Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Zo helpt een ventilator het allerbeste
Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat 'm de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen. Precies wat je wil. Zoek je nog meer verkoeling?
Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden kunt u de draairichting omkeren. Omdat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Een ventilator verbruikt zo'n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.
Ventilator verbruikt nauwelijks stroom
Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je hem 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom (€ 2). Ter vergelijking: een split airco waarmee je 1 ruimte koelt en die 200 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 150 kWh (€ 35): dat is 15 keer zoveel!
Je kunt 'm namelijk het beste met de achterkant naar je toe zetten; zodat-ie naar de gang blaast, dus. Daarbij moet je je slaapkamerraam openzetten. Hierdoor blaast de ventilator warme lucht uit de kamer en wordt de frisse buitenlucht door het luchtdrukverschil via het open raam naar binnen gezogen.
Leg 1 of 2 flessen water in de diepvries. Vul ze niet tot helemaal bovenaan, water zet uit wanneer het bevriest. Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator. Plaats ze in een bakje zodat je 's morgens geen plas hebt.
Een ventilator koelt niet, maar heeft wel een verkoelend effect. Hij brengt de gevoelstemperatuur omlaag doordat hij lucht in beweging brengt. Vergelijk het met een warme, zomerse dag waarop er een windje staat. Dan voelt het koeler dan wanneer het windstil is, terwijl de temperatuur hetzelfde is.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Houd de warmte buiten
Je huis koelen zonder airco gaat beter als er weinig warmte binnenkomt. Minder opwarmen = minder afkoelen. Houd al je ramen en deuren overdag dicht. Sluit je gordijnen, lamellen of rolluiken.
“Wie vatbaar is voor allergieën, astma of hooikoorts, kan hier veel problemen door krijgen”, zegt hij. Daarnaast droogt een fan niet alleen de huid uit, maar ook de neus, de keel en de ogen – vooral bij mensen die met de mond open slapen. “De constante verspreiding van droge lucht kan uw sinussen beïnvloeden.
Zorg ervoor dat overdag de deuren en ramen van je kamer dicht zijn. Doe alle gordijnen dicht tot zonsondergang. Zo houd je zonnestraling en warme lucht buiten. Zodra de zon verdwenen is, kun je alles openzetten voor de ventilatie.
Voor optimale prestaties moet de ventilator minstens 1 1/2 meter van de muur of een schuin plafond worden opgehangen, 7- tot 10-meter van de vloer, en minstens 8 cm van het plafond. Hang de ventilator niet te dicht bij verlichting, want draaiende bladen onder een lamp geven een hinderlijk flikkeren.
Het grote voordeel van een ventilator is zijn energie-efficiëntie. Een ventilator verbruikt 10 keer minder energie dan een aircotoestel. Logisch, want lucht in beweging brengen kost nu eenmaal minder energie dan lucht koelen.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Ventilator of airco
Wil je de temperatuur in je huis omlaag brengen, dan is een airco de beste oplossing. Het probleem? De aanschaf is duur en ze verbruiken enorm veel energie. Een ventilator is wat minder effectief, maar wel een stuk goedkoper, zowel in aanschaf als in energiekosten.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.