In Nederland is er nergens meer een mondkapjesplicht, ook niet in het (openbaar) vervoer. In het buitenland kunnen de regels anders zijn. Bereid u daarom goed voor als u op reis gaat of terugreist naar Nederland via wijsopreis.nl (nederlandwereldwijd.nl).
Het mondmasker blijft voorlopig verplicht in algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen, medische kabinetten en apotheken. Deze verplichting geldt eveneens tijdens huisbezoeken en voor thuisverpleging indien een veilige afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden.
Bij een mondkapjesplicht geldt een uitzondering voor mensen voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of blijvende ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of die daarvan ernstig ontregeld raken.
Het wordt ook sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen vanaf de leeftijd van 12 jaar bij gezondheidszorgberoepen zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, … (uitgezonderd logopedisten en de psychologen). In apotheken geldt deze aanbeveling voor al het personeel en alle bezoekers.
De mondmaskerplicht in België wordt vanaf 23 mei afgeschaald. Vanaf dat moment is het niet meer verplicht om deze in het Belgische openbaar vervoer te dragen. Het mondmasker moet nog wel verplicht gedragen worden op bepaalde internationale treinen. Op 3 juni 2020 werd de verplichting bij de zuiderburen ingevoerd.
Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken
Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.
In Nederland is er nergens meer een mondkapjesplicht, ook niet in het (openbaar) vervoer. In het buitenland kunnen de regels anders zijn. Bereid u daarom goed voor als u op reis gaat of terugreist naar Nederland via wijsopreis.nl (nederlandwereldwijd.nl).
Het internationale advies is om op luchthavens en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor passagiers als bemanning. Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken. Vliegtuigen worden na elke vlucht ontsmet.
Alle publieksevenementen binnen en buiten zijn steeds toegelaten. Het mondmasker dient te worden gedragen bij: niet-dynamische binnenactiviteiten. bij dynamische binnen- en buitenactiviteiten, enkel door het personeel.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
FFP2 Mondkapjes zijn te krijgen bij bol.com. Een FFP2 mondmasker beschermd u tegen bacteriën en griepvirussen. Er zijn KN95, FFP1, FFP2 en FFP3 maskers die verschillende filters bevatten.
Vanaf vrijdag 18 februari: kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Openbare ruimte of publieke ruimte is de ruimte of plaats die voor iedereen toegankelijk is. Het is een fysieke plaats waar een groot deel van het publieke leven zich afspeelt.
Nederland inreizen. Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Make-up in je handbagage wordt bijna altijd gezien als een vloeistof, of het nu een bodymist is, handcrème, foundation, lipgloss, mascara, nagellak of deodorant. Deze vloeistoffen mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen maximaal 100ml per stuk zijn.
Vanaf vrijdag 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van 1,5 meter niet meer. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.
U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als u naar Duitsland reist.