Gebruik vooral een product waar je je prettig bij voelt. Spoel menstruatieproducten nooit door de WC. Dit verstopt het riool. Gebruikte wegwerptampons en –maandverband horen bij het restafval.
Maandverband hoort bij het restafval, ook al is het gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen en composteerbaar plastic. Losse plastic verpakkingen mogen bij het plastic afval. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
Hoe vaak moet ik maandverband vervangen? Verwissel het maandverband om de 4 tot 6 uur, behalve 's nachts. Bij hevig bloedverlies moet je het zelfs vaker verversen. Zo voorkom je lekken.
Het maandverband bestaat namelijk volledig uit plantaardige vezels, die afbreken van zodra er vocht aan de onderkant van het verband komt. Dat betekent dat je je dus geen zorgen hoeft te maken wanneer je het maandverband in hebt, want dan komt er alleen vocht langs de bovenkant.
Wasbaar maandverband lijkt duurzaam in grondstof en verbruik, maar er telt meer mee. De katoenteelt vraagt water en energie, net als de wasbeurten die nodig zijn om de verbanden goed schoon te krijgen. Je komt in eenzelfde soort discussie terecht als die over katoenen luiers.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen.
50 euro per jaar
"Wij gaan ongeveer uit van 1,5 pakje maandverband per maand. Met de reguliere adviesprijs van 2,59 euro kom je per maand dus ongeveer uit op 3,89 euro.
Er zijn maar 3 dingen die in het toilet horen. De drie P's: plas, poep en (wc-)papier. Dus geen doekjes, geen tampons, geen inbrenghulzen en zeker geen maandverband.
Gebruik dan wel even koud water want zoals eerder gezegd gaat sperma stollen van warm water. De wc. Je kan zittend gaan fappen en rechtstreeks in de pot mikken. Of je blijft lekker staan en doet het vanaf daar.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
1 op de 10 vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband.
Aangeraden wordt om maandverband en tampons in een gesloten verpakking en uit de buurt van vocht te bewaren. Libresse adviseert bij consumentenvragen om de producten bij voorkeur binnen drie jaar te gebruiken, zodat optimale kwaliteit kan worden gegarandeerd.
Hoe lang gaat wasbaar maandverband mee? Gemiddeld gaan de maandverbanden zo'n 5 tot 10 jaar mee. De maandverbanden verslijten sneller als je een wasverzachter en een droogkast gebruikt.
Spermavlekken op kleren kun je eenvoudigweg oplossen met koud of lauw (zout) water. Gebruik geen heet water want dan fixeer je de vlekken (net als bij bloedvlekken en bij melkrestanten in zuigflessen).
Lekker plakken
Nu we het toch over spuiten hebben: sperma bestaat grotendeels uit proteïnen. En hoe warmer het water, hoe makkelijker de proteïnen in sperma stollen. Plakkerige bende gegarandeerd.
Op me kamer knipte ik alles zeer kort en deed de afgeknipte schaamharen in een plastic zakje, zo'n klein boodschappen zakje uit een winkel, die zien wat donker en die frommel je daarna in elkaar en gooi je gewoon in de afvalbak. De laatste korte haartjes scheerde ik af onder de douche en dat spoelt gewoon prima weg.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.
Menstruatieondergoed is speciaal ondergoed dat je menstruatiebloed opvangt. Door de samenstelling van speciale materialen is er geen extra bescherming nodig. De menstruatieslip is erg duurzaam, omdat het keer op keer kan worden gebruikt nadat het is gewassen.
2.1 Inleiding - de kosten van menstruatie
Als we uitgaan van een gemiddelde cyclus van 5 dagen, een gebruik van maximaal 5 producten per dag,16 en van de allergoedkoopste producten, dan komen we uit op ongeveer 0,77 euro (tampons) tot 1,32 euro (maandverband) per maand.
Het verlies komt neer op ongeveer 0,5-1,5 mg per dag. Tijdens de menstruatie bij vrouwen is er extra verlies van 1 mg per dag. Van het ijzer dat in de voeding zit, wordt maar een klein gedeelte in het lichaam opgenomen. Daarom is het noodzakelijk dat de voeding meer ijzer bevat dan men per dag verliest.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.