Het eerste wat van belang is wanneer je een oven of magnetron wilt inbouwen, is wat precies de afmetingen zijn van de ruimte waar het apparaat geplaatst moet worden. Het gaat dan om wat we de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte noemen. Meet de nis waar het apparaat in moet kunnen dus eerst zorgvuldig op.
Welke inhoud je magnetron nodig heeft, is afhankelijk van wat je gaat bereiden. Warm je alleen maar soep of een kant-en-klare maaltijd op, dan heb je genoeg aan een inhoud tot 25 liter. Kies je voor een combi magnetron om ook ovenschotels en lasagne te maken, dan is een inhoud van 25 tot 40 liter geschikt.
Magnetrons met een wattage van 900 tot 1.000 watt vallen onder een gemiddeld vermogen.
Verschil in Functies
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Daarnaast is het door het draaiplateau vaak niet mogelijk om grote of vierkante ovenschalen te plaatsen. Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie. Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.
De oplossing: hetelucht stand en dan de temperatuur iets lager (20-40 graden lager) en dan op de helft vd baktijd omdraaien.
Kijk ook wat je verder belangrijk vindt. Wil je dat jouw gerechten snel op temperatuur komen? Kies dan een magnetron met een hoog wattage, van meer dan 1000 Watt. Gebruik je de magnetron vooral om langzaam en gelijkmatig eten te ontdooien, dan volstaat een lager wattage prima.
Goedkopere modellen zijn vaak van minder duurzaam materiaal gemaakt waardoor deze minder lang meegaan dan een duurdere combimagnetron. Gemiddeld gaat een combimagnetron vijf jaar mee, maar er zijn uitzonderingen waar sommige modellen ruim twintig jaar meegaan.
De Samsung MC32K7055CK is het best geteste combimagnetron als het gaat om vrijstaande magnetrons. Deze vrijstaande combimagnetron is verkrijgbaar op zowel Coolbue als op Bol.com. Het voordeel van de MC32K7055CK is dat een magnetron-, oven- en grillfunctie heeft.
In een combimagnetron kun je ovenschotels maken en gerechten bakken, maar het is minder ideaal. De combimagnetron bakt met hetelucht en bovenwarmte. Er zijn combimagnetrons die een crispfunctie hebben.
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.
1. Beste combi oven algemeen - Bosch CMG633BB1 – Serie 8 – Inbouw oven. De beste combi oven koop je met deze mooie zwarte combi oven van Bosch. Dit is een oven met magnetronfunctie met een inhoud van 45 liter en een afmeting van 455 x 595 x 548 mm.
De meeste gestelde vragen over een combimagnetron:
kan de combimagnetron samen met de magnetron op één groep? kan de combimagnetron samen met de koelkast op één groep? het antwoord is nee..
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Tot € 70,-: alleen solo magnetrons
De goedkoopste magnetrons vind je in de prijsklasse tot € 70,-. Een goedkope magnetron is meestal een solo magnetron waar je gerechten in opwarmt of ontdooit.
Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze 'platkookt' op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.
Bij een sommige combimagnetrons en bij combi-ovens kan je onder- en bovenwarmte instellen. Bij onderwarmte komt de warmte alleen van onder en zie je als symbool een horizontale streep aan de onderkant. Bij bovenwarmte komt de warme lucht van boven en zit de streep aan de bovenkant.
De conclusie: bij moderne ovens is voorverwarmen niet meer nodig, alleen bij het bakken van bijvoorbeeld een soufflé is het nuttig de oven voor te verwarmen. Als je écht wilt besparen op je energie kun je ook de oven zo'n 10 minuten voor de eindtijd alvast uitdraaien.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.