prijs in 2020, net als bij gewone woningen, waarschijnlijk flink gestegen.
Welke banken geven wél hypotheek voor een recreatiewoning? Er zijn een aantal banken die onder voorwaarden wel (een deel van) een vakantiehuis willen financieren. Dit zijn bijvoorbeeld ING en BLG Wonen. De voorwaarden kunnen verschillen, vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur of bij de betreffende bank.
Als je de recreatiewoning als hoofdverblijf wilt gebruiken, kun je geen Recreatiehypotheek voor deze woning afsluiten. Voor je hoofdwoning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor de recreatiewoning kun je maximaal 70% van de waarde financieren middels de Recreatiehypotheek.
Een 2e woning is bijvoorbeeld een vakantiewoning binnen of buiten Nederland. Deze hoort bij uw bezittingen in box 3.
Geen omkijken naar
Beleggen in recreatief vastgoed is volgens Van den Brink relatief waardevast. “Het rendement ligt vaak rond de 5%. En als het een nieuwbouwwoning is en je de woning beschikbaar stelt voor de verhuur, kun je vaak de BTW op de aankoop volledig of gedeeltelijk terugvorderen.”
Moet het vakantiehuis nog gebouwd worden? Dan dien je eerst bij de desbetreffende gemeente een vergunning aan te vragen om een vakantiehuis te bouwen. Het verschilt per gemeente hoe streng het reglement is. Ook voor een verbouwing van een bestaand vakantiehuis, zoals een aanbouw, heb je meestal een vergunning nodig.
De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.
Investeren in vastgoed is zeker in 2023 een uitstekende manier om passief inkomen te genereren en zo financiële zekerheid op te bouwen. Hoewel deze vorm van beleggen relatief veilig is, is het belangrijk dat je je vooraf goed informeert over alle voordelen, nadelen en risico's.
Het aan de woning toegerekende rendement: in 2021 werkte de fiscus met een fictief rendement op een verhuurde woning van 4,5 procent, in 2023 wordt dat 6,17 procent. De vermogensrendementsheffing: in 2021 gold een belastingpercentage op het veronderstelde rendement van 31 procent, in 2023 is dat 32 procent.
Met behulp van de kruimelregeling kunt u een recreatiewoning permanent bewonen. Om hiervoor toestemming te krijgen moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Zo moet de bewoner van het pand op 31 oktober 2003 meerderjarig zijn geweest en moet hij sinds deze datum onafgebroken in de woning hebben gewoond.
Hebt u een recreatiewoning in eigendom, dan kan deze woning fiscaal alleen als eigen woning worden aangemerkt als deze woning voor u als zogeheten hoofdverblijf (zie hierna) dient. Daarbij is van belang dat u samen met uw (eventuele) fiscaal partner niet meer dan één hoofdverblijf kan hebben.
Hoe financiert u een recreatiewoning? Een recreatiewoning financiert u in de meeste gevallen met spaargeld, een hypotheek of een consumptief krediet. In dit artikel gaan we uit van een situatie waarin u geld wilt lenen. Bijvoorbeeld omdat u geen spaargeld heeft of dit niet (volledig) wilt gebruiken.