Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Spijsvertering
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Verse dadels kun je ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaren, en dat is ook van toepassing bij verse medjoul dadels en bij net ontdooide dadels uit de vriezer. Overigens kun je verse medjoul dadels ook invriezen. Alle soorten verse dadels kunnen ingevroren worden, en zijn dan 6 tot 12 maanden houdbaar.
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Verschillen tussen dadels
Dadels die je bij het gedroogde fruit kunt vinden zijn vaak klein en hard en smakeloos (vind ik). Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
Belangrijke producenten van dadels zijn volgens de FAO: Egypte: 1,100,000 ton (16.2% van de wereldproductie) Iran: 880,000 ton (13.0%) Saoedi-Arabië: 830,000 ton (12.3%)
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee. Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit.
De Medjoul dadel heeft een intens zoete smaak, met mals vruchtvlees. De smaak herinnert aan honing. De textuur is weer te vergelijken met karamel. Je eet de vrucht met schil en al, zonder de pit.
Het voordeel van gedroogde dadels is dat ze langer houdbaar zijn. Je kunt deze vruchten op allerlei manieren gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld eten als snack, eventueel met wat noten en kaas erbij. Ze zijn ook te gebruiken in cake en taart.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Dadels schoonmaken
Dat kun je vaak met de vingers doen door de vrucht met de nagels ietwat te openen. Anders met een mesje even insnijden. Dan kan de pit, waar bijvoorbeeld zeep van gemaakt kan worden, er zo uit halen. De schil mag dan soms wat taaier zijn, maar wordt normaliter niet verwijderd.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
Verse dadels bevatten minder suiker en koolhydraten. Dit is helemaal het geval wanneer deze vruchten op een natuurlijke en duurzame wijze geproduceerd worden, zoals bij ons het geval is. Wij voegen geen extra suikers en andere additieven toe. Daarom kan verse dadels eten prima als je diabetes hebt.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
What is this? Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels in water helpen. Leg de dadels 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te maken.
Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Ze zijn intens zoet van smaak en hebben mals vruchtvlees. De smaak van dadels wordt ook wel eens vergeleken met de zoete smaak van honing en de textuur met zachte karamel. In het midden van een dadel zit een oneetbare pit.
AH Medjoul dadels reserveren | Albert Heijn.