Kangoeroewoning als zorgwoning
Zo kunnen maximum twee personen inwonen die ouder dan 65 jaar of hulpbehoevend zijn. Denk maar aan ouders die niet meer zelfstandig kunnen wonen en bij hun kinderen intrekken.” Onder één dak wonen met je ouders, andere familieleden, vrienden of zelfs vreemden: dat is kangoeroewonen.
Het principe van een kangoeroewoning is eenvoudig: twee gezinnen wonen op één stuk grond, elk in hun zelfstandige wooneenheid. Er zijn drie vormen van kangoeroewonen: in een eengezinswoning, in een meergezinswoning of onder de vorm van zorgwonen.
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur.
Je kunt een kangoeroewoning als één woning in het kadaster inschrijven met gemeentelijke toestemming van verhuur van de tweede inpandige woning. Je kan het natuurlijk ook samen kopen. Controleer altijd de regels voor de kangoeroewoning bij jouw gemeente, want elke gemeente stelt andere regels.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Omdat het niet is toegelaten om met meerdere gezinnen samen te wonen in een 'eengezinswoning', werkte de wetgever een regeling uit rond zorgwonen. Een kangoeroewoning moet aan enkele voorwaarden voldoen: De ondergeschikte wooneenheid mag maximaal een derde van het totale bouwvolume van de woning beslaan.
Een kangoeroewoning huren kost vaak tussen de 500 en 600 euro per maand. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de woning en hoe comfortabel het is. Een grote luxewoning kan al rond de 800 euro per maand kosten.
Sinds kort kunt u een kangoeroewoning of mantelzorgwoning financieren bij ABN AMRO. Hiervoor sluit u een hypotheek af. Dit kan door maximaal twee mensen. Daarnaast mogen er maximaal twee huishoudens op het perceel wonen en moeten die huishoudens eerstegraads familie van elkaar zijn.
Een huis splitsen mag helaas niet zomaar. Je kunt een woning of pand in één of meerdere appartementen splitsen. Een dergelijke splitsing is alleen mogelijk indien je hiervoor een vergunning van de gemeente krijgt en de splitsing vervolgens in de kadastrale gegevens is verwerkt.
In een kangoeroewoning woon je met meerdere generaties onder een dak. Ouderen kunnen zo makkelijk een beroep doen op hulp of zorg. Voor de jongere generatie zijn er ook vaak voordelen: een oppas voor de kinderen of de geruststelling dat je vader of moeder nog zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen.
Bungalow. Een bungalow is een woning, die uit één verdieping bestaat. Deze verdieping bevindt zich altijd op de begane grond.
Je zorgwoning maximaal drie jaar in je tuin blijft staan, met de mogelijkheid tot een éénmalige verlenging van nog eens drie jaar. Daarna moet je wel een omgevingsvergunning aanvragen. Je eigenaar bent van zowel de hoofdwoning als de zorgwoning.
In geen enkel bestemmingsplan is het splitsen van woningen op dit moment mogelijk. Er zijn wel stringente regels opgenomen waaronder dubbele bewoning van 1 pand kan worden toegestaan met toepassing van een binnenplanse afwijking in het bestemmingsplan.
Je kan wel ergens anders wonen, zoals bij familie of op internaat. Daarvoor moeten je ouders of voogden wel toestemmen. Vanaf 17 jaar kan je uitzonderlijk ook begeleid alleen gaan wonen. Dat heet ook wel 'begeleid zelfstandig wonen', 'Contextbegeleiding Autonoom Wonen' of 'CBAW'.
Er zijn twee routes die je kunt nemen bij een huis verkopen en er blijven wonen: De waarde van je woning zit voor een deel in het vastgoed en voor een deel in het recht om hier gebruik van te maken. Het is mogelijk om hier een splitsing in te maken. Je kunt jouw vastgoed verkopen met behoud van het woonrecht.
Kun je met twee gezinnen één huis kopen? Ja, u kunt met twee gezinnen één huis kopen. Door de vaste lasten te verdelen is het soms mogelijk een hogere maximale hypotheek af te sluiten en dus een grotere of luxere woning te kopen.
Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.
Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.
Van de circa 8,270 miljoen huishoudens woont 7,7 miljoen reeds zelfstandig in een (eigen) woning. De resterende 558 duizend huishoudens wonen in bijzondere woonvormen: zij delen bijvoorbeeld een woning, wonen in een recreatiewoning of in leegstaand vastgoed zoals voormalig kantoorgebouwen en winkelruimtes.
Tiny houses vallen niet onder de vrijstellingsregeling voor bijgebouwen zoals een tuinhuis. Een Tiny House dient namelijk om in te wonen. En net zoals voor elke woning is daar een omgevingsvergunning voor nodig. Een huis zomaar op een braakliggend terrein of in een natuurgebied zetten, dat kan niet.
De minimale leeftijd is meestal 55+ of 65+. U moet redelijk goed kunnen lopen en zelfstandig zijn. Vaak is een inschrijving nodig bij de gemeente waar de woning staat.
Informeer bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Zowel degene die mantelzorg krijgt als de mantelzorgverlener mag in de mantelzorgwoning wonen. De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden.