Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen.Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Rijpe kiwi's kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze enkele dagen houdbaar. Heb je een kiwi gekocht die nog niet helemaal rijp is? Bewaar deze dan buiten de koelkast op de fruitschaal.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Kiwi's zitten bomvol vitaminen en mineralen
In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten. Een kiwi om je dag mee te starten is dus een prima plan!
Bron van vitamine C
De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg!Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Als hij meegeeft bij lichte druk, is hij er helemaal klaar voor! Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
,,Overrijpe kiwi's zijn niet ongezond, ze smaken alleen slecht'', bevestigt ook Monique Bodson van de landbouwfaculteit van Gembloux. Om te voorkomen dat kiwi's te snel rijp worden, legt u ze best niet bij ander fruit zoals appels of bananen.
Kiwi's bevatten veel mineralen, die zorgen voor een gezonde PH-waarde in je lichaam. PH-waarde zegt iets over de zuurtegraad van voeding. Je zou denken dat kiwi zuur is, terwijl kiwi's juist basisch zijn. Met andere woorden: Ze zijn ontzettend voedend voor het lichaam.
Ander fruit
Kiwi's worden sneller rijp door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. Zo worden de kiwi's blootgesteld aan ethyleen. Dat is een soort rijpingshormoon dat, in dit geval, het rijpingshormoon van de kiwi opwekt. Houd de rijpende kiwi's wel uit het zonlicht en weg van warmtebronnen.
Kiwi: werk aan een mooie huid van binnenuit
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamine C,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
Ook al mag je als diabeet best een kiwi eten; en ik kan dit ook zeker aanraden gezien hoe gezond dit fruit is. Toch wil je het bij maximaal 2 per dag houden. Een kiwi bevat relatief veel suiker, vooral als je het vergelijkt met andere gezonde fruitsoorten zoals frambozen en bramen.
Voordelen van kiwi na het eten
Kiwi's hebben dan “gunstige effecten op het maag-darmkanaal, waardoor de buikontsteking die verband houdt met spijsverteringsproblemen, obstipatie en verstoring van de darmflora verbetert”. Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur dat vooral in eiwitrijke voedingsstoffen zit zoals yoghurt, melk, noten, bananen, dadels, tonijn en gevogelte. Eet vooral een kleine portie van dit rustgevende voedsel voor het slapen, zoals een banaan of wat yoghurt.
Kies snacks die je slaap bevorderen zoals een banaan of kersen. In de winter drink je gewoon een glasje kersensap. Als er verse kersen zijn in de zomer, zijn ze heerlijk met een klein glaasje magere yoghurt. Kersen bevatten tryptofaan, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij je slaap.
Dat er geen groene kiwi's in de winkels te vinden zijn, komt door overstromingen en aardverschuivingen in Nieuw-Zeeland. "Er was ook sprake van harde wind", vertelt Gert den Haan van online-groentespecialist Groentebroers. "Dan verdeelt de plant z'n energie over minder vruchten.
Een flink verschil dus, maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.